Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Ο Κώστας Βουτσάς πάει...πανεπιστήμιο (Βιβλιοπροτάσεις)

Είναι παράξενο, αλλά ποτέ ως σήμερα δεν είχε γραφτεί μια πλήρης μονογραφία εστιασμένη στην καριέρα του Κώστα Βουτσά, ηθοποιού με τεράστια λαϊκή απήχηση, από τις πιο εμβληματικής φιγούρες της νεοελληνικής κωμωδίας και φάρσας. Και εφόσον πλέον η καριέρα του Βουτσά- ο οποίος παραμένει δραστήριος- καλύπτει παραπάνω από μισόν αιώνα, το γεγονός ότι για πρώτη φορά τίθεται κάτω από το μικροσκόπιο του μελετητή-συγγραφέα Κωνσταντίνου Κυριακού κάνει αυτομάτως το βιβλίο του με τίτλο «Κώστας Βουτσάς. Ηθοποιός στην κωμωδία. Ρόλοι, παραστάσεις, ταινίες. Συμβολή στη μελέτη της υποκριτικής τέχνης» (εκδόσεις Αιγόκερως) σημαντικό.

Το πόνημα του Κυριακού, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής της Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών (εκεί θα διδάσκεται το βιβλίο του) υπόσχεται να μην ικανοποιήσει αποκλειστικά τους θαυμαστές του ηθοποιού, καθώς απευθύνεται γενικότερα στους θιασώτες και μελετητές του κωμικού είδους στο θέατρο και στον κινηματογράφο. « Ο Βουτσάς καλύπτει δύο περιόδους του εγχώριου κινηματογράφου μας,τον παλιό και τον σύγχρονο κινηματογράφο. Είναι, με άλλα λόγια, ένας ηθοποιός που εκπροσωπεί όλο το κινηματογραφικό φάσμα της τελευταίας 60ετίας » λέει στο «Βήμα» ο κ. Κυριακός. Χρειάστηκαν περίπου πέντε χρόνια για την ολοκλήρωση του βιβλίου καθώς απαιτείτο σχολαστική έρευνα αρχείων- κάτι που ο Κώστας Βουτσάς δεν διατήρησε ποτέ. «Ξεφυλλίζοντας» τον βίο και την επαγγελματική δραστηριότητα του Βουτσά, ο συγγραφέας απέφυγε την προσφυγή σε «ιμπρεσιονιστικές περιγραφές που συνήθως οδηγούν στην ωραιοποιημένη παρουσίαση εποχών και προσώπων». Προτεραιότητά του ήταν «μια διακριτήμέριμνα για την ακριβή προσέγγιση παραστάσεων και ταινιών από την οπτική γωνία ενός ερευνητή των πεπραγμένων στη μεταπολεμική ελληνική σκηνή και οθόνη και όχι από εκείνη ενός συλλέκτη ανεκδοτολογικού και, εν τέλει,ανεπεξέργαστου υλικού » αναφέρει στον πρόλογό του.

Το βιβλίο θα έπρεπε να αποτελέσει μια πρόταση προσέγγισης του καλλιτεχνικού βίου ενός ηθοποιού του ελληνικού θεάματος «ως σύνθεση πηγών, τεκμηρίων και μαρτυριών, ως κριτική επεξεργασία τους και ανασύνθεση, με έμφαση στις συνθήκες που παράγουν, διαμορφώνουν και υποδέχονται την καλλιτεχνική ταυτότητα και προσωπικότητα ενός ηθοποιού ».

Καριέρα σε τρία μέρη

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Κωνσταντίνου Κυριακού

Γραμμένο υπό μορφή βιοχρονολογίου, το πρώτο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στη ζωή και στη δημιουργική πορεία του Βουτσά μέσω προσωπικών αφηγήσεων του ηθοποιού και μαρτυριών συνεργατών του.

Το δεύτερο μέρος εξετάζει τη θεατρική πορεία του από τα επιθεωρησιακά θεάματα και τις «φαρσοκωμωδίες της οδού Ιπποκράτους» ως την Επίδαυρο και το θέατρο Ηρώδου Αττικού.

Το τρίτο μέρος της μελέτης αφορά την κινηματογραφική δραστηριότητα του Κώστα Βουτσά. Οι ταινίες προσεγγίζονται με άξονα τα χαρακτηρολογικά και τυπολογικά στοιχεία των ρόλων που ερμήνευσε και τα εκφραστικά μέσα που επιστρατεύθηκαν. Γίνεται έμμεση αναφορά στα φιλμικά είδη και ήθη της κινηματογραφικής κοινότητας αλλά και στις σκηνικές εκφάνσεις του κωμικού και φαρσικού είδους στην εκάστοτε περίοδο.
Η συνεργασία του με τον κινηματογραφικό μέντορά του Γιάννη Δαλιανίδη σεπροσεγμένες παραγωγές της Φίνος Φιλμ, οι ταινίες του στο πλευρό του υπερπαραγωγικού σκηνοθέτη και παραγωγού Κώστα Καραγιάννη και οι υστερόχρονες ταινίες του στο πλαίσιο του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου με πιο αντιπροσωπευτικά τα φιλμ του Βασίλη Βαφέα, αποτελούν στάδια της μελέτης.

«Ο Κώστας Βουτσάς είναι ο νεότερος ενός τρίπτυχου σχεδίου στο οποίο ήδη έχουν δρομολογηθεί βιβλία για τον Μίμη Φωτόπουλο και τον Βασίλη Λογοθετίδη» μας λέει ο Κ. Κυριακός. «Δυστυχώς οι νεότεροι ηθοποιοί δεν μπορούν να καλύψουν το φάσμα και την ιστορία του κινηματογράφου σε μια ευρύτερη κλίμακα. Για τον Θανάση Βέγγο βέβαια έχει ήδη γραφεί ένα πολύ καλό βιβλίο, το “Ενας άνθρωπος παντός καιρού” του Γιάννη Σολδάτου ».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Κυριακός
Τίτλος: «Κώστας Βουτσάς. Ηθοποιός στην κωμωδία. Ρόλοι, παραστάσεις, ταινίες. Συμβολή στη μελέτη της υποκριτικής τέχνης»
Εκδόσεις: Αιγόκερως
Σελίδες: 416
Τιμή: 23 ευρώ
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Τρίτη 16 Φεβρουαρίου

«Δεν έχω κάνει τίποτε και δεν έχω τίποτε να πω» «Η ζωή μου έχει ενδιαφέρον μέχρι την εποχή που έγινα γνωστός. Μετά δεν νομίζω ότι έκανα κάτι ιδιαίτερο» λέει ο Κώστας Βουτσάς Μ ε περισσότερες από 70 ταινίες (ντεμπούτο το 1958 στην «Κυρά μας τη μαμή») και αμέτρητες θεατρικές παραστάσεις στο ενεργητικό του, ο Κώστας Βουτσάς παραμένει δραστήριος όχι μόνο στο θέατρο (εμφανίζεται δίπλα στη Μιμή Ντενίση στο «Ανθος του κάκτου») αλλά και στον κινηματογράφο. Στην τρέχουσα σεζόν έχουμε ήδη δει δύο ταινίες του («Ο γιος του Τσάρλι», «Νήsos»), ενώ στις 25 Φεβρουαρίου θα προβληθεί «Ο διαχειριστής» του Περικλή Χούρσογλου όπου, κόντρα στην κωμική περσόνα του, ο ηθοποιός υποδύεται έναν μοχθηρό υδραυλικό.
- Γνωρίζατε την έρευνα του Κωνσταντίνου Κυριακού για τη ζωή και το έργο σας;
«Οχι, τώρα τελευταία το έμαθα. Και εξεπλάγην! Μπράβο, λέω. Τέτοιο βιβλίο για μένα! Το αξίζω όμως;».

- Είναι άξιον απορίας ότι τόσα χρόνια δεν σκεφτήκατε ποτέ να γράψετε μια αυτοβιογραφία ή να αναθέσετε σε κάποιον τη βιογραφία σας.
«Ποτέ δεν με ενδιέφερε, όπως δεν με ενδιέφεραν ποτέ τα λευκώματα του Μάκη Δελαπόρτα, αυτά με τις πολλές φωτογραφίες. Βιογραφία δεν έχω λόγο να βγάλω. Δεν έχω κάνει τίποτε και δεν έχω τίποτε να πω. Δεν προσέφερα δα και τόσο πολλά στο θέατρο, δεν έβαλα αυτό που λέμε ένα λιθαράκι στην προκοπή του θεάτρου. Απλώς η φύση μου έδωσε το χάρισμα να παίζω καλά αυτά που έπαιζα. Αυτό είμαι σε θέση να το πω σήμερα. Δεν νομίζω όμως ότι η ζωή μου ενδιαφέρει τον κόσμο».

- Γιατί να μην ενδιαφέρει τον κόσμο η ζωή σας;
«Γιατί η ζωή μου έχει ενδιαφέρον μέχρι την εποχή που έγινα γνωστός. Ο πατέρας μου ήταν κομμουνιστής, κυνηγηθήκαμε, έκανα διάφορες δουλειές μικρός για να ζήσουμε, όπως στα μπουλούκια στο θέατρο, όπου βγήκα το 1948. Αυτά, ναι. Από εκεί και πέρα όμως, όταν έγινα γνωστός, δεν νομίζω ότι έκανα κάτι ιδιαίτερο. Εκτός αν με δει κανείς ως ηθοποιό. Να δει πώς έχω παίξει. Αυτό έκανε ο κ. Κυριακού και γι΄ αυτό έχει ενδιαφέρον το βιβλίο του».
- Πότε θεωρείτε ότι γίνατε γνωστός;
«Από τότε που κατέβηκα στην Αθήνα, το ΄55 με ΄57, κάπου εκεί μέσα. Ο κινηματογράφος με βοήθησε πάρα πολύ αλλά εγώ ήμουν αφοσιωμένος πάντα στο θέατρο και αυτό ήταν το λίκνο μου. Θυμάμαι ότι μου είχε προτείνει κάποτε ο Φίνος να παίξω σε δύο ταινίες- μία με τη Βουγιουκλάκη και μία με την Καρέζη - και του είπα ότι δεν μπορώ γιατί έχω θέατρο. Δεν είχα θέατρο αλλά του είπα ψέματα για να μην αφήσω το θέατροκαι ας μην έπαιζα».

- Είναι εντυπωσιακή πάντως η αλλαγή σας σε πρόσφατες ταινίες σας όπως «Ο γιος του Τσάρλι» και «Ο διαχειριστής».
«Σε αυτή την ηλικία που βρίσκομαι, τα θέματα είναι περισσότερο νεανικά. Ερωτες, κληρονομιές, τέτοια. Δεν λέω ότι γέρασα- και ας είμαι 79 χρονών-, αλλά για εμάς τους μεγάλους δεν υπάρχουν θέματα. Επομένως με τον εντός εισαγωγικών ναρκισσισμό μου, μου αρέσει να παίζω μικρούς και διαφορετικούς ρόλους. Και το κάνω για να πω στον εαυτό μου “ρε Βουτσά, εντάξει, μπράβο σου, είσαι 62 χρόνια στα πράγματα, αλλά το αξίζεις”. Ειδάλλως θα έλεγα “ρε Βουτσά, κατά τύχη έγινες”».

Πηγή Το Βήμα
10.2.2010

* Στη φωτό ο Κώστας Βουτσάς σε σκηνή από την ταινία "Αγάπησα μια πολυθρόνα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis