Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Απογοητευμένοι οι Ελληνες.....

....από τις εξελίξεις των τελευταίων πέντε χρόνων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας

Ενα χάσμα μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκαλύπτει η δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου για το κοινωνικό κλίμα στην Ενωση στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το αρνητικότερο κοινωνικό κλίμα υπάρχει στην Ελλάδα, σύμφωνα με την άποψη των ίδιων των ερωτηθέντων. Οι Ελληνες είναι απογοητευμένοι από τις εξελίξεις των τελευταίων πέντε χρόνων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και πολύ απαισιόδοξοι για το μέλλον.

Από τη μια πλευρά του χάσματος, οι πολίτες χωρών της βόρειας και δυτικής Ευρώπης εμφανίζονται γενικότερα ευχαριστημένοι από την προσωπική τους ζωή, τον τόπο κατοικίας τους, το κόστος ζωής και το κοινωνικό κράτος της χώρας τους. Από την άλλη πλευρά του χάσματος, οι Ανατολικοευρωπαίοι και οι κάτοικοι της Μεσογείου έχουν σοβαρά παράπονα για τις παροχές του κράτους πρόνοιας, ανησυχούν για το επαγγελματικό τους μέλλον, δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα στέγασης.

Η έρευνα διενεργήθηκε τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο, όταν πλέον η ύφεση είχε πλήξει την Ευρώπη και λογικό είναι να αποτυπώνει σε κάποιο βαθμό την ανησυχία και απαισιοδοξία των Ευρωπαίων πολιτών.

Το κοινωνικό κλίμα διαμορφώνεται μέσω τριών επιμέρους δεικτών: της προσωπικής κατάστασης, της γενικής κατάστασης και της κατάστασης του κοινωνικού κράτους. Οι Ελληνες ερωτηθέντες περιγράφουν με μελανά χρώματα τόσο την προσωπική τους κατάσταση, όσο και τη γενική κατάσταση της χώρας και τη λειτουργία του κράτους πρόνοιας.

Η προσωπική ζωή

Είμαστε οι τρίτοι πιο δυσαρεστημένοι από τους εταίρους μας όσον αφορά την προσωπική μας ζωή. Ακόμη περισσότερο δυσαρεστημένοι είμαστε από τη γειτονιά που ζούμε και μάλιστα θεωρούμε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε πολύ τα πέντε τελευταία χρόνια (μόνο οι Βούλγαροι θεωρούν ότι ζουν σε χειρότερες γειτονιές).

Οσον αφορά την ικανοποίηση από την επαγγελματική καριέρα, οι Ελληνες τοποθετούνται στην τέταρτη θέση από το τέλος και θεωρούν ότι τον επόμενο χρόνο η κατάσταση θα εξελιχθεί αρνητικά. Η ίδια ακριβώς εντύπωση κυριαρχεί και όσον αφορά τα οικονομικά του νοικοκυριού.

Ο δεύτερος δείκτης της γενικής κατάστασης της χώρας συγκεντρώνει ακόμη πιο αρνητική βαθμολογία από τους Ελληνες. Η γενική κατάσταση της Ελλάδας θεωρείται η τέταρτη χειρότερη της Ενωμένης Ευρώπης 27, ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη οι πολίτες θεωρούν ότι τα πράγματα επιδεινώθηκαν τα πρόσφατα χρόνια. Μαζί με τους Ούγγρους έχουμε τη μεγαλύτερη απαισιοδοξία για τον ερχόμενο χρόνο. Οσον αφορά την απασχόληση, μόνο σε δύο χώρες (Ολλανδία και Δανία) εκφράζεται ικανοποίηση για τις εξελίξεις, ενώ για το 2010 οι Ευρωπαίοι έχουν αρνητικές προσδοκίες. Οι Ελληνες δηλώνουν οι πλέον δυσαρεστημένοι για την αύξηση του κόστους ζωής τα τελευταία χρόνια, πρόβλημα άλλωστε που απασχολεί έντονα την πλειοψηφία των πολιτών από 22 κράτη-μέλη.

Για τη στέγαση
Εντονη δυσαρέσκεια (τρίτη εντονότερη) εκφράζουν οι Ελληνες και για τις τιμές της ενέργειας, πρόβλημα που ταλανίζει και άλλες μεσογειακές χώρες. Αντιθέτως, σχετικά καλύτερη είναι η θέση μας όσον αφορά τις δαπάνες για τη στέγαση. Ισως δεν σας προκαλέσει εντύπωση το γεγονός πως δηλώνουμε οι πλέον δυσαρεστημένοι και από τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.
Η δυσαρέσκεια των Ελλήνων είναι ακόμη εντονότερη αναφορικά με τις κοινωνικές υπηρεσίες που (θα έπρεπε να) απολαμβάνουν. Μόνοι οι Βούλγαροι, που ανήκουν στην Ε.Ε. μόλις τρία χρόνια, βαθμολογούν χειρότερα το δικό τους σύστημα υγείας.

Πολλοί Ευρωπαίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τις συντάξεις τους, περισσότερο απ’ όλους, όμως, οι Ελληνες. Ακριβώς το ίδιο αίσθημα τρέφουμε και για τη στήριξη που λαμβάνουν από το κράτος οι άνεργοι. Μάλιστα οι περισσότεροι Ελληνες πιστεύουν ότι η κατάσταση με τα επιδόματα ανεργίας επιδεινώθηκε την τελευταία πενταετία.

Παράλληλα, οι συμπατριώτες μας διαμορφώνουν την πλέον αρνητική άποψη, σε σχέση με όλους τους Ευρωπαίους, από τη συμβίωσή τους με μετανάστες.

Ωστόσο, αυτό φαίνεται ότι είναι ένα γενικότερο αίσθημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού μόνο οι κάτοικοι δύο χωρών (Πολωνία, Κύπρος) θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκε η σχέση τους με τους αλλοδαπούς.

Τέλος, πολύ δυσαρεστημένοι είναι οι Ελληνες και με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες.

Η ανεργία θα αυξηθεί
Η ύφεση μπορεί να έχει φτάσει στο τέλος της, αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν για την Κοινωνική Κατάσταση στην Ευρώπη το 2009, στην οποία εντάσσεται και το Ευρωβαρόμετρο για το κοινωνικό κλίμα, ωστόσο οι επιπτώσεις της στην κοινωνία δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως αντιληπτές.

Η κυριότερη εξέλιξη θα είναι η αύξηση της ανεργίας και αυτή θα καθορίσει και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οι επιπτώσεις θα αμβλυνθούν από την ύπαρξη ισχυρού κοινωνικού κράτους που θα προστατεύσει τους ανέργους όχι μόνο την πρώτη περίοδο αλλά και μεσοπρόθεσμα. Αντιθέτως στις χώρες (όπως η Ελλάδα) όπου το κοινωνικό κράτος έχει περιορισμένο ρόλο οι επιπτώσεις θα είναι εντονότερες. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την έντονη δυσαρέσκεια που αισθάνονται οι πολίτες πολλών χωρών σχετικά με πολλούς τομείς της κοινωνικής πολιτικής, εκτιμάει η Κομισιόν.

Παράλληλα, ένα άλλο εύρημα τραβάει την προσοχή. Η απαισιοδοξία για το μέλλον που αισθάνονται οι πολίτες των φτωχότερων χωρών-μέλων. Πολλές είναι στο τέλος της λίστας με εξαιρετικά χαμηλό τον βαθμό ικανοποίησης που αισθάνονται οι πολίτες τους, και το λογικό θα ήταν να ελπίζουν ότι θα καλύψουν το κενό. «Αν δεν είναι απλώς μια παροδική αίσθηση που προκλήθηκε από την ύφεση, τότε ίσως να είναι η αρχή της διαδικασίας απόκλισης: χώρες όπου υπάρχουν καλές κοινωνικές συνθήκες θα εξακολουθήσουν να προοδεύουν, ενώ τα μέλη με τις χειρότερες κοινωνικές συνθήκες θα μείνουν ακόμη πιο πίσω».
Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Κωστα Kαρκαγιαννη

3.2.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis