Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

ΚλέψεΜεΠαρακαλώ, μια επικίνδυνη ιστοσελίδα (Please Rob Me)

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ Νέο website με την ονομασία ΡleaseRobΜe (ΚλέψεΜεΠαρακαλώ) ισχυρίζεται ότι αποκαλύπτει την ακριβή τοποθεσία άδειων σπιτιών που είναι ό,τι πρέπει για διάρρηξη- από πληροφορίες που δίνουν οι άνθρωποι για τις κινήσεις τους σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Τwitter.

Οι ολλανδοί προγραμματιστές που το ανέπτυξαν είπαν στο ΒΒC ότι σκοπός τους δεν είναι να καθοδηγούν κακοποιούς στη λεία αλλά να αποδείξουν πόσο επικίνδυνο είναι να μοιράζονται οι χρήστες ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως η διεύθυνση της κατοικίας, στο Ιnternet.

Το ΡleaseRobΜe παίρνει τα στοιχεία από το διαδικτυακό παιχνίδι FourSquare, το οποίο λειτουργεί βασιζόμενο στις πληροφορίες της γεωγραφικής θέσης των ατόμων, και από την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Τwitter, όπου πολλοί χρήστες επιλέγουν να εμφανίζεται αυτόματα η ακριβής τοποθεσία τους. «Ξεκίνησε από εμένα και έναν φίλοπαρακολουθώντας το Τwitter και τις διαρκώς αυξανόμενες δημοσιεύσεις του FourSquare» είπε στο ΒΒC ο Μπόι βαν Αμστελ, ένας από τους τρεις δημιουργούς της ιστοσελίδας.

«Οι άνθρωποι έμπαιναν στις ιστοσελίδες από το σπίτι τουςή από το σπίτι της κοπέλας τους ή των φίλων τους και δημοσίευαν τις διευθύνσεις τους. Δεν πιστεύω ότι γνωρίζουν πραγματικά πόσες πληροφορίες μοιράζονται με αυτόν τον τρόπο» συμπλήρωσε.
Οι τρεις Ολλανδοί γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι οι χρήστες του Διαδικτύου δεν δημοσίευαν απλώς τις διευθύνσεις των ιδίων και των φίλων τους αλλά γνωστοποιούσαν ακόμη και το πότε έλειπαν από το σπίτι τους. Για τη δημιουργία του ΡleaseRobΜe δεν χρειάστηκαν περισσότερες από τέσσερις ώρες. «Είναι βασικά μια αναζήτηση στο Τwitterτίποτε το καινούργιο» εξήγησε ο κ. Βαν Αμστελ. «Οποιοσδήποτε έχει γνώσεις από ΗΤΜL και Javascript μπορεί να το κάνει αυτό. Βάζεις τα γέλια με το πόσο εύκολο είναι».
«Η ιστοσελίδα που φτιάξαμε δεν είναι εργαλείο για να διευκολύνει τις διαρρήξεις. Το αντίθετο, θέλαμε να δείξουμε πόσο επικίνδυνη είναι η διάδοση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων στο Δίκτυο. Πριν από λίγο καιρόκαι μόνο η δημοσιοποίηση του πλήρους ονόματός σου στο Ιnternet εθεωρείτο επικίνδυνη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Πλέον έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο κατά πολύ» είπαν οι Ολλανδοί.

Πηγή Το Βήμα
20.2.2010





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis