Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Υπεξαίρεση 900.000 ευρώ στη Μύκονο

Φόροι από επιχειρήσεις δεν έφτασαν ποτέ στα ταμεία του δήμου του νησιού

Εκτεταμένοι έλεγχοι στα έσοδα του Δήμου Μυκόνου πραγματοποιούνται έπειτα από έρευνες του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, από τις οποίες προέκυψε ότι περίπου 900.000 ευρώ έκαναν «φτερά» από τα ταμεία του δήμου. Ακόμη, εντοπίστηκαν «πλαστά» διπλότυπα εισπράξεων, ενώ αναζητούνται χαμένοι φάκελοι με οικονομικά στοιχεία. Οπως φαίνεται, κάποιοι εισέπρατταν φόρους από επιχειρήσεις υπέρ του δήμου, αλλά «ξεχνούσαν» να αποδώσουν τα χρήματα στα ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η υπόθεση έχει ήδη διαβιβαστεί στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες και αναμένεται να διερευνηθεί ο ρόλος επτά συνολικά ατόμων, τεσσάρων υπαλλήλων και τριών πρώην αντιδημάρχων. Μάλιστα δεν αποκλείεται να ανοιχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους, να τους απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και να δεσμευτεί η ακίνητη περιουσία τους μέχρι τη πλήρη διαλεύκανση.

Το Σώμα Ορκωτών Λογιστών ξεκίνησε τις έρευνες στις 28/12 προκειμένου να διαπιστώσει αν τέσσερις συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν αποδώσει τον φόρο παρεπιδημούντων (2% από τα ακαθάριστα έσοδα). Οπως προέκυψε, ενώ οι εταιρείες είχαν πληρώσει, τα χρήματα δεν μπήκαν ποτέ στα ταμεία του δήμου για το διάστημα 2002 - 2009. «Οι τέσσερις εταιρείες, τα δικαιολογητικά των οποίων εξετάσαμε, έχουν νομότυπα δικαιολογητικά πληρωμής στον δήμο, συνολικού ποσού 888.659,41 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν προκύπτει να έχει καταχωρισθεί στα έσοδα του δήμου και δεν φαίνεται να εισπράχθηκε ποτέ από αυτόν», αναφέρει σχετικά το πόρισμα των ελεγκτών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μυκόνου, κ. Αθανάσιο Μέγα, οι έλεγχοι ξεκίνησαν κατόπιν εντολής του, όταν στο πλαίσιο ελέγχου για τον ισολογισμό του δήμου εντοπίστηκε ακύρωση διπλοτύπων είσπραξης.

Πολλαπλάσιο ποσό

Η παραπάνω υπόθεση αποτελεί μονάχα την κορυφή του παγόβουνου, καθώς εκτιμάται ότι το συνολικό ποσόν της υπεξαίρεσης είναι πολλαπλάσιο. Σύμφωνα με την έκθεση, διαπιστώθηκε ότι «για την παράνομη ιδιοποίηση των εσόδων του δήμου χρησιμοποιούνταν κυρίως μη εκδοθέντα ή ακυρωθέντα διπλότυπα προηγούμενων χρήσεων, που εκτυπώνονταν εκτός του μηχανογραφικού συστήματος του δήμου που εκδίδει τα Διπλότυπα Είσπραξης». Ο αριθμός αυτών των διπλοτύπων είναι πολλαπλάσιος από αυτόν που ταυτοποιήθηκε από τις συναλλαγές με τις τέσσερις εταιρείες που ελέγχθησαν.

Κατόπιν τούτου, οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκίνησαν ελέγχους στο σύνολο των οικονομικών του δήμου, κυρίως των εσόδων. Ειδικότερα, ελέγχονται τα τέλη παρεπιδημούντων από όλα τα ξενοδοχεία, έσοδα από μίσθωση παραλιών, έσοδα από τους κοινόχρηστους χώρους κ.λπ. Καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε στην «Κ» ότι ήδη από τους πρώτους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι οι φάκελοι που αφορούν εκμετάλλευση παραλιών του νησιού από το 2002 μέχρι και το 2007 έχουν... εξαφανιστεί. Οι ορκωτοί λογιστές συνεχίζουν το ελεγκτικό τους έργο, ενώ την υπόθεση παρακολουθεί η Επιτροπή για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος». Εχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες εισαγγελίες, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Του Κωστα Oνισενκο

2.3.2010

Σημείωση δική μας :

- Πότε επί τέλους θα αναγκαστούν όλοι οι Δημόσιοι φορείς να εκδίδουν ισολογισμούς στην ώρα τους??? (δηλαδή μέσα στο πρώτο τετράμηνο του επόμενου έτους όπως υποχρεόύνται να κάνουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις?)

- Πότε επί τέλους θα κινηθεί το Δημόσιο εναντίον όσων ληστεύουν και κατασπαταλούν το Δημόσιο χρήμα προς ίδιον όφελος????

- Πότε επί τέλους θα πάψουν να επιβαρύνονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι (τα αιώνια θύματα) οι οποίοι καλούνται διαρκώς να βουλώνουν  τις μαύρες τρύπες που όλο και βαθαίνουν λόγω του παλλαπλασιασμού του αριθμού των κλεφτών/κρατικών λειτουργών????

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis