Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2010

Ενας Παρθενώνας από πεντελικό μάρμαρο σε λοφίσκο της βαυαρικής επαρχίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η δημοκρατία δεν είναι «παίξε-γέλασε». Για τον βαυαρό καλλιτέχνη Βίλι Κοχ αποτελεί ιερή υπόθεση. Γι΄ αυτό και της αξίζει ένα τέμενος. Ενας ναός που θα της δίνει αίγλη και κύρος. Ξεκινώντας από αυτή τη σκέψη, ο Κοχ σχεδίασε ένα κτίσμα που είναι σχεδόν «φτυστός» ο Παρθενώνας. Η οικοδόμησή του, αν όλα πάνε καλά, θα γίνει πάνω σε έναν λοφίσκο κοντά στο χωριό Ετσντορφ, στη βαυαρική επαρχία Ομπερπφαλτς. Οι διαστάσεις του είναι 30 μ. μήκος και 10 μ. ύψος, το υλικό του θα έρθει από την Πεντέλη - «άσπρο μάρμαρο, όχι φτηνιάρικα πράγματα» λέει ο ίδιος. Ο Κοχ είχε διακριθεί και παλαιότερα για τις εκκεντρικές αλλά επιτυχημένες ιδέες του. Μια εκκλησία την οποία έχτισε αποκλειστικά με πίσσα, επίσης στο Ετσντορφ, το 2001, αποκαλείται «η Μέκκα των χριστιανών». Και ο «Πύργος της Βεζούνα», ένα «περπατητό γλυπτό» ύψους 18 μ. στην κοινότητα Αρμπσμπεργκ αποτελεί μαγνήτη για τους επισκέπτες. Αυτά, καθώς και το Μουσείο των Ανέμων που διευθύνει ο ίδιος από το 2007, τον έχουν κάνει γνωστό και πέρα από τα σύνορα της Βαυαρίας.

Η φήμη του τον βοήθησε να υπερβεί πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια. Αρχικά οι αρχές της περιοχής δεν ήθελαν να του δώσουν άδεια οικοδόμησης με το επιχείρημα ότι «το χτίσιμο ενός τεμένους δεν προβλέπεται από τη βαυαρική πολεοδομία». Αντιρρήσεις είχαν επίσης η καθολική εκκλησία και οι σύλλογοι κυνηγών. Χάρη στον κοινοτάρχη του Ετσντορφ Νόρμπερτ Προμπστ, όμως, που κατάλαβε ότι ο ναός θα ανεβάσει τον τοπικό τουρισμό, τα εμπόδια κάμφθηκαν. Η άδεια δόθηκε και το σχέδιο έχει μπει πλέον στο στάδιο της υλοποίησης.

Το χτίσιμο όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Ο λόγος; Η έλλειψη του αναγκαίου ρευστού. Το κράτος δεν δίνει επιδοτήσεις, ενώ ως τώρα ο Κοχ έχει βρει χορηγούς μόνο για τους 32 κίονες του ναού. Το όνειρό του λοιπόν να χτιστεί ο ναός μέσα στο 2010, την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα, θα μείνει ανεκπλήρωτο. 

Πηγή Το Βήμα
4.2.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis