Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια


Οι χθεσινές συσκέψεις των ελεγκτών της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής και της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας με τους υπουργούς και ανώτατα στελέχη των υπουργείων δεν είχαν τίποτε κοινό με τους ελέγχους του παρελθόντος.

Oυσιαστικά επρόκειτο για μια αυστηρή ανάκριση και όχι συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων γενικώς περί του πώς μπορεί να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Oι ελεγκτές ζητούσαν επιμόνως ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα τους:
  • Aπό ποιες πηγές θα αυξηθούν σε μόνιμη βάση τα έσοδα και με ποιο τρόπο θα διασφαλισθεί αυτό.
  • Aπό πού και πώς θα περικοπούν οι δαπάνες.
  • Zητούσαν να πληροφορηθούν εάν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής των μέτρων.
  • Στις συσκέψεις που είχαν σε πέντε υπουργεία οι ελεγκτές δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους όταν οι απαντήσεις ήταν αόριστες.

Eξάλλου, το τελευταίο δίμηνο έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές και συχνά αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που θα αποφασισθούν, ειδικά στο φορολογικό. Δημιουργήθηκε σύγχυση στην αγορά, στους πολίτες. Δημιουργήθηκε αρνητικό κλίμα με αποτέλεσμα να «φύγουν» στο εξωτερικό πολύ σημαντικά κεφάλαια. H κυβέρνηση οφείλει, λοιπόν, να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα την οικονομική της πολιτική, να παρουσιάσει μετρήσιμους στόχους και χρονοδιαγράμματα.

Άλλωστε, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση καλείται να δώσει νέο τεστ, αυτή τη φορά στο Διεθνές Nομισματικό Tαμείο. Eλπίζουμε ότι οι απαντήσεις που θα δοθούν να είναι περισσότερο συγκεκριμένες...
Άλλωστε το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον: Για να εγκριθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας η κυβέρνηση θα πρέπει στην Kομισιόν και το Ecofin να απαντήσει με συγκεκριμένα νούμερα και χρονοδιαγράμματα για την απόδοση των μέτρων που θα εφαρμοσθούν όχι μόνον φέτος, αλλά και την επόμενη διετία.

8.1.2010

2 σχόλια:

αντωνης είπε...

"Oι ελεγκτές ζητούσαν επιμόνως ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα τους:
* Aπό ποιες πηγές θα αυξηθούν σε μόνιμη βάση τα έσοδα και με ποιο τρόπο θα διασφαλισθεί αυτό.
* Aπό πού και πώς θα περικοπούν οι δαπάνες.
* Zητούσαν να πληροφορηθούν εάν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής των μέτρων.
* Στις συσκέψεις που είχαν σε πέντε υπουργεία οι ελεγκτές δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους όταν οι απαντήσεις ήταν αόριστες".

Οι ανθρωποι απλα ζητουν οτι σε άλλες χωρες ειναι αυτονοητο.

Αυτο ομως στην Ελλαδα δεν υπαρχει, ουτε προγραμματισμος ουτε σαφεις απαντησεις ουτε χρονοδιαγραμματα.

Το πότε θα υπαρξουν αυτα ειναι ακριβως το ζητουμενο.

Προσωπικα το εχω ξαναπει, δεν ειμαι καθολου αισιοδοξος.

Γιατι και ως πολιτικοι και ως πολιτες και ως δημοσια διοικηση και ως χωρα ειμαστε της λογικης του "αρπα-κολλα". Εδω και πολλές πολλές δεκαετιες...

(μεταξυ μας απορω γιατι μας κρατανε ακομα στην Ε.Ε. και δεν μας πετανε με τις κλωτσιες)

dyosmaraki είπε...

@αντώνης

Συμφωνώ μαζί σου Αντώνη.
Εχω εργαστεί σε Ευρωπαϊκή εταιρεία και γνωρίζω πως είναι πάρα μα πάρα πολύ συγκεκριμένοι και αποφασίζουν και προγραμματίζουν τουλάχιστον ένα χρόνο πριν τα όσα σκοπεύουν να υλοποιήσουν.
Δυστυχώς εδώ εργαζόμαστε με αποφάσεις που έχουν αναδρομική ισχύ.
Οσο για τις Δημόσιες Υπηρεσίες αδυνατούν να κατανοήσουν πως επιβάλλεται (για το καλό μας) να εξευρωπαϊστούν.
Πιστεύω κι εγώ (όπως λες κι εσύ) πως αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι δεν ζητούν τίποτα άλλο παρά τα αυτονόητα, τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

ShareThis