Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Εφοριακοί και τελωνειακοί σχεδιάζουν λευκή απεργία για τα επιδόματα


Oι εφοριακοί και οι τελωνειακοί μπαίνουν στον «πόλεμο» τον οποίο κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για να μην περικοπούν τα επιδόματα και για να μη μειωθούν οι αποδοχές τους. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν άφησε χθες κανένα περιθώριο να εξαιρεθούν από τη γενική πολιτική των μέτρων λιτότητας που προετοιμάζει η κυβέρνηση λέγοντας: «Η Ελλάδα είναι με την πλάτη στον τοίχο, οι αγορές δεν πείθονται από λόγια αλλά από έργα και περιμένουν να χυθεί αίμα».

Οι δύο αυτοί κλάδοι του Δημοσίου θίγονται περισσότερο από τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς τα επιδόματα (ΔΙΒΕΤ κτλ.) συνδέονται άμεσα με το ύψος των εσόδων του κράτους. Σε πολλές περιπτώσεις θα χάσουν ως και 750 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα τα συγκεκριμένα επιδόματα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές 15%-20%, ενώ, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, στο εξής θα αθροίζονται στις βασικές αποδοχές και τα άλλα εισοδήματά τους και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα.

Τη Δευτέρα συνεδριάζει εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στις ΔΟΥ προκειμένου να καθορίσει τη στάση της απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για περικοπές στα επιδόματα και «πάγωμα» των μισθών άνω των 2.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές των εφοριακών η Εκτελεστική Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων και τη συμμετοχή του κλάδου στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Αυτό το οποίο προβληματίζει όμως την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι οι αντιδράσεις τους να εξελιχθούν σε μια μορφή «λευκής απεργίας» που θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγούν τα έσοδα από φόρους και δασμούς, τα οποία το Δημόσιο έχει μεγάλη ανάγκη.

Χθες εκπρόσωποι των εφοριακών, των τελωνειακών, των εργαζομένων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, του ΚΕΠΥΟ και το προεδρείο του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισκέφθηκαν τον κ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους στο «πάγωμα» των μισθών άνω των 2.000 ευρώ και στις περικοπές επιδομάτων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλόμισθων οι προτάσεις για περικοπές επιδομάτων 30%-40% που έχουν γίνει γνωστές οδηγούν σε συνολική μείωση αποδοχών ως και 750 ευρώ μηνιαίως, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η μείωση είναι περί τα 450 ευρώ.

Εξάλλου η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης οδηγεί σε μείωση μισθού κατά 150-170 ευρώ μηνιαίως, ενώ το «πάγωμα» των μισθών θα καταλήξει σε μείωση του πραγματικού εισοδήματος κατά 2%. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε στους συνδικαλιστές ότι «η Ελλάδα είναι με την πλάτη στον τοίχο» και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να μην εφαρμοστούν τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας που προβλέπει τη μείωση των κονδυλίων για επιδόματα στο Δημόσιο κατά 10%. Προέβαλε μάλιστα το επιχείρημα ότι την τελευταία δεκαετία, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 75%, οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους έφθασαν συνολικά το 107%.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές των εργαζομένων σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κάλεσαν τον υπουργό «να αναλάβει την ευθύνη των κυβερνητικών αποφάσεων και των κοινωνικών επιπτώσεων που θα υπάρξουν».

Πηγή Το Βήμα
23.1.2010

Σημείωση δική μας:
Εγκυκλοπαιδικά αναφέρουμε πως ο καθαρός μισθός ενός πρωτοδιόριστου εφοριακού (ΠΕ) ανέρχεται σε 1700 Ευρώ (καθαρά)

Το ύψος των επιδομάτων φτάνει ή και ξεπερνά ακόμα και τα 1.500 ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, 260.000 δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν σήμερα επιδόματα έως 500 ευρώ, 60.000 υπάλληλοι λαμβάνουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ενώ σε επιπλέον 60.000 υπαλλήλους υπολογίζονται όσοι λαμβάνουν από 1.000 έως και 1.500 ευρώ τον μήνα. Σε έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων- όπως για παράδειγμα στους γενικούς διευθυντές των Εφοριών- τα επιδόματα φτάνουν ακόμα και τις 2.000 ευρώ τον μήνα.

Τα επιδόματα σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερα από τον βασικό μισθό. Ενδεικτικό είναι ότι σε σύνολο μισθολογικής δαπάνης 17 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, μόνο τα 8 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες μέσω μισθολογίου και τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ αφορούν σε επιδόματα, υπερωρίες, εκτός έδρας, συμμετοχές σε συμβούλια και Δ.Σ.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ
21.1.2010




2 σχόλια:

αντωνης είπε...

Οποιοι το κανουν αυτο, παρακαλουνται οπως απολυθουν μονοι τους...

dyosmaraki είπε...

@αντώνης

Υπογραφή : οι υπόλοιποι πολίτες που επιδόματα ούτε στον ύπνο τους δεν βλέπουν

ShareThis