Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

"Εσβησε" ο Δημήτριος Κωνστάντιος (Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου)

Ολόρθος, όπως ακριβώς έζησε, «έφυγε» ο Δημήτρης Κωνστάντιος, διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, πανεπιστημιακός δάσκαλος, μα, πάνω απ’ όλα, σπουδαίος άνθρωπος και πολίτης. Είχε μπει στο νοσοκομείο αμέσως μετά τα εγκαίνια μιας περιοδικής έκθεσης. Μας είχε συνηθίσει στα θαύματα, σε ολόκληρη τη ζωή του. Ομως, το πρωί του Σαββάτου εξεδήμησε προς δήμον ονείρων. Ηταν μόλις 59 ετών.

Εφυγε αφήνοντας ορφανή την αγαπημένη του οικογένεια, τη σύζυγό του Βιολέτα και τα παιδιά του, συμπαραστάτες του στις μάχες που με πείσμα και παλικαριά έδινε.
Αφήνοντας ορφανά τα άλλα «παιδιά» του, στο μουσείο, το μεγάλο, συγκλονιστικό έργο της ζωής του. Αφήνοντας παγωμένη και βαθύτατα θλιμμένη την αρχαιολογική υπηρεσία και δακρυσμένους όλους τους φίλους του. Γιατί αυτή είναι πράγματι μια εθνική απώλεια.

Στη σύντομη, αλλά γεμάτη από αγώνες, προβληματισμούς και επιτυχίες, ζωή του, αυτός ο κεφάτος, δραστήριος άνθρωπος, με τις αμέτρητες ιδέες, την εργατικότητα και το απίστευτο χιούμορ, έκανε πάρα πολλά. Δεν δίστασε ποτέ να υψώσει τη φωνή του στα κεντρικότερα συμβούλια του υπουργείου Πολιτισμού, και να υπερασπισθεί με σθένος τα μνημεία αλλά και τις αρχές που πίστευε. Ποτέ δεν αμφιταλαντεύτηκε να ψηφίσει «όχι», όταν πίστευε ότι κάτι κινδύνευε (μάλιστα κάποτε υποβιβάστηκε σε αναπληρωματικό μέλος. Αλλά αυτό ακριβώς ήταν το παράσημό του). Φρόντισε να μην έρθει ο κλάδος σε ρήξη και περιπέτεια, ακολουθώντας σώφρονες τακτικές, όταν οι προχωρημένες απόψεις του δεν συναντούσαν την πλειοψηφία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Τα θερμά τους συλλυπητήρια εξέφρασαν πολλοί, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

«Υπήρξε βαθιά δημοκρατικός πολίτης και προϊστάμενος, που κατόρθωσε να εμπνεύσει, να παροτρύνει και τέλος να συγκεντρώσει στους κόλπους του Βυζαντινού Μουσείου πλήθος νεαρών επιστημόνων, διοικητικών, φυλάκων, τεχνικών. Ανθρώπων που σήμερα με πάθος υπηρετούν όχι μόνο το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και την πολιτιστική ζωή της χώρας», αναφέρει η ανακοίνωση του Βυζαντινού Μουσείου. Σήμερα, που κηδεύεται στη 1 μ.μ. από το Α’ Νεκροταφείο, το μουσείο θα είναι κλειστό.

«Ο Δημήτρης δεν είναι πια μαζί μας», λέει η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Είναι όμως όλα όσα ο ίδιος με προσπάθεια, μεράκι, αισιοδοξία, πίστη, αφοσίωση, εντιμότητα, γνώση και εμπειρία δημιούργησε και αφήνει παρακαταθήκη. Υπήρξε ο αγαπημένος συνάδελφος και φίλος, το ικανό και διακεκριμένο στέλεχος της υπηρεσίας, ο έμπειρος αρχαιολόγος με τις αυξημένες διοικητικές ικανότητες και τις υψηλές επιστημονικές επιδόσεις, ο άνθρωπος που με θάρρος, εντιμότητα, δικαιοσύνη και ευθυκρισία υπερασπιζόταν τις ιδέες και τα «πιστεύω» του».

«Επαναστάτη» τον χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δημήτρης Αθανασούλης. «Σπάνιος άνθρωπος» ήταν για εκείνους που δούλεψαν μαζί του, όπως ο Στάθης Γκότσης, και γνώρισαν «έναν ακούραστο μαχητή της κοινωνικής πλευράς της αρχαιολογίας, έναν δυναμικό οραματιστή μιας άλλης μουσειακής πραγματικότητας, έναν διευθυντή που μας ήθελε πραγματικούς συνεργάτες του και όχι υφισταμένους, έναν σταθερό συμπαραστάτη στους αγώνες και τις αγωνίες μας».

Της Αγγελικής Κώττη

Πηγή ΕΘΝΟΣ
16.2.2010
Σημείωση δική μας :
Ο Δημήτρης Κωνστάντιος γεννήθηκε στο Αλωνάρι της Εύβοιας. Σπούδασε Κλασσική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Κωνστάντιος ως διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου κατόρθωσε να το το μετατρέψει από ένα κλειστό επιστημονικό ίδρυμα σε έναν ανοιχτό πολιτιστικό χώρο ενώ με την επανέκθεση των συλλογών του "έβγαλε" την εικόνα του Βυζαντίου από τα μουσειακά στερεότυπα. Ο πνευματικός κόσμος του τόπου μας από σήμερα είναι φτωχότερος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis