Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Αλαλαούμ στη "χρυσή έξοδο" της Ο.Α. (πόσο χρυσή μπορεί να είναι τέλος πάντων μια έξοδος από ΔΕΚΟ?)

Ουδείς είναι σε θέση να διευκρινίσει τι ακριβώς θα ισχύσει και για ποιους μετά τη μη κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

Πλήρες αλαλούμ επικρατεί γύρω από τη «χρυσή έξοδο» των πρώην εργαζομένων στην παλαιά Ολυμπιακή, που είχαν εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους αποχώρησης από την εταιρεία. Το τοπίο παραμένει αδιευκρίνιστο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που ρύθμιζε ζητήματα εργασιακής τους αποκατάστασης, με το αιτιολογικό ότι το κόστος είναι απαγορευτικό. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι μετά την ανακοίνωση της μη υπογραφής της ΠΝΠ είχαν λάβει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα θιγούν τα συμφέροντα όσων προλάβουν να υποβάλουν τα χαρτιά τους (για συνταξιοδότηση ή μετάταξη) έως και τις 19 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς Υποδομών και Εργασίας (κ. Ρέππα, Λοβέρδο), συνάντησε όμως εμπόδιο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι της παλαιάς Ολυμπιακής να πραγματοποιήσουν κατάληψη στο κτίριο του Γενικού Λογιστηρίου επί της οδού Πανεπιστημίου, διεκδικώντας την υπογραφή της ΚΥΑ που θεσμοθετεί τα κεκτημένα τους από την προηγούμενη κυβέρνηση, από τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη. Παράλληλα προκάλεσαν κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στο κέντρο της Αθήνας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις
Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων της παλαιάς εταιρείας, ο κ. Σαχινίδης αμφισβητεί τη δυνατότητα ισχύος των προβλέψεων της ΠΝΠ με δεδομένο ότι αυτή δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή. Την ίδια στιγμή υπηρεσιακοί παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου σημείωναν στον κ. Σαχινίδη ότι δεν καθίσταται δυνατή η ισχύς των προβλέψεων της Πράξης (μέσω της υπογραφής σχετικής ΚΥΑ) για όσους εργαζομένους πρόλαβαν και υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις (συνταξιοδότησης ή μετάταξης) έως τις 19 Φεβρουαρίου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων. Το βασικό πρόβλημα φυσικά είναι τα χρήματα που δεν υπάρχουν για την αποκατάσταση των εργαζομένων, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη το ύψος του κονδυλίου που περιλαμβάνεται στην εν λόγω ΚΥΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζει τεχνικά ζητήματα αποζημιώσεων και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων που αφορούν το προσωπικό των εταιρειών της παλιάς Ολυμπιακής. Αναλυτικά αφορά την πίστωση των χρημάτων της αποζημίωσης απόλυσης, που είχαν συμφωνήσει οι εργαζόμενοι να λάβουν. Επίσης η ΚΥΑ προβλέπει την πίστωση, από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΟΑΕΔ 284 εκατ. ευρώ που αναλογούν στο επίδομα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι που ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί εργασιακά (επίδομα ανεργίας αντίστοιχο των απολαβών τους το πρώτο διάστημα και μειούμενο κλιμακωτά).

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι και οι ελάχιστοι που δεν είχαν υποβάλει τα χαρτιά τους για μετάταξη σε κάποια υπηρεσία του Δημοσίου ή για την απονομή σύνταξης έως τις αρχές Φεβρουαρίου (οπότε και γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην κύρωση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου), έσπευσαν να το κάνουν έως τις 19 Φεβρουαρίου. Τα συναρμόδια υπουργεία εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να παράσχουν μια σαφή απάντηση για το τι θα ισχύσει για τους απολυμένους της Ολυμπιακής.

Οι μετατάξεις
Προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων για το ζήτημα των μετατάξεων καθώς διίστανται οι απόψεις και μεταξύ των νομικών κύκλων. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αίτηση μετάταξης εντός της προθεσμίας ισχύος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (19/2/10) αρκεί για να εφαρμοστούν οι προβλέψεις της Πράξης, μετά την απόσυρσή της από τη Βουλή (3 μήνες μετά την κατάθεση και υπογραφή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας). Υπάρχουν ωστόσο φωνές που εκτιμούν ότι νομικά θα πρέπει όχι μόνο να έχει γίνει η αίτηση μετάταξης έως τις 19 Φεβρουαρίου, αλλά να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία μετάταξης και να έχει αναλάβει έργο στη νέα θέση ο εργαζόμενος. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επέμεναν ότι δεν τίθεται ζήτημα και ότι θα καλυφθούν όσοι καταθέσουν τις αιτήσεις εντός της προθεσμίας.

Επιπλέον διαδικαστικά τα ζητήματα που εκκρεμούν όσον αφορά την αποκατάσταση των απολυμένων της Ολυμπιακής είναι αρκετά και τα φαινόμενα δείχνουν ότι ουδείς αρμόδιος είναι σε θέση να απαντήσει με ακρίβεια. Την ίδια στιγμή αδιευκρίνιστο παραμένει το εάν θα λάβουν οι εργαζόμενοι της παλαιάς Ολυμπιακής το επιπλέον επίδομα που είχαν συμφωνήσει σε περίπτωση μετάταξης σε υπηρεσία του Δημοσίου (με χαμηλότερο μισθό) ακόμη και εάν υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ.

Την ίδια στιγμή στο Ελεγκτικό Συνέδριο έστειλαν οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών την απόφαση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη για τη διαφημιστική προβολή του σχεδίου για την πώληση της Ολυμπιακής, η οποία σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου στοίχισε 1,08 εκατ. ευρώ και δόθηκε στους αναδόχους χωρίς διαγωνισμό και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

=====================================================

Υψηλά εφάπαξ, μεγάλες συντάξεις και ειδικά βοηθήματα

Ούτε μία μετάταξη ούτε μία απονομή σύνταξης και καμία αποζημίωση δεν έχουν λάβει στα χέρια τους έως σήμερα οι απολυμένοι εργαζόμενοι της παλαιάς Ολυμπιακής, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους. Το σχέδιο ενίσχυσης των εργαζομένων που είχε εκπονήσει η προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε γενναίες απολαβές στους πρώην εργαζομένους του εθνικού αερομεταφορέα, οι οποίοι όμως διαβλέπουν ότι δεν θα ισχύσει καμία από αυτές τις προβλέψεις.

Η «Κ» παραθέτει αναλυτικά παραδείγματα για τα ποσά και τον τρόπο που προβλεπόταν η καταβολή των αποζημιώσεων, του εφάπαξ και του συμπληρώματος μισθού (για τις περιπτώσεις που η νέα θέση εργασίας θα αμείβεται με λιγότερα χρήματα από ό,τι στην Ολυμπιακή), με βάση το σχέδιο που εκπονήθηκε και υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οσον αφορά το πρόγραμμα συνταξιοδότησης των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί πριν από το 1993, οι 2.103 θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη (με την κατά 50% προσαύξηση των ενσήμων τους) και οι άλλοι 642 θα μπορούν να κάνουν χρήση κατά το δοκούν της προσαύξησης των ενσήμων. Για παράδειγμα, ένας οδηγός λεωφορείου, που προσελήφθη το 1985 και συμπλήρωσε 7.000 ένσημα μέχρι την εκκαθάριση της εταιρείας, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με μεικτή σύνταξη ύψους 2.250,11 ευρώ μηνιαίως.

Από τον ΟΑΕΔ
Εφάπαξ ποσό κοινωνικής ενίσχυσης από τον ΟΑΕΔ πρόκειται να λάβουν -σύμφωνα με το σχέδιο Χατζηδάκη- όλοι οι μόνιμοι εργαζόμενοι και θα ξεκινά από 101.800 ευρώ, καθώς τυπικά απολύθηκαν από την παλαιά Ολυμπιακή όταν εκείνη έκλεισε.
Κυβερνήτης, για παράδειγμα, με πρόσληψη τον Νοέμβριο του 1984, με 7.479 πραγματικά ένσημα (μηνιαίος μεικτός μισθός 10.893,73 ευρώ) που με την προσαύξηση των ενσήμων φτάνει τα 10.500 ένσημα, λαμβάνει 241.400 ευρώ.

Για τους πιλότους προβλέπεται επίσης ειδικό μηνιαίο βοήθημα 1 έως 6 χρόνια για όσους επιλέξουν τη συνταξιοδότηση, που θα φτάνει έως και το 75% των τακτικών αποδοχών τους.

Οσον αφορά το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης:

- Ενας οδηγός λεωφορείου που προσελήφθη το 1985 μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με μεικτή σύνταξη ύψους 2.250,11 ευρώ μηνιαίως.

- Εργάτης που εργάζεται από το 1984 μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με μεικτή σύνταξη 2.250,11 ευρώ.

- Χειριστής ανυψωτικού μηχανήματος που προσελήφθη το 1987 αποκτά συνολικά 9.450 ένσημα με την προσαύξηση. Οι δυνατότητες που παρέχονται στον εν λόγω εργαζόμενο είναι να μεταταγεί στο Δημόσιο ή να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα με 9.450 ένσημα ή να συνταξιοδοτηθεί με μεικτή σύνταξη 1.981,92 ευρώ (εάν είναι στην ανώτερη κλίμακα του ΙΚΑ).

Οσον αφορά τους 4.593 μόνιμους εργαζομένους που θα μεταταγούν σε κάποια άλλη θέση του Δημοσίου ή ΔΕΚΟ, προβλέπεται η καταβολή επιδόματος έως και 500 ευρώ που θα καλύψει τη διαφορά των νέων αποδοχών τους με αυτές που λάμβαναν στην Ολυμπιακή. Για παράδειγμα, ένας τεχνικός υπάλληλος με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 16 χρόνια εμπειρία, που λάμβανε επί λειτουργίας της Ο.Α. αποδοχές ύψους 3.229 ευρώ, σε περίπτωση που μεταταγεί στην ΥΠΑ θα λαμβάνει καθαρές αποδοχές 3.048 ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου Χατζηδάκη. Η διαφορά των 181 ευρώ θα καλυφθεί από το παραπάνω επίδομα έως ότου ο μισθός του αγγίξει τις αποδοχές που λάμβανε (σύμφωνα με τις ετήσιες αυξήσεις που θα υπαγορεύονται από τον κλάδο στον οποίο θα εργάζεται).

Το σχέδιο Χατζηδάκη για την ενίσχυση των εργαζομένων της πρώην Ολυμπιακής προέβλεπε :

Για το μόνιμο προσωπικό
1. Εφάπαξ ποσό κοινωνικής ενίσχυσης (αποζημίωση απόλυσης) από τον ΟΑΕΔ
2. Δυνατότητα μετάταξης σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ και μινηιαίο συμπλήρωμα 500 ευρώ σε περίπτωση μισθολογικών διαφορών
3. Προσαύξηση ενσήμων 50%
4. Ειδικό επίδομα για όσους αναζητούν εργασία στον ιδιωτικό τομέα και παραμείνουν άνεργοι για 12 μήνες
5. Ιπτάμενοι συνοδοί φροντιστές (προσαύξηση ενσήμων 50%)

Για το εποχικό προσωπικό
1. Επίδομα ανεργίας για 6 μήνες προσαυξημένο κατά 50%
2. Για άλλους 6 μήνες ποσό ίσο με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ (414 ευρώ)
3. Μοριοδότηση προϋπηρεσίας σε ποσοστό 50%
4. 20% των θέσεων που πορκηρύσσονται από το Υπουργείο Μεταφορών και τους εποπτευόμενους φορείς θα καλύπτονται από πρώην εποχικούς της ΟΑ
5. Πρόγραμμα επιχορήγησης με 30000 ευρώ ανά άτομο για δημιουργία νέας επιχείρησης
6. Επιδότηση για 3 χρόνια των ιδιωτικών εταιειών που θα προσλάβουν πρώην εποχικούς της ΟΑ

5.3.2010

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα, να μας πει η "Κ" πού βρήκε οτι η αποζημίωση θα ξεκινά απο 101.800 ευρώ !
Αυτο ειναι ανακριβές, λάθος και ύποπτο και η εφημερίδα αυτη συνεχώς προβάλλει το κόστος της εθελουσίας εξόδου της ΟΑ, "ξεχνώντας" οτι ο Χατζηδάκης έλεγε οτι κοστίζει στον ελληνικό λαό 1 εκ. ευρώ την ημέρα !!!
Αν δεχτούμε οτι ο Χατζηδάκης έλεγε αλήθεια, τοτε ΓΙΑΤΙ μόνιμα αυτο δεν αναφέρεται πουθενά ;
Εχει κλείσει η εταιρεία και απο 15.12.2009 εχουν απολυθεί όλοι εκτός απο 250 ατομα που οι 100 απο αυτούς ειχαν φύγει μεχρι Φεβ.2010 και σημερα παραμένουν καμμια δεκαριά πρατρεχάμενοι γλοιωδών πολιτικών οπως του κ.Χαραλάμπους.
Εχουν περάσει 6 μήνες δηλ. 180 ημερες άρα εχουν εξοικονομηθεί 180.000.000 ευρώ απο τοτε, σωστά ;
Και δεν εχουμε πάρει ουτε ενα ευρώ αποζημίωση και δεν μας λεει κανένας πότε θα την πάρουμε και πόση.
Οι συντάξεις οι καθαρές δεν ειναι ολες στα 2.250 ευρώ του παραδείγματος αλλα γύρω στα 1.900 € καθαρά οι περισσότερες (μαζι με το επικουρικό). Οι πιλότοι και τεχνικοί θα πάρουν ωστόσο πάνω απο 2.100 καθαρά.
Αυτη ειναι η αλήθεια.
Με το νεο φορολογικό θα περικοπούν αρκετά.
Και δεν καταλαβαίνω γιατι αυτες οι συντάξεις ειναι υψηλές και δεν ειναι οι υπόλοιπες συντάξεις ΧΑΜΗΛΕΣ !

Αυτα που γράφω ειναι η αλήθεια, να λέμε και τα μεν και τα δε και οχι να τρώμε αμάσητα οσα γράφουν οι "Καθημερινές"

Ανώνυμος είπε...

Να σημειώσω εδω οτι οι αποζημιώσεις ξεκινούν απο 1.000 ευρώ για περίπου 200 άτομα, και φτάνουν γι αυτά ως 15.000 ευρώ.
Για άλλα 500 άτομα οι αποζημίωση ειναι περίπου ενα ποσόν των 30.000 €.
Για άλλα 1.700 άτομα η αποζημίωση θα ειναι εως 50.000 €
Ποσά απο 50.000 € εως 98.000 € θα λάβουν περίπου 1.000 ατομα και οι υπόλοιποι θα λάβουν πο΄σο μεαλύτερο καθως πρόκειται για υψηλόμισθους με μισθό πάνω απο 2.600 € καθαρά και πάνω απο 28 χρόνια στην εταιρεία.

Αλλη μία αλήθεια, απο πραγματικά στοιχεία που γνωρίζω και πρέπει να πω γιατι διαδίδεται απο τα ΜΜΕ οτι ολοι θα λάβουμε αποζημιώσεις 150.000 ευρώ !!!

... και να σκεφτείς οτι δεν εχουμε πάρει ουτε ενα σεντς και επι 6 μήνες χαρίζουμε τους τόκους στο Κράτος, πράγμα που επίσης δεν αναφέρει κανένας !

dyosmaraki είπε...

@Ανώνυμος

Καλησπέρα

- Πού βρήκε η "Κ" οτι η αποζημίωση θα ξεκινά απο 101.800 ευρώ !

Υποθέτω πως η "Κ" θα υπολγίζει εκτός από το ποσό της νόμιμης αποζημίωσης και το ποσό του εφάπαξ που δικαιούνται οι μόνιμοι υπάλληλοι της ΟΑ.

- ο Χατζηδάκης έλεγε οτι κοστίζει στον ελληνικό λαό 1 εκ. ευρώ την ημέρα !!! Εχει κλείσει η εταιρεία και απο 15.12.2009 έχουν περάσει 6 μήνες και δεν εχουμε πάρει ουτε ενα ευρώ αποζημίωση και δεν μας λεει κανένας πότε θα την πάρουμε και πόση.

Οσον αφορά την αποζημίωση το γνωρίζω πως έχουν καθυστερήσει να σας εξοφλήσουν. Εάν αναλογιστέις όμως πως υπάρχει σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων (ιδιωτικών) οι οποίες ετοιμάζονται να κλείσουν επειδή το Δημόσιο τους χρωστά εδώ και 1-2-3 χρόνια υψηλά ποσά τότε οι 6 μήνες φαντάζουν πολύ μικρό χρονικό διάστημα για εξόφληση οφειλών από το Δημόσιο. Πάντως έχω την αίσθηση πως τα χρήματά σας δεν θα τα χάσετε...

dyosmaraki είπε...

@Ανώνυμος

...σκέψου μάλιστα πως οι εργαζόμενοι που εργάζονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που ετυοιμάζονται να κλείσουν δεν θα έχουν την πολυτέλεια να εισπράξουν προσαυξημένη αποζημίωση (και μάλιστα με βάση τις πραγματικές αποδοχές) αλλά αν δεν κάνω λάθος οι αποδοχές τους δεν θα ξεπερνούν τα 400 Ευρώ τον μήνα (τόσα δίνει κανονικά ο ΟΑΕΔ εξαιρουμένων των εργαζομένων της ΟΑ)

- Οι συντάξεις οι καθαρές δεν είναι όλες στα 2.250 ευρώ...

Προσωπικά είμαι μαζί σου, όλοι θα έπρεπε να εισπράττουν υψηλότερες συντάξεις από αυτές που ισχύουν σήμερα. Θεωρείς όμως δίκαιο οι εργαζόμενοι στην ΟΑ να συνταξιοδοτούνται στα 45 (και ακόμη νωρίτερα με βάση την τελευταία οδηγία μέσω της πλασματικής προϋπηρεσίας) και εμένα (που προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα) να μου λένε πως πρέπει να εργαστώ μέχρι τα 70 μου για να πάρω σύνταξη όχι επειδή δεν έχω πληρώσει εισφορές αλλά επειδή πρέπει να χρηματοδοτήσω εγώ τις δικές σας εισφορές αφού για μένα τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν λένε λεφτά....???

dyosmaraki είπε...

@Ανώνυμος

Επίσης σκέψου πως σε εσάς τουςλάχιστον έδωσαν 3 επιλογές :
1. Να πάτε στην Νέα ΟΑ
2. Να σας απορροφήσουν στον υπόλοιπο Δημόσιο τομέα (3500 άτομα τα οποία αν και έκλεισε η ΟΑ εμείς οι υπόλοιποι θα εξακολουθήσουμε να πληρώνουμε με βάση τον κανονικό τους μισθό και όχι με αυτόν που θα εισέπρατταν εάν προσλαμβανόντουσαν π.χ. στο Υπουργείο Μεταφορών ή στην ΥΠΑ, για να μην πούμε όσον αφορά την ΥΠΑ πως κινδευνεύει το δικό τους εφάπαξ επειδή όσοι μεταφέρθηκαν εκεί αποκτούν δικαιώματα ΚΑΙ στο εφάπαξ των υπαλλήλων της ΥΠΑ και ας μην τους έχει παρακρατηθεί ούτε 1 Ευρώ από τον μισθό τους όπως γίνεται σήμερα από τους υπαλλήλους της ΥΠΑ )
3. Να σας βάλουν στον ΟΑΕΔ κι έπειτα να απολυθείτε (αλλά στον ΟΑΕΔ εισπράττατε κανονικό μισθό και όχι επίδομα ανεργίας.)

Για να μην πούμε για τους πιλότους όσοι από τους οποίους θα "βολεύονταν" σε άλλες Δημόσιες υπηρεσίες (με υψηλότατους μισθούς οι οποίοι θα επιβαρύνουν όλους εμάς τους υπόλοιπους εργαζόμενους) θα έχουν δικαίωμα να παίρνουν άδεια έως και 1 χρόνο ανά τακτά διαστήματα προκειμένου να διατηρήσουν το πτητικό τους πτυχίο.

Άν το καλοσκεφτείς είναι πάρα πολλά τα προνόμιά σας, και εάν μεν τα πλήρωνε κάποιος τρίτος δεν θα με ένοιαζε, μακάρι όλοι οι άνθωρποι να βελτιώνουν τα εισοδήματά τους. Οταν όμως επιβαρύνομαι εγώ τότε αρχίζω να ενοχλούμαι.

Και ενοχλούμαι περισσότερο επειδή βρέθηκα σε αυτή τη θέση (η επιχείρηση στην οποία εργαζόμουν έκλεισε, είμασταν 600 άτομα) και όμως δεν μας "βόλεψε" κανείς σε καμιάν υπηρεσία, δεν μας έδωσε προνόμια για ειδική συνταξιοδοτική μεταχείρηση....

Αντίθετα ζήσαμε για κάποιους μήνες με 400 Ευρώ και ξαναξεκινήσαμε από το μηδέν....Δεν μπορώ λοιπόν να σηκώσω ΚΑΙ τα οικονομικά βάρη άλλων....Μου αρκούν τα δικά μου που ακόμη προσπαθώ να ισορροπήσω....

Σε ευχαριστώ πάντως για τις επισημάνσεις και τις διευκρινίσεις σου. Πάντα πιστεύω πως πρέπει να ακούγεται και η άλλη πλευρά...

Καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

Δεν αντιλέγω οτι η μεταχείριση ειναι προνομιακή και οτι δεν εχουν όλοι τέτοια ευκαιρία.
Ομως υπάρχει ενας νόμος που τα ρυθμίζει αυτά.
Σε ρωτώ, αν ειχες εσυ ή οποιοσδήποτε άλλος βασει ΝΟΜΟΥ το δικαίωμα να λάβει αποζημίωση κλπ κλπ, δεν θα τα έπαιρνες ;
Και αν σου έλεγε ο Ρέππας οτι ειναι απαράδεκτος ο νόμος ενω ήδη σου εχουν κλείσει την εταιρεία, πώς θα αισθανόσουν ;
Ελα λιγο στη θέση μας.
*
Σε διορθώνω : Δεν υπάρχει και αποζημίωση και εφάπαξ.
Υπάρχει μόνο αποζημίωση που οπως ειπα ξεκινά απο 1.000 ευρώ και φτάνει τα 60.000 ευρώ για τους περισσότερους. Μόνο πιλότοι και κάμποσοι τεχνικοί λαμβάνουν περισσότερα και κάπου 80 ακομα υψηλόβαθμα στελέχη.
Οι υπόλοιποι και συμπάσχουν με ολα οσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και παλεύουν να τα βγάλουν περα και ΔΕΝ εργάζονται μαύρα και δεν εχουν εισόδημα απο αλλού.

Ευχαριστώ που εισαι ευγενέστατη και κάνεις τον κόπο να απαντάς.
Καλή σου μερα.

Ανώνυμος είπε...

Αμτε παλι το ιδιο "μαγκανοπηγαδο".
Η ΟΑ "εβαζε μεσα" (παντα κατα τον "κυριο" Χατζηδακη....χωρις να εχει στοιχεια) το δημοσιο 1 εκ/ριο ευροπουλα την ημερα!!!! Αποφασισε ο "κυριος" αυτος, να την πουλησει (να την κλεισει...δηλαδη). Πως? Οπως δειχνει το πραγμα,σε λιγακι η ΟΑ θα ειναι κατω απο τα φτερα της ΑΙΓΑΙΟΥ. Εγω, σαν πρωην εργαζομενος στην ΟΑ, δεν θελω να το σχολιασω, διοτι οι εκφρασεις μου, θα ειναι κοσμιες....Ομως η αδικια και οι επιθεσεις που υφιστανται οι πρωην εργαζομενοι της ΟΑ, και νυν ΑΝΕΡΓΟΙ , ειναι αδικες και στερουνται αληθειας. Οι "δημοσιογραφοι" (ας κοιταξουν τα εκ/ρια που περνουν τον χρονο...)ριχνουν λαδι, σε μια φωτια που ηθελημενα αναψαν αυτοι, εκτελοντας εντολες των πατρονων τους (εμ, βεβαια, θα πρεπει να ειναι υπακουοι για να κονομανε....).
Το ψεμα ειναι στην καθημερινη διαταξη.
Εγω ημουν πιλοτος 28 ολοκληρα χρονια. Ετσι συνταξιοδοτηθηκα, και το εισοδημα μου, επεσε στο 1?4, δηλαδη ειχα μειωση αποδοχων 75%. Το δε λεγομενο "αφ'απαξ" δεν το ειδα, και ουτε προβλεπεται να το δω , παρα μονο μετα απο καποια χρονια, που ηδη διεκδικω δικαστικα, και μαλιστα με τοκους υπερημεριας, που θα πληρωσει ποιος αλλος, ο ελληνας φορολογουμενος, επειδη οι "φελλοι" που μας κυβερνανε, "ετσι γουσταρουν να γραφουν στα παλια τους παπουτσια τους ελληνικους νομους".
Αναγκαστικα λοιπον, επειδη κατ'αρψας δεν υπαρχει δουλεια στην Χωρα, αναγκαστηκαμε πολλοι να παμε στο εξωτερικο, για εργασια, καθόσον η "προσφορα" της νεας εταιριας, ηταν εκτος πραγματικοτητας.
Αφησαμε τις οικογενειες μας, λοιπον, στην Ελλαδα, αλλος στην Κινα, αλλος στην Αφρικη, για να βγουνε τα στεγαστικα μας, αφου οπως προαεφερα, "γιοκ" αποζημιωση.
Ολα τα αλλα ειναι ψεμματα, και εχουν μονο αυτοσκοπο, την δημιουργια λανθασμενης εικονας στον αναγνωστη, ουτως ωστε να δικαιολογηθει η κυβερνητικη αναλγησια του κ. Παπανδρεου....(πρωτα ο πολιτης, ε?).
Να πανε ολοι στον αγυριστο, που διελυσαν την Χωρα, και ζητανε τα ρεστα απο εμας...

dyosmaraki είπε...

@Ανώνυμος (13 Ιουνίου 2010 1:09 π.μ.)

Μην με ευχαριστείς. Θεωρώ πως κάθε σχολιαστής σε αυτόν εδώ τον χώρο έχει δικαίωμα να εκφραστεί. Νοιώθω πως κάθε επισκέπτης που γράφει τις θέσεις του με τιμά (έστω και αν είναι αντίθετες από τις δικές μου). Τα blogs είναι διαδραστικά που σημαίνει πως "σηκώνουν" αντίλογο, δεν είναι ένας μονότονος μονόλογος.

-Με ρωτάς αν ειχα εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος βασει ΝΟΜΟΥ το δικαίωμα να λάβει αποζημίωση κλπ κλπ, δεν θα τα έπαιρνες ;

Θα χρειαζόμουν να γράψω πολλές σελίδες για να σου γράψω τι πιστεύω και να αποδείξω πως στην περίπτωση της χώρας μας "ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό" (μιλώ για την χώρα μας). Για παράδειγμα ενώ το Δημόσιο είναι σε γενικές γραμμές απελπιστικά γραφειοκρατικό και δυσκίνητο, όταν πρόκειται να εκπληρώσει προεκλογικές υποσχέσεις είναι απορίας άξιον πόσο γρήγορα συντάσσει και εγκρίνει νόμους αμφισβητίσιμης αξίας και υπολογίσιμης ευνοιοκρατικής διάθεσης απέναντι σε κάποιους πολύ συγκεκριμένους φορείς ή πρόσωπα.

Οσο για μένα, σαν χαρακτήρας έμαθα να διεκδικώ μοναχά όσα δικαιούμαι (σε λογικά πλαίσια). Πέραν λοιπόν των μισθών που δικαιούται κάθε υπάλληλος (αναλόγως της προϋπηρεσίας του και του μισθού του) δεν νομίζω να δεχόμουν να διεκδικήσω περισσότερες αποζημιώσεις.

-Και αν σου έλεγε ο Ρέππας οτι ειναι απαράδεκτος ο νόμος ενώ ήδη σου εχουν κλείσει την εταιρεία, πώς θα αισθανόσουν ;

Θα αδιαφορούσα αφού γνωρίζω πως πρόκειται για επικοινωνιακά παιχνίδια με σκοπό τη μαζική κατανάλωση για να καλμάρουν τους εξαγριωμένους πολίτες. Ο Σαχινίδης δεν ήταν που χτυπιόταν και έλεγε πως δεν πρόκειται να σας δώσει χρήματα? Υστερα εσείς αποκλείσατε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα πράγματα πήραν τον γνώριμο εδώ και χρόνια δρόμο. Αφού όλοι το ξέρουμε πως στο τέλος θα τα πάρετε τα χρήματά σας (ίσως καθυστερημένα μόλις καταλαγιάσει ο ντόρος και ξεχαστεί το θέμα της παλιάς ΟΑ).

Σε πόσες περιπτώσεις κέρδισε το κράτος δικαστικούς αγώνες που προέρχονταν από εργαζόμενους (σε ΔΕΚΟ και Δημόσιους φορείς)?

dyosmaraki είπε...

Εφάπαξ υπάρχει αλλά κανονικά το δικαιούνταν μόνο οι μόνιμοι υπάλληλοι της ΟΑ (οι παλαιότεροι δηλαδή).

Ομως έτσι όπως "τσουβαλιάστηκαν" όλες οι κατηγορίες των υπαλλήλων (μόνιμοι, αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι, stagiers αλλά και....νεοπροσληφθέντες μίας ή και περισσότερων ημερών πριν από την επίσημη πώληση της ΟΑ) έχει γίνει ένα αλαλούμ...

dyosmaraki είπε...

@Ανώνυμος (15 Ιουνίου 2010 11:16 π.μ.)
Η εταιρεία είναι βέβαιο πως έμπαινε μέσα. Δεν ξέρω εάν το ποσό που έλεγε ο Χατζιδάκης είναι πραγματικό αφού η ΟΑ αφενός δεν έκλεινε κάθε χρόνο ισολογισμό, γεγονός που κατά κανόνα βοηθάει στο "μαγείρεμα" των οικονομικών στοιχείων και αφετέρου διευκόλυνε τα μεν κόμματα που χρώσταγαν της Μιχαλούς στην ΟΑ (από την τσάμπα μετακίνηση των ψηφοφόρων τους-δεν πλήρωναν τα εισητήρια τα πρόσφεραν ως δική τους προσφορά) και αφετέρου το ίδιο το Δημόσιο που χρώσταγε και αυτό της Μιχαλούς (όπου Μιχαλού διάβαζε ΟΑ)για τις μετακινήσεις των λογής λογής αποστολών (όπου μεταφερόταν μαζί με τα μέλη της ΟΑ και ολόκληρο το σόϊ και οι παρατρεχάμενοι- τσάμπα και αυτοί -), το Δημόσιο χρώσταγε γύρω στα 800 εκατομμύρια στην ΟΑ? δεν θυμάμαι καλά...
Πως να πάει καλά η εταιρεία?

Σε κάποιο κείμενο στο άλλο μου blog (εδώ αντιγράφω κείμενα άλλων -συνήθως άρθρα από εφημερίδες)έγραφα πως την ΟΑ την έβαλαν μέσα
-τα κόμματα (αφού μετέφεραν τσάμπα τους ψηφοφόρους τους-ποτέ δεν πλήρωναν μία-όλα αυτά διαγράφηκαν και τα γλύτωσαν ενώ τα στερήθηκε η ΟΑ)
-οι διοικούντες αφού εμ και πλήρωσαν έναν σκασμό χρήματα σε "ειδικούς συμβούλους" για να κάνουν την ΟΑ να ορθοποδήσει οι οποίοι αν και χρυσοπληρώθηκαν λύση δεν έδωσαν...και
-οι εργαζόμενοι με τους υψηλότατους μισθούς, επιδόματα αλλά και ειδικές παροχές (μια και είσαι 28 χρόνια στην εταιρεία θα θυμάσαι τα τσάμπα εισητήρια με τα οποία ταξίδευε όχι μόνο η στενή οικογένεια αλλά με κάποια τρικ και ολόκληρο το σόϊ...)
Θα συμφωνήσω μαζί σου πως πολλά δημοσιεύματα είναι κατευθυνόμενα.
Επίσης θα συμφωνήσω μαζί σου πως η εταιρεία μάλλον πάει για πώληση στην Aegean. (Αλήθεια η Athens Airways τι ρόλο έπαιξε στην όλη ιστορία αφού ιδρύθηκε λίγο μόλις καιρό προτού να ανακοινωθεί η πώληση της ΟΑ-διάβαζα πως κάποιοι αναζητούσαν τα γραφεία της -κάπου στο Αίγιο νομίζω...???)

Για το εφάπαξ εσύ είσαι από τους παλιούς (και υποθέτω τους μόνιμους). Σκέψου όμως πως κάποιοι προσλήφθηκαν λίγες ημέρες πριν να πωληθεί η ΟΑ κι έπειτα μεταφέρθηκαν σε άλλη Υπηρεσία (π.χ. ΥΠΑ) κοντά στο όριο συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα να δικαιούνται εφάπαξ (δίχως να έχουν πληρώσει 1 Ευρώ από τον μισθό τους).
Δεν έχω κάτι με τους εργαζόμεους στην παλιά ΟΑ (αντίθετα έχω συναισθηματικά δεσίματα αφού συγγενικά μου πρόσωπα εργάζονταν σε αυτήν) όμως αυτό που απαιτώ από την Πολιτεία είναι η ισονομία. Δεν μπορεί κάποιους να τους προστατεύει (δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλους σε ΔΕΚΟ) σε βάρος πάντα κάποιων άλλων (των ιδιωτικών υπαλλήλων).
Κατανοώ πως ειδικά το δικό σου επάγγελμα είναι πολύ εξειδεικευμένο και υπάρχουν δυσκολίες στην ανεύρεση παρόμοιας δουλειάς (ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε), όμως σκέψου πόσο σκανδαλώδης είναι η υπόθεση να συνταξιοδοτείστε εσείς στα 45 και εμείς (οι ιδιωτικοί υπάλληλοι) στα 70 ή και στα 100 !!!
Το θεωρείς δίκαιο???

ΥΓ. Πάντως σε ένα τηλεφωνικό γκάλοπ που με ρώτησαν ποιούς πιλότους θεωρώ ικανότερους και πιο καλά εκπαιδευμένους, απάντησα τους της ΟΑ....

Καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

<< Σε πόσες περιπτώσεις κέρδισε το κράτος δικαστικούς αγώνες που προέρχονταν από εργαζόμενους (σε ΔΕΚΟ και Δημόσιους φορείς)? >>

Απ όσα μου εχουν πει, συνήθως δικαιώνεται ο πολίτης μετά απο 10 χρόνια και πολλή ταλαιπωρία και μπορεί να εχει πεθάνει στο μεταξύ, αλλα στις μισές περιπτώσεις δεν λαμβάνει ουτε φράγκο απο το Κράτος αφου με διάφορους τρόπους ειτε εχει παραγραφεί ειτε καταβάλλεται άτοκο το ποσόν, είτε δεν εκδικάζεται ολόκληρο κλπ κλπ...

Δεν θα σου ευχόμουν να πέσεις σε τέτοια περίπτωση.

Απο τη μια λες οτι εσυ σαν άτομο θες οσα δικαιούσαι, απο την άλλη αναφέρεις τη γνωστή ατάκα του βουλγαράκη περι νόμιμου άρα ηθικού.

Τι δικαιούται κάποιος ;
Οσα λέει ο νόμος, ο κανονισμός, η ρύθμιση κλπ.
Αρα κι εμείς αυτά δικαιούμαστε κι εσυ αυτά θα δικαιόσουν αν ησουν στη θέση μας.

Το γεγονός οτι ομάδες συναδέλφων μας πήγαν να πάρουν κι άλλα παραπάνω στην πορεία για μένα ειναι απαράδεκτο. Και τους το εχω πει αυτό και δεν τους άρεσε.

Καλόν αύγουστο να χεις.

dyosmaraki είπε...

@Ανώνυμος

Φίλε μου, δυστυχώς έχω πέσει σε περίπτωση διεκδίκησης χρημάτων από το Δημόσιο (για θέματα που αφορούν τον πατέρα μου και έχω βιώσει στο πετσί μου πάρα πολύ καλά τι πάει να πει να διεκδικείς από το Δημόσιο αυτά που δικαιούσαι. Η εμπειρία μου είναι απολύτως τραυματική και δεν έχω ξεμπερδέψει εδώ και 10 χρόνια αν και το Δημόσιο έχει 100% άδικο και υπάρχει δικαστική απόφαση που μας δικαιώνει!!!).

Εχεις δίκιο πως είναι δύσκολος ο δρόμος, όμως από όσο γνωρίζω όταν διεκδικούν οι συνδικαλιστές ποτέ δεν έχουν χάσει (αν δεν ξεπουληθούν στη πορεία φυσικά). Ελπίζω πως τα νόμιμα θα τα εισπράξετε, εξακολουθώ όμως και ενοχλούμαι όταν γνωρίζω πως πέρα από την αποζημίωσή σας (που συμφωνώ πως δικαιωματικά πρέπει να σας τη πληρώσουν) απολαμβάνετε δικαιώματα στη συνταξιοδότηση που εγώ και όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό δικαίωμα ούτε στον ύπνο μας δεν έχουμε δει. Και αυτό σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων.

Οσο για τη ρήση του Βουλγαράκη αν πρόσεξες ΔΕΝ υιοθετώ την άποψή του, λέω ακριβώς το αντίθετο (Εγραψα πως "Θα χρειαζόμουν να γράψω πολλές σελίδες για να γράψω τι πιστεύω και να αποδείξω πως στην περίπτωση της χώρας μας "ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό" (μιλώ για την χώρα μας)

Γιατί το να συνταξιοδοτούνται όσοι εργάζονται στις ΔΕΚΟ στα 42 τους χρόνια και όλοι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στα 65 ή στα 100 μπορεί να το λέει ο νόμος, όμως εγώ δεν το θεωρώ ανήθικο αφού καταργεί την ισονομία ανάμεσα στους πολίτες (καταξιωμένο συνταγματικό δικαίωμα υποτίθεται κάθε πολίτη)

Καλά να περνάς φίλε μου

dyosmaraki είπε...

"το θεωρώ ανήθικο" ήθελα να γράψω (έδρασε ο δαίμων του τυπογραφείου)

ShareThis