Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Λοβέρδος : Τα ταμεία του ΟΑΕΔ είναι άδεια


Φόβους για αδυναμία καταβολής των επιδομάτων του ΟΑΕΔ προς τους 260.000 επιδοτούμενους ανέργους προκάλεσε χθεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης στον σταθμό Real FM, o κ. Λοβέρδος δήλωσε για τον ΟΑΕΔ ότι «την Τετάρτη τελειώνει το ρευστό και από Πέμπτη υπάρχει πρόβλημα να δώσουμε το επίδομα ανεργίας. Τα ταμεία είναι άδεια κι όταν λέμε “είναι άδεια”, είναι άδεια, δεν υπάρχει σάλιο, πώς να σας το πω αλλιώς», είπε με έμφαση ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος.

«Καταναλώθηκαν τα πάντα την προηγούμενη περίοδο, την περίοδο που η διακυβέρνηση του τόπου δεν είχε συναίσθηση των δυσκολιών», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ποια είναι, όμως, η πραγματική εικόνα στον ΟΑΕΔ;

To βέβαιο είναι ότι τα ταμεία του ΟΑΕΔ έχουν έλλειμμα. Το θέμα είχε εντοπιστεί και καταγγελθεί και από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλο, ο οποίος εκτελούσε χρέη προέδρου. Στην ίδια εκτίμηση κατέληξε και ο νέος διοικητής κ. Ηλ. Κικήλιας αναλαμβάνοντας καθήκοντα. Αλλά όπως δήλωσε στην «Κ», τα επιδόματα θα καταβληθούν κανονικά και δεν τίθεται θέμα μη πληρωμής.

Πού βρίσκεται, λοιπόν, η αλήθεια και πού η υπερβολή;

Ο ΟΑΕΔ δεν έχει πλέον δικούς του πόρους, λόγω σπατάλης σε προγράμματα stage χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τους κατάλληλους πόρους. Χρησιμοποιεί, όμως, τα αποθεματικά του ΛΑΕΚ, δηλαδή του «αυτόνομου» λογαριασμού εργοδοτών - εργαζομένων, που έπαψε να είναι αυτόνομος μετά τη συγχώνευσή του με τον ΟΑΕΔ πριν από ένα χρόνο και παρά τις αντιδράσεις των κοινωνικών εταίρων. Το πρόβλημα του Οργανισμού έγκειται στο ότι το 2009 κατέβαλε πάνω από 15 εκατ. ευρώ για προγράμματα stage στο Δημόσιο, ενώ μόνο για την υλοποίηση της ευνοϊκής για τις μητέρες ρύθμισης Πετραλιά χρειάζεται 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ταυτοχρόνως, για τη ρύθμιση των εργαζομένων της Ολυμπιακής πρέπει να δαπανήσει 360 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, έχει έσοδα από εισφορές. Μόνο που αυτές εισπράττονται από το ΙΚΑ, το οποίο καταβάλλει στον ΟΑΕΔ μόλις το 60%, με αποτέλεσμα το χρέος σωρευτικά να ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ.

Ολα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό πρόβλημα το οποίο αποτυπώνεται στο νέο έτος σε ένα έλλειμμα περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Ενδεχομένως οι χθεσινές δραματικές αναφορές του κ. Λοβέρδου προλειαίνουν το έδαφος για τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τη διευθέτηση του ελλείμματος στον ΟΑΕΔ. Ως προς τη συγκυρία, όμως, οι αναφορές Λοβέρδου συμπίπτουν με τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής για το ασφαλιστικό, στην οποία αναμένεται να συζητηθούν αναλυτικά οι προτάσεις της κυβέρνησης για την επιβολή νέου φόρου.
Της Χριστινας Kοψινη

12.1.2010


2 σχόλια:

αντωνης είπε...

Και ερχομαι τωρα εγω να θεσω το (μαλλον ρητορικο) ερωτημα:

Για τη σπαταλη των πορων του ΟΑΕΔ (οπως και των ασφαλιστικων ταμειων) θα λογοδοτησει ποτέ κανενας σε τουτη την ερμη χωρα;;;

Για να μην πω, θα παει ποτέ κανενας φυλακη ή καλυπτονται ολα με ενα πεπλο μυστηριου (αλλιως "ομερτα");

Καλημερα.

dyosmaraki είπε...

@αντώνης

Κι έρχομαι εγώ να σου απαντήσω (μάλλον ρητορικά) : ΟΧΙ δεν βλέπω να λογοδοτεί κανείς σε τούτη την έρμη χώρα γιατί όπως λες επικρατεί μια "ομερτα" (ή αλλοιώς ο νόμος της σιωπής....
Ολοι οι κατά καιρούς διοικούντες προβαίνουν σε απλές διαπιστώσεις για να μη τους πουν πως είναι εντελώς άσχετοι και για να ευλογήσουν την επιβολή της νέας φοροεπιδρομής στους γνωστούς - άγνωστους μισθωτούς και συνταξιούχους (αφού είναι οι μόνοι που δεν μπορούν να κρύψουν πενηνταράκι τσακιστό από τα εισοδήματά τους)
Κανείς όμως από τους διοικούντες δεν μας λέει "ΠΟΙΟΙ ΣΠΑΤΑΛΗΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ"?????
Σε τελική ανάλυση το ότι έχει κλαπεί και κατασπαταληθεί το Δημόσιο χρήμα αυτό το γνωρίζει κι η κυρά Μαρίκα που δεν έχει τελειώσει καν το Δημοτικό.

Την απόδοση των ευθυνών όμως δεν μπορεί να την κάνει η κάθε κυρά Μαρίκα αλλά οι εκάστοτε διοικούντες. Κι όταν αυτοί δεν το κάνουν τότε σημαίνει πως και οι ίδιοι είναι συνένοχοι για τη διαιώνηση της κατασπατάλησης και της κλεψιάς του δημοσίου χρήματος...
Καλημέρες πολλές

ShareThis