Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ελέγχονται μεταβιβάσεις περουσιακών στοιχείων συγγενών του Π. Ψωμιάδη

Επιχειρεί να αποτρέψει τη διεκδίκηση χρημάτων από πιστωτές του, υποστηρίζουν οι αντίδικοί του.

Σε μαζικές μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων των συγγενικών του προσώπων προχωρεί ο πρώην βασικός μέτοχος της Ασπίδος, κ. Παύλος Ψωμιάδης, στην προσπάθειά του να αποφύγει τη διεκδίκηση των χρημάτων από εκατοντάδες δανειστές του. Οι κινήσεις που πραγματοποιεί ο πρώην μέτοχος της Ασπίδος δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα στις εποπτικές αρχές για το τι θα γίνει τις επόμενες μέρες με τις εταιρείες του κ. Ψωμιάδη που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εκκαθάριση.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από δύο τουλάχιστον δικηγορικά γραφεία που έχουν στραφεί αστικά και ποινικά κατά του κ. Ψωμιάδη αλλά και συγγενικών του προσώπων που βρίσκονται στα Δ.Σ. συνδεδεμένων με αυτόν εταιρειών, η σύζυγος Μ.Ψ. προχώρησε στη μεταβίβαση των μετοχών εταιρειών που ελέγχουν ένα τεράστιο ακίνητο στη Μύκονο και μισό ακίνητο επί της οδού Πανόρμου 1 στο Κεφαλάρι.

Η σύζυγος Ψωμιάδη ήταν μέτοχος της εταιρείας Advantage Holdings, όπως μετονομάστηκε η Aspis Holdings μετά την απόφαση της ΕΠΕΙΑ να αφαιρέσει από τις δύο ασφαλιστικές εταιρείες του Παύλου Ψωμιάδη τις άδειες λειτουργίας τους. Δέκα ημέρες μετά την αναστολή λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών, η Μ.Ψ. μεταβίβασε 12 εκατομμύρια μετοχές στην Ε.Κ., μια συνταξιούχο που ζει στα νότια προάστια της Αθήνας, η οποία φαίνεται από τη φορολογική της δήλωση να μην έχει εισοδήματα! Η Ε.Κ. φέρεται να έλαβε -χωρίς να έχει καταβάλει τίμημα- μετοχές που την περίοδο εκείνη άξιζαν 4,8 εκατ. ευρώ! Η μεταβίβαση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας του κυπριακού ομίλου να εμφανίσει ότι απογαλακτίζεται από την επιρροή τού άλλοτε βασικού του μετόχου, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το ποσοστό του κάτω από το 8,23% στην Aspis Holdings.

Το δικηγορικό γραφείο των Ιωάννη και Μιχάλη Μαρκουλάκου που εκπροσωπεί τον κ. Γεώργιο Διαμαντόπουλο, παλαιό μέτοχο της εταιρείας General Unioκαι της θυγατρικής της General Trust, τις οποίες πώλησε στον Παύλο Ψωμιάδη λαμβάνοντας όμως μόλις 3 από τα 7,5 εκατ. ευρώ, έχει στραφεί τώρα όχι μόνο εναντίον του Παύλου Ψωμιάδη αλλά και των παιδιών του, όπως επίσης και εταιρειών στις οποίες οι τρεις μετέχουν ή μετείχαν στο παρελθόν. Η εταιρεία είχε πωληθεί στις 2 Φεβρουαρίου του 2009 στον κ Π. Ψωμιάδη, ο οποίος ωστόσο πλήρωσε τον πρώην βασικό μέτοχο της General Trust μόνο έως τον Αύγουστο του 2009.

Οι δικηγόροι του κ. Διαμαντόπουλου έκαναν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και το δικαστήριο «μπλόκαρε» τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών Ασπίς ΑΕΓΑ και Ασπίς ΑΕΑΖ, αλλά και όλων των συνδεδεμένων με αυτές εταιρειών. Νομικά ο κ. Διαμαντόπουλος στρέφεται και εναντίον της Aspis Bank εξαιτίας του ρόλου που έπαιξε στην έκδοση χωρίς όριο προσωπικών ή εταιρικών επιταγών του κ. Παύλου Ψωμιάδη για την κυκλοφορία του τίτλου Aspis Asset.

Αν και δεν συνδέεται μετοχικά με τις Ασπίς ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ, σημαντικότερη εταιρεία του Παύλου Ψωμιάδη φέρεται να είναι η Ασπίς Κάπιταλ, η οποία ελέγχεται από τη Νομαρχία Αθηνών. Η Ασπίς Κάπιταλ είναι η εταιρεία μέσω της οποίας ο Παύλος Ψωμιάδης «δανειζόταν» από το κοινό εκδίδοντας ομόλογα, το συνολικό ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας στο τέλος του 2008 ανήρχετο στα 2 εκατ. ευρώ, αλλά η καθαρή της θέση μετά τον υπολογισμό των ζημιών προηγούμενων χρήσεων ήταν αρνητική κατά 2,2 εκατ. ευρώ.

Των Τασου Tελλογλου και Ευγενιας Tζωρτζη


Πηγή Καθημερινή
2.2.2010

==============================================================

Τα πέντε ομολογιακά της «Ασπίς Κάπιταλ»


Η «Ασπίς Κάπιταλ» φέρεται να έχει προχωρήσει σε πέντε εκδόσεις ομολογιακών τίτλων από το 2004 έως και το 2006 και αξιοποιώντας «παράθυρα» της νομοθεσίας, κατόρθωνε σε όλες τις περιπτώσεις να διαφεύγει του εποπτικού ελέγχου.

Στα περιουσιακά της στοιχεία περιλαμβάνονται συμμετοχές ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, που εικάζεται ότι είναι η συμμετοχή στην Aspis Liv, θυγατρική του ομίλου στη Σουηδία, της οποίας πρόσφατα ανακλήθηκε η άδεια από την αρμόδια σουηδική αρχή λόγω του ελλείμματος στα αποθέματα της εταιρείας, αλλά και παράνομες μετακινήσεις κεφαλαίων ύψους 33 εκατ. ευρώ. Στις απαιτήσεις της εταιρείας περιλαμβάνεται επίσης κονδύλι 45,9 εκατ. ευρώ από «διάφορους χρεώστες...», οι οποίοι είναι άγνωστοι και φυσικά αμφίβολο εάν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την εταιρεία, προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να καλύψει τους εκατοντάδες ομολογιούχους που δάνεισαν τα χρήματά τους στην «Ασπίς Κάπιταλ» και στον ιδιοκτήτη της. Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι πώς μια εταιρεία με αρνητική καθαρή θέση κατόρθωνε να εκδίδει και να διανέμει μακροπρόθεσμους τίτλους με επιτόκιο 7% και 7ετούς διάρκειας, το ύψος των οποίων, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2008, ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ.

2.2.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis