Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

«Διαρροές» νερού στο Μουσείο της Περγάμου (και κάποιες σκέψεις)

ΜΟΥΣΕΙΑ. Συμβαίνουν και στην κατά τα άλλα άψογη Γερμανία... Οι πάγοι που κάλυψαν το Βερολίνο άρχισαν να λιώνουν και να δοκιμάζουν την αντοχή των υποδομών της πόλης. Ακόμη και του φημισμένου μουσείου της Περγάμου, η γυάλινη οροφή του οποίου φαίνεται να μην άντεξε την πολιορκία του λιωμένου πάγου. Την περασμένη Παρασκευή είδαμε με έκπληξη να είναι πλημμυρισμένο, από τα νερά που έσταζαν, το δάπεδο στην αίθουσα της κορυφής του βωμού της Περγάμου, αλλά και η προθήκη όπου εκτίθενται αγγεία και άλλα αντικείμενα.

Η φύλακας του μουσείου, με γνήσιο ενδιαφέρον και ανησυχία, προσπαθούσε να βγάλει μια άκρη, φωνάζοντας πότε τους προϊσταμένους της -που επιχειρούσαν να βρουν λύση κοιτάζοντας τη διαρροή με τα χέρια στη μέση- και πότε την καθαρίστρια, που βρήκε την πιο απλή λύση: Απλωμένα σφουγγαρόπανα στο δάπεδο της αίθουσας αλλά και επάνω στην προθήκη. Για αρκετή ώρα, ο χώρος, με τα αρχαία αντικείμενα και τα σφουγγαρόπανα απλωμένα πάνω τους, έμοιαζε να μην ανήκει στο μουσείο της Περγάμου, αλλά να είναι εννοιολογική εγκατάσταση από την Tate Modern.

Μέχρι που οι υπεύθυνοι του μουσείου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πιο δραστική λύση· το άπλωμα μουσαμάδων στο κομμάτι της αίθουσας μέχρι να αποκατασταθεί η διαρροή.

Μια ακόμη λεπτομέρεια από το μουσείο:
Στο τμήμα ισλαμικών τεχνών, η αφίσα και αρκετές επιγραφές είναι και στην τουρκική γλώσσα. Στην έκθεση «Η επιστροφή των Θεών», με θέμα τους θεούς του Ολύμπου δεν υπάρχει ούτε μια λέξη στα ελληνικά.


Του Παναγιωτη Παναγοπουλου

24.2.2010

Σχόλιο δικό μας :

Ας μη γελιόμαστε. Τέτοια ατυχήματα συμβαίνουν συχνά στους χώρους πολιτισμού. Ξεχάσαμε την πυρκαγιά στην Ολυμπία? Την  κατάρρευση του στεγάστρου στο Ακρωτήρι? Η πιο πρόσφατα την πλημμύρα στο δικό μας Βυζαντινό Μουσείο?

Οσον αφορά τις επιγραφές στη Τουρκική γλώσσα αυτό δεν είναι αποκλειστικό θέμα του συγκεκριμένου Μουσείου αλλά θέμα πολιτικής, πιέσεων αλλά και οικονομικής στήριξης  από πλευράς των εκάστοτε κυβερνήσεων. Για παράδειγμα εάν δεν με απατά η μνήμη μου το τμήμα ισλαμικής τέχνης του Μουσείου της Περγάμου (ή του Λούβρου?) έλαβε χορηγία από τουρκικούς φορείς που δεν θυμάμαι εαν αφορούσε μια συγκεκριμένη έκθεση ή εάν ανέλαβαν την οικονομική στήριξη ολόκληρης της πτέρυγας.

Από την ελληνική πλευρά αντίθετα δεν δείχνει να μας αναησυχεί το γεγονός πως στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόμσου κλείνουν διαρκώς ολόκληρες έδρες Νεοελληνικών σπουδών λόγω έλλειψης στήριξης από πλευράς της Ελλάδας. Για να επιστρέψουν λοιπόν οι Ελληνικοί θεοί στην ανθρωπότητα πιστεύω πως θα πρέπει πρώτα από όλα να επιστρέψει η σκέψη και ο σεβασμός προς την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στη νοοτροπία των πολιτικών αρχόντων που διαφεντέυουν τον τόπο μας με πολύ συγκεκριμένες δράσεις και οικονομική στήριξη οπουδήποτε μελετάται και προβάλλεται ο ελληνικός πολιτισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis