Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Οταν οι Ελβετοί μετέφεραν τα ...στρατηγεία τους (η εκροή καταθετικών κεφαλαίων από την Ελλάδα)

Μπορεί το θέμα να χάθηκε από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έπαψε και να υφίσταται. Αν και κάπως... μεταλλαγμένο.

Ο λόγος αφορά στη συνεχιζόμενη εκροή καταθετικών κεφαλαίων από την Ελλάδα. Για παράδειγμα: Οι Ελβετοί τραπεζίτες, για τους οποίους έγραφε η «Κ» ότι έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα και «ψαρεύουν» πελάτες, κυρίως από τις τάξεις των δικηγόρων, των γιατρών και των ελευθέρων επαγγελματιών εν γένει, εξακολουθούν να περιφέρονται στην πρωτεύουσα, μόνο που τώρα έχουν μεταφέρει το «στρατηγείο» τους. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι από την πλατεία Συντάγματος κατευθύνθηκαν νοτιότερα, σε ξενοδοχεία της λεωφόρου Συγγρού, για πρακτικούς λόγους. Ο σημαντικότερος από αυτούς; Η εξασφάλιση μεγαλύτερης διακριτικότητας, καθώς ό, τι δεν συμβαίνει πέριξ του Συντάγματος, μόνο από σύμπτωση γίνεται αντιληπτό στην Ελλάδα. Από την άλλη, γίνεται ευκολότερα η δουλειά τους. Μπορούν να συναντούν τους υποψήφιους πελάτες τους χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις κάθε είδους κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας. Ετσι, δεν χάνουν και πολύτιμες «εργατοώρες».

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το συνολικό ποσό της εκροής από τις καταθέσεις έχει ξεπεράσει πλέον τα 10 δισ. ευρώ και βαίνει συνεχώς αυξανόμενο. Την περασμένη Κυριακή, η βρετανική εφημερίδα «Ομπζέρβερ» αναφερόμενη στο θέμα έκανε λόγο για 8 με 10 δισ. Μόνο που το ποσό αυτό το έγραψε η «Κ» πριν από δύο εβδομάδες και απέδιδε την κατάσταση όπως διαμορφωνόταν τότε. Σήμερα έχει διογκωθεί περαιτέρω, αλλά ακόμη δεν έχει φτάσει στα δυσθεώρητα ύψη που «ακούγονταν» στην αγορά ακόμη και στα μέσα Δεκεμβρίου (σ. σ. ορισμένοι είχαν φτάσει στο σημείο να μιλούν για 25 δισ.). Κατά συνέπεια, το φαινόμενο τελεί υπό έλεγχο, ιδιαιτέρως αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες είναι πάνω από 250 δισ. ευρώ. Τι θα γίνει, όμως, αν αυτή η ροή συνεχιστεί αμείωτη κατά το επόμενο διάστημα; Πάντως, οι Ελβετοί –και όχι μόνον– τραπεζίτες κάνουν ό, τι μπορούν. Αλλωστε, έχουν και οι ίδιοι ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία από το πρόσφατο παρελθόν.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν οι τράπεζες ανακοίνωναν ζημίες λόγω των τοξικών προϊόντων στα οποία είχαν τοποθετηθεί, υπολογίζεται ότι από τα θησαυροφυλάκιά τους «πέταξαν» περί τα 57 δισ. ευρώ. Τα 10 από αυτά λέγεται ότι είχαν έρθει στην Ελλάδα, αξιοποιώντας την εγγύηση, κατά 100%, του συνόλου των καταθέσεων, που είχε ανακοινώσει η τότε κυβέρνηση. Τώρα, αργά αλλά σταθερά, επιστρέφουν στη θέση τους. Και όσα από αυτά δεν «ανεβαίνουν» Γενεύη ή Ζυρίχη, «κατεβαίνουν» Λευκωσία, όπου τοποθετούνται με επιτόκιο 4% και 4,50% σε εκεί λογαριασμούς.

Οπερ σημαίνει ότι ακόμη κι αν εξομαλυνθεί η κατάσταση, πολύ δύσκολα θα επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες για τα ίδια ποσά δεν δίνουν απόδοση μεγαλύτερη του 2,50%.

Του Γιωργου Mαντελα
14.2.2010



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis