Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Μαθήματα Οικονομίας.....

Μέσα στη γενική αβεβαιότητα και στον μετεωρισμό μεταξύ θυσιών (των άλλων) και αυτοθυσιών, μέσα στην αλλαγή του τρόπου ζωής και πρακτικών εμπεδωμένων στον χρόνο, που αρκεί η κατάργηση του 13ου ή του 14ου μισθού να τα προκαλέσει, τα μαθήματα οικονομίας της αγοράς, που τα αντιγράφω σήμερα, προσφέρουν μερικά χαμόγελα πικρής ειρωνείας.

Σοσιαλισμός: Εχεις δύο αγελάδες και δίνεις τη μία στον γείτονά σου.

Φασισμός: Εχεις δύο αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου πουλά λίγο γάλα.

Ναζισμός: Εχεις δύο αγελάδες, η κυβέρνηση τις παίρνει και σε σκοτώνει κιόλας.

Γραφειοκρατία: Εχεις δύο αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο, σκοτώνει τη μία, αρμέγει την άλλη και στο τέλος πετά το γάλα.

Παραδοσιακός καπιταλισμός: Εχεις δύο αγελάδες, πουλάς τη μία, αγοράζεις έναν ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι και η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά. Στη συνέχεια πουλάς όλο το κοπάδι, γίνεσαι εισοδηματίας και ζεις καλύτερα.

Αμερικανική οικονομία: Εχεις δύο αγελάδες, πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε τέσσερις αγελάδες. Αργότερα προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα έπεσε νεκρή.

Γαλλική: Εχεις δύο αγελάδες και απεργείς επειδή θέλεις τρεις.

Γιαπωνέζικη: Εχεις δύο αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/10 του μεγέθους τους και να παράγουν 20 φορές περισσότερο γάλα. Μετά σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν, το ονομάζεις CΟWΚΕΜΟΝ και το πουλάς σε όλον τον κόσμο.

Γερμανική: Εχεις δύο αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά τον μήνα και να αυτοαρμέγονται.

Ιταλική: Εχεις δύο αγελάδες αλλά δεν ξέρεις πού είναι, έτσι κάνεις διάλειμμα για φαγητό.

Κινεζική οικονομία: Εχεις δύο αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαμβάνεις τον δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.

Ελληνική οικονομία: Εχεις δύο αγελάδες, τις πουλάς όσο όσο, με τα λίγα χρήματα που παίρνεις δίνεις προκαταβολή για να αγοράσεις αυτοκίνητο, το οποίο αποπληρώνεις σε 7.083 δόσεις.

Ινδική: Εχεις δύο αγελάδες και απλά τις λατρεύεις.

Βρετανική: Εχεις δύο αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές.

Το ανέκδοτο είναι κτηνοτροφικό.

Αλλά απ΄ ό,τι φαίνεται, επιστρέφουμε στο θεώρημα back to the basics (πίσω στα βασικά).

Πηγή Το Βήμα
19.2.2010



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis