Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Στον αέρα το εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων


Σε παύση πληρωμών είναι ενδεχόμενο να οδηγηθεί το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο εδώ και καιρό έχει κηρύξει αναστολή πληρωμών που υπερβαίνει τους 20 μήνες λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει.


Για την εξυπηρέτηση μόνο των άμεσων υποχρεώσεων του Ταμείου απαιτούνται 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να εξευρεθούν ως τον ερχόμενο Οκτώβριο. Παράλληλα, περίπου 18.000 υπάλληλοι του Δημοσίου που συνταξιοδοτήθηκαν περιμένουν στην ουρά να τους καταβληθεί το ποσό που δικαιούνται, ενώ εκτιμάται ότι τα επόμενα δέκα χρόνια, με βάση τους ρυθμούς που ισχύουν σήμερα, θα συνταξιοδοτηθούν ακόμη 120.000 υπάλληλοι.


Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε συνάντηση εργασίας του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος έχει συντάξει και σχετικό πόρισμα, με εκπροσώπους του Ταμείου και της ΓΣΕΕ.


Η αιτία του προβλήματος εντοπίστηκε στο γεγονός ότι επί σειρά ετών οι κυβερνήσεις με πρόχειρες νομοθετικές ρυθμίσεις ενέταξαν στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, οι οποίες ωστόσο δεν κατέβαλαν τις ανάλογες εισφορές με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη ζημιά.


Σε 750 εκατ. ευρώ ανερχόταν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου κ. Ν. Καλάκο, η ζημιά ως το 2003.


Τρεις κατηγορίες υπαλλήλων, όπως είπε, επέδρασαν καθοριστικά στην εξέλιξη αυτή: δικαστικοί που ελάμβαναν διπλάσιο εφάπαξ ενώ το ποσοστό των εισφορών που κατέβαλλαν ήταν 41,5%, εκπαιδευτικοί που αναγνώριζαν πλασματικό ή και πραγματικό χρόνο υπηρεσίας με μειωμένο το ποσό της εξαγοράς, καθώς και νοσοκομειακοί.


Για αναστολή πληρωμών άνω των 20 μηνών έκανε λόγο ο κ. Σ. Ρομπόλης, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.


Ευθύνες στο κράτος καταλόγισε ο κ. Γ. Ρωμανιάς, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Εργασίας.



23.2.2010

2 σχόλια:

αντωνης είπε...

2 σχολιακια

α) Οσοι ψηφισαν αυτα τα νομοσχεδια που ουσιαστικα εκλεψαν τα λεφτα των υπαλληλων, κατα τη γνωμη μου ειναι υπευθυνοι για το αδικημα της απιστιας και της διασπαθισης του δημοσιου χρηματος. ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΡΑ για ολους αυτους τους υπουργους και βουλευτες, σε οποια κυβερνηση κι αν ανηκουν.

β) Θεωρω αδικο να παρουμε και άλλα δανεια για να πληρωθουν καποιες υποχρεωσεις, οταν τα λεφτα εχουν φαγωθει.
Δεν τους δινω την αδεια να με χρεωσουν παραπανω επειδη αυτοι τα εκλεψαν.

Εγω ξερω οτι οταν δεν εχω να πληρωσω καποια υποχρεωση μου επειδη χθες πχ ειχα παει στα μπουζουκια και τα χαλασα σε λουλουδια, δεν ζηταω απο τη γειτονια να παει να δανειστει για μενα. Ας κοψουν το λαιμο τους να βρουν τα κλεμμενα.

ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ.

)#&%)#&%)*#%)*#%
(αυτα ειναι διαδυκτιακες βρισιες, παρομοιες και πολυ χειροτερες με αυτο που εκανε το FOCUS)

dyosmaraki είπε...

@αντώνης

α) Ειδικό δικαστήριο και δήμευση της ατομικής περιουσίας όχι μόνο σε όσους νομοθέτησαν και νομιμοποίησαν αυτή την αδικία αλλά και σε όσους αποδέχθηκαν το προϊόν του εγκλήματος δηλαδή εκείνους τους υπαλλήλους που εν γνώσει τους στέρησαν αυτά τα χρήματα από τους πραγματικούς δικαιούχους.

β) Συμφωνώ. Η λύση δεν είναι να πάρουμε και άλλα δάνεια, για αυτό καλά κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και μας δυσκολεύουν τη ζωή. Το ζήτημα είναι να μάθουμε να ζούμε με βάση τα έσοδά μας ανεξάρτητοι από νέους δανεισμούς.

Προσθέτω τη φωνή μου στις διαδικτυακές βρισιές....

ShareThis