Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ιστορική τοιχογραφία Αστυπάλαιας (Βιβλιοπροτάσεις)

ΕΚΔΟΣΗ. Θα μπορούσε να είναι μία από τις πολλές εκδόσεις που ασχολούνται και καταγράφουν την τοπική ιστορία. Ο ογκώδης τόμος με τίτλο
«Αστυπάλαια - Ιστορία και ιστορίες» του Ελευθέριου Φιλ. Ξάνθου
(κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ξάνθος» με τη χορηγία του Δήμου Αστυπάλαιας)
είναι πολλά περισσότερα. Γιατί πρόκειται για μια εξαντλητική και πολυετή έρευνα σε βιβλιοθήκες και αρχεία, στη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν μαρτυρίες και βιβλιογραφία, συγκεντρώθηκε αρχαίο επιγραφικό υλικό, μεταφράστηκαν κείμενα που αφορούσαν την Αστυπάλαια, βρέθηκαν φωτογραφίες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και έγιναν το τεράστιο υλικό ενός τόμου που συνθέτει ψηφίδα-ψηφίδα την «ιστορική τοιχογραφία της Αστυπάλαιας». Πρόκειται για ένα «φανταστικό και συνάμα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στον χρόνο και τον χώρο, ένα ταξίδι που προσπαθεί να κάνει ορατή τη διαχρονική εξέλιξη του νησιού όσο το δυνατόν αρτιότερα» σημειώνει στον πρόλογο ο δημιουργός του τόμου.

Και παρά το τεράστιο έργο και το τεράστιο υλικό που συγκέντρωσε αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σεμνότητα το εγχείρημά του και εύχεται αυτός ο τόμος να αποτελέσει μια πρώτη «βάση δεδομένων, μια δεξαμενή στοιχείων που μελλοντικά να φανεί πολύ χρήσιμη σε όσους θελήσουν να ασχοληθούν σε βάθος με την ιστορία της Αστυπάλαιας».

Στις σελίδες της έκδοσης γυρίζουμε στο προϊστορικό Αιγαίο, σε όλες τις περιόδους της αρχαιότητας και τα ίχνη που άφησε στο νησί, στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή, στους βυζαντινούς χρόνους, στην εποχή των Ενετών και των Φράγκων, στους Οθωμανούς, στην Ιταλοκρατία και στη σύγχρονη όψη του νησιού. Μια αξιέπαινη προσπάθεια καταγραφής τοπικής ιστορίας.

Πηγή Καθημερινή
17.2.2010

2 σχόλια:

koulpa είπε...

ax πολύ ενδιαφέρον ακούγεται.. τόσα πολλά βιβλια τόσο λίγος χρόνος.. :):)
καλησπερούδιααα :):)

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Ωραιότατη πρόταση. Θα το ψάξω, γιατί τα τελευταία χρόνια περνώ μερικές μερούλες εκεί.

ShareThis