Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Η υγεία μας στα χέρια νοσηλευτών - "μαϊμούδων"

Νοσηλευτές-«μαϊμούδες» εργάζονται σε μονάδες αιμοκάθαρσης, θεραπευτήρια και γηροκομεία. Το φαινόμενο παρατηρείται τόσο στον δημόσιο όσο στον ιδιωτικό τομέα. Πολλές περιπτώσεις έχουν σταλεί στον εισαγγελέα, μετά τον εντοπισμό πλαστών πτυχίων και αδειών άσκησης επαγγέλματος.

Τα παραπάνω κατήγγειλαν χθες ο κ. Δ. Σκουτέλης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), ο κ. Αρ. Δάγλας, γραμματέας, και η κυρία Ευτέρπη Βασιλειάδη , μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης. Οπως είπαν, το νοσηλευτικό επάγγελμα υφίσταται αντιποίηση από κάθε είδους επιτήδειους, οι οποίοι δεν ελέγχονται από κανέναν φορέα επαρκώς - όπως ανεκπαίδευτες αποκλειστικές, αλλοδαπές με παράνομες άδειες-, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. «Πολλά ιδιωτικά κέντρα (μονάδες αιμοκάθαρσης, θεραπευτήρια, γηροκομεία), λειτουργούν με “μαϊμούδες”-νοσηλευτές, χωρίς κανείς να τους ενοχλεί.Αρκεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος μόνον ενός νοσηλευτή για να λειτουργήσει ένα τέτοιο “μαγαζί” και οι λοιποί είναι άσχετοι με τον χώρο», δήλωσαν.

Εκτός από τις καταγγελίες για τα πλαστά πτυχία και τις άδειες άσκησης επαγγέλματος νοσηλευτών, ο κ. Σκουτέλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το ΕΣΥ έχει 15.000 κενές θέσεις νοσηλευτών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενδεικτικό είναι ότι στην εφημερία του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» μία νοσηλεύτρια φροντίζει 50 ασθενείς, όταν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες αναλογεί μία νοσηλεύτρια για επτά ασθενείς. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν στην Ελλάδα 6.000 άνεργοι πτυχιούχοι νοσηλευτές.

Τα τεράστια κενά «καλύπτονται» με τις αποκλειστικές νοσοκόμες, οι οποίες πληρώνονται από τους ίδιους τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μελέτη που έγινε στο «Λαϊκό» νοσοκομείο έδειξε ότι με το ετήσιο κόστος των αποκλειστικών θα μπορούσαν να προσληφθούν 180 μόνιμες νοσηλεύτριες.

Ελλείψεις προσωπικού παρατηρούνται ακόμη και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις οποίες τρεις ως τέσσερις νοσηλευτές φροντίζουν μέχρι και 14 νοσηλευόμενους. Η αποδεκτή αναλογία, σε διεθνές επίπεδο, είναι ένας νοσηλευτής για τρεις ασθενείς. Η υποστελέχωση των Μονάδων- ανέφεραν - είναι εν μέρει «υπεύθυνη» για την εμφάνιση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Πηγή Το Βήμα
5.2.2010





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis