Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

"Δημιουργούν" ασθενείς και κλέβουν συγγενείς - Προσοχή σε αγνώστους που ζητούν χρήματα για λογαριασμό συγγενικού σας προσώπου


Ξημερώματα. Χτυπάει το τηλέφωνο. Μια άγνωστη φωνή στην άλλη γραμμή λέει με αγωνία: «Κύριε, ο αδερφός σας έπαθε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και νοσηλεύεται στο Ασκληπιείο Βούλας. Η κατάστασή του δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας, θα πρέπει να δεχθεί άμεσα μόσχευμα καρδιάς. Δεν μπορούσαμε να βρούμε τη σύζυγό του γι’ αυτό απευθυνθήκαμε σε σας. Ο αδερφός σας χρειάζεται τη βοήθειά σας».

Η συγκεκριμένη βοήθεια, όπως εξηγεί η άγνωστη φωνή στο τηλέφωνο -η οποία στο μεταξύ έχει συστηθεί ως εργαζόμενος του νοσοκομείου- αποτιμάται στις 6.000 ευρώ ως «προκαταβολή» για να βρεθεί το «μόσχευμα». Ο άγνωστος αφήνει το τηλέφωνο «ιατρού» ο οποίος, με τη σειρά του, δίνει οδηγίες για παράδοση των χρημάτων στο «λογιστήριο του νοσοκομείου» που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο της πόλης από το νοσοκομείο.

Το συγκεκριμένο τηλεφώνημα δέχθηκε χθες το πρωί αρθρογράφος της «Κ», που παρά λίγο να πάθει ο ίδιος καρδιακό μέχρι να βρει στο τηλέφωνο τον αδερφό του και να διαπιστώσει ότι έγινε στόχος κυκλώματος απατεώνων που ήθελαν να του αποσπάσουν χρήματα. Παρά την άμεση κινητοποίηση αστυνομικών του αρμόδιου τμήματος της ΓΑΔΑ, οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν και σήμερα αναζητούν το επόμενο υποψήφιο θύμα τους.

Πηγές στην Ασφάλεια Αθηνών αναφέρουν ότι τέτοια κρούσματα είναι συχνά, αλλά τις περισσότερες φορές δεν καταγράφονται, όταν τα υποψήφια θύματα διαπιστώνουν εξ αρχής ότι πρόκειται για απατεώνες και ο άνθρωπός τους δεν κινδυνεύει. Οι απατεώνες προσπαθούν συνήθως να αιφνιδιάσουν το υποψήφιο θύμα τους αγγίζοντας το πιο ευαίσθητο σημείο, την υγεία και την ασφάλεια αγαπημένου προσώπου. Εχουν υπάρξει περιστατικά που άγνωστοι χτύπησαν την πόρτα ηλικιωμένης ζητώντας της χρήματα για το «παιδί της», το οποίο υποτίθεται ότι προφυλακίστηκε και χρειάζεται δικηγόρο, για την ασφάλεια του αυτοκινήτου που τράκαρε κ. ο. κ. Οπως λένε αστυνομικοί, πρόκειται για κυκλώματα, αλλά και μεμονωμένα άτομα στα οποία εμπλέκονται Ελληνες, αλλοδαποί και Αθίγγανοι.

Μέτρα ασφαλείας
Οσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας πάντως, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ., η βασική προφύλαξη που θα πρέπει να παίρνουν οι πολίτες είναι να μη δίνουν χρήματα σε κανέναν και για κανέναν λόγο, εφόσον δεν είναι απολύτως σίγουροι με ποιον συναλλάσσονται. Σε περίπτωση που έχουν υποψίες για ενδεχόμενους απατεώνες, να ενημερώνουν αμέσως τις αρχές

Του Κωστα Oνισενκο


8.1.2010

Σημ. δική μας


Στη γειτονιά μας τον τελευταίο χρόνο έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα όπου κάποιος προσεγγίζει τον πολίτη, τον αποκαλεί με το μικρό του όνομα και του λέει πως έρχεται για λογαριασμό συγγενικού του προσώπου α βαθμού συγγένειας (του οποίου γνωρίζει συνήθως το μικρό όνομα και το αναφέρει). Κατόπιν ζητά χρήματα (συνήθως επειγόντως) επειδή το συγγενικό πρόσωπο τάχα μου βρίσκεται "δήθεν" ήδη στην ασφαλιστική εταιρεία ή στην εφορία και δεν του έφτασαν τα χρήματα για να πληρώσει οπότε έστειλε τάχα μου το συγκεκριμένο άτομο για να του τα πάει.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ
ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ ΒΑΣΗ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ
(Ενημερώστε τα συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε τέτοιες κομπίνες)

2 σχόλια:

koulpa είπε...

καλά δε σε προλαβαίνω.. :):)
μεγάλο το θέμα.. :):)
παντως η παραβατικότητα φάινεται να αυξάνεται σε χαλεπούς καιρούς.. και πάντα η κλοπή ηταν βιαια αναδιανομή του πλούτου.. αλλά οι πλούσιοι ήταν παντα πιο προστατυεμενοι..
την καλησπερα μου :):)

dyosmaraki είπε...

@koulpa

Χα χα χα
Είναι Κυριακή σήμερα και θέλω να ανεβάσω όσα χαρτουλάκια έχω κόψει από τις εφημερίδες...(για να πάρουν σειρά οι Κυριακάτικες) Πράγματι η παραβατικότητα βαίνει διαρκώς διογκούμενη με όλο με πιο πονηρούς τρόπους.....
Να δούμε πόσο ακόμη...
Καλησπέρες πολλές

ShareThis