Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

"Καμπανάκι" για αύξηση επιτοκίων και βαθύτερη ύφεση

Φ. Σαχινίδης : "Οταν οι τράπεζες αναγκάζονται να καταφύγουν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, τότε το κόστος του χρήματος αυξάνεται"

Σήμα κινδύνου ότι η κρίση δανεισμού που περνά το Ελληνικό Δημόσιο- αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με μέτρα θα εξαπλωθεί σε όλη την οικονομία (τράπεζες και επιχειρήσεις) εξέπεμψε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης.

Ο φόβος να μπούμε σε κύκλο ανόδου του κόστους χρήματος για όλους είναι πλέον ορατός και, όπως ομολόγησε ο υφυπουργός αρμόδιος για το χρέος, «η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης αξιοπιστίας στο εξωτερικό, αλλά και του ελλείμματος δημοσιονομικής προσαρμογής των προηγούμενων χρόνων». Στην τραπεζική αγορά, τα επιτόκια ανεβαίνουν στις προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ προβληματισμός υπάρχει στις επιχειρήσεις καθώς τα νέα δάνεια δίδονται με το σταγονόμετρο και με «τσιμπημένα» επιτόκια.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Σαχινίδης υποστήριξε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλίσουμε μέσα από την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξηςότι οι αγορές θα μας αντιμετωπίζουν ευνοϊκότερα στις επόμενες πρωτοβουλίες μας». Ο ίδιος εξήγησε ότι ως και την ημέρα κατάθεσης του Προγράμματος οι αγορές αξιολογούσαν περισσότερο προθέσεις και δηλώσεις και λιγότερο ένα κείμενο-οδηγό για τα επόμενα τρία χρόνια.

« Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες. Επιλέξαμε ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές, δηλαδή είπαμε ότι η προσαρμογή δεν θα γίνει μέσα σε τέσσερα χρόνια αλλά θα γίνει μέσα σε τρία χρόνια - και αυτό θεωρώ ότι είναι ουσιώδες γιατί έτσι δείξαμε ποια είναι η πολιτική διάθεση- και ταυτόχρονα φροντίσαμε να έχουμε και ένα ισορροπημένο μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής που δίνει περίπου το ίδιο βάρος στην περικοπή των δαπανών και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας για την πρώτη χρονιά που είναι και η μείωση του ελλείμματος κατά 4% » συμπλήρωσε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Κατά τον κ. Σαχινίδη, υποχώρηση των αποδόσεων- των spreads- θα υπάρξει αν καταγραφούν οριακές ή μηδενικές αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού των πρώτων μηνών. Σε αυτή την περίπτωση οι αγορές θα κατανοήσουν ότι « αυτή η κυβέρνηση πραγματικά είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και αυτό θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων και σε μια μείωση του περιθωρίου επιτοκίων ».

Ο υπουργός επίσης είπε: « Αυτό που θέλουμε είναι να διευκολύνουμε τη δημοσιονομική μας προσπάθεια, για να σταθεί ξανά η οικονομία στα πόδια της. Θέλουμε η οικονομία να αρχίσει να κινείται θετικά. Κάτι το οποίο στερηθήκαμε το 2009 και ενδεχομένως θα βρεθούμε οριακά κοντά στο μηδέν το 2010. Γιατί μόνο αν η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται θα έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς να αντιμετωπίσουμε προβλήματα ».

Σε σχέση με τον τραπεζικό κλάδο, ανέφερε ότι η δυνατότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να αντλήσουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και από τους καταθέτες δεν είναι απεριόριστη. Ως εκ τούτου όταν αναγκάζονται να καταφύγουν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για να χρηματοδοτήσουν την πιστωτική επέκταση, τότε το κόστος για τις τράπεζες αυξάνεται. « Αυτή η αύξηση του κόστους άντλησης των κεφαλαίων ουσιαστικά αν συνεχίσει και προχωρήσει ανοδικά, καταλαβαίνετε ότι θα έχει επιπτώσεις και στο κόστος με το οποίο οι τράπεζες διοχετεύουν τα κεφάλαιά τους μέσα στην οικονομία » πρόσθεσε ο υπουργός.

Στους τραπεζικούς κύκλους η ανησυχία είναι μεγάλη, διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να περιορίζει τη ρευστότητα, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν την άνοιξη οι συνθήκες της ευρω-οικονομίας θα της επιτρέπουν να διατηρεί τα επιτόκια του ευρώ στο ιστορικά χαμηλό επιτόκιο του 1%.

Ο κ. Σαχινίδης, τέλος, επανέλαβε την κυβερνητική απόφαση για τις περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζοντας ότι η χώρα διαθέτει ένα συγκεκριμένο πόσον να διανείμει, το οποίο είναι της τάξεως των 5-6 δισ. ευρώ. « Αυτά λοιπόν θα τα μειώσουμε κατά 10%. Δεν διευκρινίσαμε πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η περικοπή γιατί θέλουμε να προλάβουμε να μη γίνει κατά έναν τρόπο που πραγματικά θα δημιουργήσει προβλήματα, καθώς μέσα στο Δημόσιο υπάρχουν και άτομα που έχουν πάρα πολύ χαμηλή αμοιβή» συμπλήρωσε σχετικά, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή, λοιπόν, όλοι όσοι επικαλούνται αριθμούς και λένε ότι θα μειωθεί ο μισθός μας κατά το άλφα ή βήτα ποσόν, δεν ξέρω πώς ακριβώς έχουν βγάλει αυτά τα μεγέθη, αλλά σίγουρα δεν προκύπτουν από κάποια επεξεργασία ». Κανείς, όμως, δεν είναι βέβαιος αν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επαρκούν για να αντιμετωπισθεί η παρούσα κρίση κι αν οι θυσίες που πρέπει να γίνουν θα είναι μεγαλύτερες.

Πηγή Το Βήμα
29.1.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis