Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Με τους όρους της ΓΕΝΟΠ θα γίνουν τελικά οι προσλήψεις στη ΔΕΗ (Νέες προσλήψεις σε ΔΕΚΟ, γιατί????)


Mε το καθεστώς που προβλέπει ο Kανονισμός Kατάστασης Προσωπικού της ΔEH και όχι ο νόμος 3429 θα προσληφθούν τελικά οι 2.035 νέοι εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Tο θέμα ήταν ένα από τα σημεία έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ πρώην διοίκησης της ΔEH και της ΓENOΠ και βασική αιτία της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού που ξεκίνησε το 2007. O κ. Aθανασόπουλος προωθούσε μέσω σχετικής εισήγησης προς τους συναρμόδιους υπουργούς σχέδιο υπουργικής απόφασης για προσλήψεις βάσει του νόμου 3429. O νόμος δίνει τη δυνατότητα στις εισηγμένες ΔEKO να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού τομέα κατά παρέκκλιση των ισχυόντων εσωτερικών διατάξεων. H δυνατότητα αυτή εξασφαλίζεται με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης, την οποία όμως στην περίπτωση της ΔEH και παρά τις πιέσεις του κ. Aθανασόπουλου απέφυγαν να υπογράψουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, συνεκτιμώντας το πολιτικό κόστος. Eτσι η νέα διοίκηση του κ. Aρθούρου Zερβού -με τη «σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας» κατά δήλωση του ιδίου- ανέτρεψε την πολιτική Aθανασόπουλου στο θέμα αυτό και ικανοποιώντας πλήρως σχετικό αίτημα της ΓENOΠ, αποφάσισε την πρόσληψη του νέου προσωπικού με το καθεστώς του Kανονισμού Kατάστασης Προσωπικού της επιχείρησης, που σημαίνει ότι με την πάροδο της επταετούς δοκιμαστικής περιόδου που προβλέπει η σχετική προκήρυξη, το σύνολο των νεοπροσληφθέντων ενσωματώνεται με το μόνιμο προσωπικό της επιχείρησης.

H ΓENOΠ θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχε από την αρχή αντιδράσει στον νόμο 3429 και το 2006 επί διοίκησης κ. Δημήτρη Mανιατάκη είχε καταφέρει να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Eργασίας που προέβλεπε ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνονται βάσει του Kανονισμού της επιχείρησης. Tην πρόβλεψη αυτή της Συλλογικής Σύμβασης ενσωμάτωσε η προκήρυξη για τους 2.035, την οποία παρέλαβε εν εξελίξει ο κ. Aθανασόπουλος και επιχείρησε να ανατρέψει στο σκέλος αυτό, ανοίγοντας νέο μέτωπο με τη ΓENOΠ.

H απόφαση του κ. Zερβού πάντως έθεσε τέλος στο καθεστώς αβεβαιότητας των επιτυχόντων του διαγωνισμού και άνοιξε τον δρόμο για την υπογραφή των συμβάσεων. Στο στάδιο των υπογραφών βρίσκονται περίπου 80 ενώ άλλες 300 έχουν πάρει τον δρόμο για τη δημοσίευσή τους στο ΦEK. H αρμόδια διεύθυνση της ΔEH εκτιμά ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πρόσληψη συνολικά των 2.035 εργαζομένων.

Της Χρυσας Λιαγγου
21.1.2010

=====================================================================

Σχετική με αυτό το θέμα είναι η επιστολή που έστειλε ο κ. Στ. Μάνος προς την εφμ Καθημερινή :

Κύριε διευθυντά,

Δεν θα ήθελα να μείνει αναπάντητη η επιστολή της ΓΕΝΟΠ για τα όσα έγραψα για τη ΔΕΗ.
Υποστήριξα ότι με «κλειστά τα μάτια» θα μπορούσε να περιοριστεί ο αριθμός των εργαζομένων στη ΔΕΗ από 22.500 σε 18.500. Αν γινόντουσαν και οι κατάλληλες αναδιαρθρώσεις, ο αριθμός θα μπορούσε να περιοριστεί σε 15.000 ή και λιγότερους. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υποστηρίζει ότι, αντιθέτως, πρέπει να προσληφθούν 5.000 νέοι εργαζόμενοι! Η ανησυχία μου είναι ότι η ΓΕΝΟΠ θα καταφέρει να «πείσει» τους σημερινούς εποπτεύοντες υπουργούς (όπως για παράδειγμα έπεισε τον κ. Ευ. Βενιζέλο –όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης– να πληρώνει ο προϋπολογισμός στο διηνεκές 700+ εκατ. ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του συνταξιοδοτικού ελντοράντο της ΔΕΗ) και τη νέα διοίκηση για την ανάγκη προσλήψεων.

Υποστήριξα ότι σύμφωνα με τον νόμο (ν. 3429/2005) οι νεοπροσλαμβανόμενοι στη ΔΕΗ πρέπει να ακολουθούν τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα, και όχι όσα προβλέπουν οι κανονισμοί, οργανισμοί ή συλλογικές συμβάσεις των παλαιών εργαζομένων στη ΔΕΗ. Από την απάντηση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προκύπτει ότι για τους νεοπροσλαμβανόμενους από τη νέα διοίκηση μάλλον παραβιάζεται ο νόμος, επειδή οι συνάδελφοί του στη ΔΕΗ «εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες»!

Αναρωτήθηκα με τίνος τις πλάτες ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ παραβαίνει το νόμο. Το πρόσθετο ερώτημα μετά την επιστολή της ΓΕΝΟΠ είναι: Φθάνουν οι πλάτες της ΓΕΝΟΠ;

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αναφέρεται σε προσλήψεις που έγιναν στη ΔΕΗ επί των ημερών μου. Εποπτεία της ΔΕΗ άσκησα ως υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας στην κυβέρνηση Ράλλη. Δεν θυμάμαι αν έγιναν τότε προσλήψεις, θυμάμαι όμως ότι απέλυσα –σύμφωνα με το νόμο– απεργούς που εμπόδισαν τη λειτουργία της ΔΕΗ. Αργότερα, το 1993, τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παρά τις γενικές μου κατευθύνσεις (δεν ασκούσα την εποπτεία της ΔΕΗ) προσελήφθησαν πολλοί και παρά κάθε λογική στη ΔΕΗ. Στη διαδικασία αυτή συντονιστικό ρόλο έπαιξαν η ΓΕΝΟΠ και τα δύο κόμματα εξουσίας.

Το βασικό μου ερώτημα παραμένει αναπάντητο:

Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ παραβαίνει το νόμο με τους νεοπροσλαμβανόμενους; Ναι ή Οχι;

Την απάντηση πρέπει να τη δώσει ο ίδιος ή το εποπτεύον υπουργείο.

Στεφανος Μανος

Πηγή Καθημερινή
21.1.2010

Σημ. δική μας :
Καθώς φαίνεται από τη συγκεκριμένη περίπτωση ο συνδικαλισμός σε κάποιους χώρους (ιδιαίτερα τις ΔΕΚΟ) έχει εξελιχθεί σε ένα είδος "ομπρέλλας προστασίας και βολέματος ημετέρων" που μακράν απέχει από ιδεολογικά συνθήματα και θεωρίες που ίσχυαν στο παρελθόν....

Αλήθεια τι έγινε με το περιβόητο "πάγωμα προσλήψεων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ" για το 2010 που είχε εξαγγελθεί από την παρούσα κυβέρνηση??????

2 σχόλια:

αντωνης είπε...

22.500 υπαλληλοι στη ΔΕΗ;;;

και θελουν και άλλες προσληψεις;;;

γιατι;;;


!@)#$&)@$*&@)(*$)@&$

dyosmaraki είπε...

@αντώνης

Γιατί θέλουν κι άλλες προσλήψεις?
Γιατί @#$%^%$#@....

ShareThis