Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Οι προνομιούχοι εκβιάζουν

Παρά την καλλιεργηθείσα αισιοδοξία ότι μας στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι θα υπάρξει η κοινωνική ανοχή και στήριξη, εμείς έχουμε ήδη διαπιστώσει ρήγματα που υπονομεύουν την κυβερνητική αξιοπιστία.

Οι προκλητικές εξαιρέσεις υπέρ των λιμενεργατών και των υπαλλήλων της Βουλής και οι αθρόες νέες μονιμοποιήσεις σε αυτήν, η διατήρηση του ειδικού ευνοϊκού καθεστώτος υπέρ του προσωπικού της ΔΕΗ και η αποκατάσταση του ειδικού επιδόματος υπέρ των υπαλλήλων του Εθνικού Τυπογραφείου, τις οποίες είχαμε ήδη επισημάνει, απέδειξαν ότι ο κ. Παπανδρέου και το κόμμα του ή δεν έχουν καταλάβει τι φταίει ή χρωστάνε σε κάποιους ήδη προνομιούχους και εύκολα υποκύπτουν στις πιέσεις τους.

Δεν ξέρω αν οι εδώ επιθεωρητές της Κομισιόν επεσήμαναν τις κυβερνητικές υποχωρήσεις και έτσι επανήλθε η δυσπιστία των συνεταίρων μας. Είναι όμως σίγουρο ότι έθεσαν σε δοκιμασία την αξιοπιστία της κυβέρνησης στο εσωτερικό μέτωπο. Και δυστυχώς με την ανακοίνωση και των νέων φορολογικών μέτρων (και αυτών συνεχώς μεταβαλλόμενων) αποδεικνύεται το χειρότερο:

Οτι τα νέα φορολογικά βάρη επιβάλλονται κυρίως σε όλους όσοι δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους από την Εφορία και στα ήδη βαρέως φορολογούμενα ακίνητα, τους ιδιοκτήτες των οποίων έχει μπει στον πειρασμό να εξοντώσει και με τεράστιες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι θα στριμώξει τους ποικιλοτρόπως διαπρέποντες φοροφυγάδες (ελεύθεροι επαγγελματίες, κλειστά επαγγέλματα κτλ.), και πάλι η κυβέρνηση δεν τόλμησε, αναβάλλοντας για πολλοστή φορά, όπως και όλες οι προηγούμενες, να ισχύσουν και για αυτούς όσα για τη συντριπτική πλειονότητα των μη προνομιούχων φορολογουμένων.

Με την αναβολή προσδιορισμού του εισοδήματος βάσει βιβλίων εσόδων- εξόδων και την έκδοση αποδείξεων ευεργετούνται επίσης, έστω και προσωρινά, οι ταξιτζήδες, τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, οι λεωφορειούχοι των ΚΤΕΛ, οι λιανοπωλητές, τα πρακτορεία Προ-Πο, οι περιπτερούχοι κτλ. Ετσι θα ισχύει- υποτίθεται προσωρινά- το εξής επιεικώς φαιδρό: θα κόβει π.χ. ένας ταξιτζής αποδείξεις επιβεβαιώνοντας εισόδημα 40.000 ευρώ ετησίως αλλά θα συνεχίσει να πληρώνει φόρο επί τεκμαρτού εισοδήματος 16.000 ευρώ. Πάντως λέγεται ότι τελικά θα εγκαταλείψει κάποιες εξαιρέσεις.

Αναπόφευκτα οι ευνοηθέντες αποθρασύνθηκαν ακόμη περισσότερο και ήδη οι πρατηριούχοι βενζίνης (εκτός του ότι κερδοσκοπούν ασυδότως με πρόσχημα την αύξηση του ΦΠΑ) κατεβάζουν τα ρολά επειδή δεν θέλουν να κόβουν αποδείξεις, όπως και οι ταξιτζήδες.

Επίσης το πανίσχυρο συνδικάτο της ΔΕΗ άρχισε να μας κόβει και πάλι το ρεύμα επειδή περιεκόπη κατά 10% η παροχή επιχορήγησης των πλουσιοπάροχα επιδοτούμενων ασφαλιστικών τους ταμείων. Και δυστυχώς η δήθεν μη υποκείμενη σε εκβιασμούς νέα κυβέρνηση του ΠαΣοΚ (όπως και όλες οι προηγούμενες) δεν τολμά να εφαρμόσει το άρθρο 22, παρ. 4 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την επιστράτευση των απεργών όταν απειλείται η υγεία των πολιτών (και ξέρουμε όλοι τι τραγωδίες μπορεί να συμβούν από τις διακοπές ρεύματος σε νοσοκομεία, συνδεδεμένους με οξυγόνο, αποκλεισμένους σε ασανσέρ κτλ.).

Ταυτόχρονα συμπλέουν και οι γιατροί του ΕΣΥ με επίσχεση εργασίας αφήνοντας τους ασθενείς στην τύχη τους. Και φυσικά θα ακολουθήσουν και όποιοι άλλοι μπορούν να εκβιάσουν.

Από δίπλα πάντα οι επαγγελματίες (επί μισθώ) επαναστάτες του ΠΑΜΕ και οι ενθουσιώδεις νεαροί κουκουλοφόροι και μη του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών «δημοκρατικών» δυνάμεων με πορείες, καταλήψεις, πετροπόλεμο, εμπρησμούς και ό,τι άλλο τους κάνει κέφι.

Και να δούμε έτσι τι θα αποδώσουν τα μέτρα που υποσχεθήκαμε στην ΕΕ όταν ήδη προβλέπεται και μείωση του εθνικού εισοδήματος κατά 4%, όταν η αγορά έχει καθήσει, οι τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας και οι ξένοι τουρίστες ακυρώνουν επισκέψεις στην Ελλάδα έντρομοι από τις εικόνες μάχης που προβάλλουν καθημερινά οι τηλεοράσεις στις χώρες τους.

Του Γιάννη Μαρίνου

Πηγή Το Βήμα
21.3.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis