Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Βρετανοί βουλευτές επιστρέφουν χρήματα

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες καλούνται να επιστρέψουν άμεσα στα δημόσια ταμεία οι Βρετανοί βουλευτές, μετά την ολοκλήρωση της ανεξάρτητης διοικητικής έρευνας που διεξήχθη με αφορμή το σκάνδαλο των προσωπικών τους εξόδων. Ο συνταξιούχος ανώτατος δημόσιος υπάλληλος που συντόνισε τη σχετική διαδικασία, σερ Τόμας Λεγκ, αποφάνθηκε ότι 392 νυν και πρώην μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων χρέωσαν τον βρετανικό λαό με περιττά και υπερβολικά έξοδα, κυρίως για τη συντήρηση της δεύτερης κατοικίας που δικαιούνται, είτε στο Λονδίνο είτε στην εκλογική τους περιφέρεια. Ανάμεσα σε εκείνους που θα επιστρέψουν χρήματα στο κράτος είναι και ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, καθώς θεωρήθηκε ότι τα χρήματα που διέθεσε για τον καθαρισμό του μεγάρου της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν υπερβολικά.

«Πρωταθλήτρια» στα περιττά έξοδα αναδείχθηκε η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Μπάρμπαρα Φόλετ, η οποία χρέωσε το κράτος με 42.000 λίρες για την πρόσληψη φρουρών ασφαλείας στο σπίτι της, κάμερες κλειστού κυκλώματος και συναγερμό διάρρηξης. Αλλοι συνάδελφοί της είχαν αποζημιωθεί για την ενοικίαση ερωτικών ταινιών, το καθάρισμα των κήπων τους και τον καλλωπισμό της αυλής τους. Σε γενικές γραμμές «επικρατούσε πνεύμα αδιαφάνειας και σπατάλης», όπως αποφάνθηκε ο κ. Λεγκ, αφού «οι υπάλληλοι της Βουλής, που είχαν επωμιστεί με τον έλεγχο των εξόδων που υπέβαλλαν οι βουλευτές, απέφευγαν να αμφισβητήσουν τη σκοπιμότητά τους».

Η υπόθεση, η οποία ήλθε στο φως τον περασμένο Απρίλιο από την εφημερίδα Daily Telegraph, πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων, καθώς η κατάχρηση του συστήματος αποζημίωσης για έξοδα παράστασης και κίνησης από τους βουλευτές, εν μέσω μάλιστα οικονομικής ύφεσης, είχε προκαλέσει το κοινό αίσθημα. Αν και στο σκάνδαλο εμπλέκονται νομοθέτες όλων των παρατάξεων, το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη η κυβέρνηση. Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο κ. Μπράουν ανέθεσε σε ανεξάρτητη επιτροπή να αναμορφώσει το σύστημα αποζημιώσεων. Παράλληλα, δύο βουλευτές εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, έξι βρίσκονται στο στόχαστρο δικαστικής έρευνας και 150 δήλωσαν ότι δεν θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.

Εν τούτοις, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αντέδρασαν (ανωνύμως), υποστηρίζοντας ότι στοχοποιήθηκαν αδίκως. Αντιθέτως, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ηγέτης της μείζονος αντιπολίτευσης, Ντέιβιντ Κάμερον, χαιρέτισαν το πόρισμα της επιτροπής ως «βήμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας».

5.2.2010

2 σχόλια:

koulpa είπε...

xaxaxa αν γινόταν αυτό εδώ.. θα έπρεπε να βάλουμε στη φυλακή τους νομοταγείς.. γιατί το αντίστρωφο δε γίνεται.. που να χωρέσουν 5-6 εκ. ανθρωποι.. :):)
την καληνύχτα μου :):)

dyosmaraki είπε...

@koulpa

Τόσο λίγοι λες να έχουμε μείνει οι νομοταγείς πολίτες εεεε???
Χα χα χα

ShareThis