Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Θέλουν να ανατρέψουν την ανδροκρατία

ΒΑΓΔΑΤΗ Με τη φιλοδοξία «να ανατραπεί ειρηνικά η απαράδεκτη ανδροκρατία που χαρακτηρίζει την ιρακινή κοινωνία» η σιίτισσα βουλευτής Μάχα αλ Ντούρι διεκδικεί την επανεκλογή της την Κυριακή. Δεν είναι η μόνη. Οι γυναίκες αποτελούν το 25% των μελών του απερχόμενου ιρακινού κοινοβουλίου και αυτό δεν θα αλλάξει. Η ποσόστωση επιβλήθηκε από τους Αμερικανούς, παρά τις φωνές διαμαρτυρίας που έκαναν λόγο για «κοινωνικά πρόωρο μέτρο», υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι στις ΗΠΑ οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 17% των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το 15% των εδρών της Γερουσίας.

«Η ποσόστωση ήταν απαραίτητη στις προηγούμενες εκλογές για να αποκτήσουμε πολιτικό ρόλο» δηλώνει η κυρία Αλ Ντούρι από τα γραφεία του σκληροπυρηνικού σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ στη φτωχή συνοικία της Βαγδάτης Σαντρ Σίτι. Και προειδοποιεί: «Αλλά στο μέλλον θα πρέπει να επεκταθεί έτσι ώστε να ανταγωνιζόμαστε επί ίσοις όροις τους άνδρες που ασκούν εξουσία. Οι γυναίκες πολιτικοί έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους».

Προερχόμενες από εντελώς διαφορετικά κόμματα, από ακραία ισλαμιστικά ως αριστερά, οι γυναίκες πολιτικοί του Ιράκ δεν υιοθετούν ενιαία ατζέντα. Στην πραγματικότητα μόνο δύο είναι τα ζητήματα για τα οποία όλες συμφωνούν ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα: η μόρφωση των κοριτσιών και η αντιμετώπιση της βίας εναντίον των γυναικών.

Το να κάνεις πολιτική στο σημερινό Ιράκ είναι μια επίπονη και ενίοτε θανάσιμα επικίνδυνη συνήθεια, ιδίως για το θεωρούμενο από πολλούς άρρενες «δεύτερο φύλο». Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες στη Μοσούλη άγνωστοι ένοπλοι δολοφόνησαν τη Σούχα Τζαραλάχ, η οποία είχε τολμήσει να είναι υποψήφια βουλευτής με έναν σιιτικό συνδυασμό που ζητεί να εδραιωθεί το λαϊκό κράτος και να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» πολλών κομμάτων με θρησκευτικές οργανώσεις.

Η Τζενάν Μουμπάρκ κατεβαίνει ως ανεξάρτητη υποψήφια για πρώτη φορά στις εκλογές της Κυριακής. Ζητεί να την ψηφίσουν για να παλέψει κυρίως εναντίον της νομοθεσίας που επιτρέπει σε μουσουλμανικά δικαστήρια να ρυθμίζουν θέματα όπως το διαζύγιο, η επιμέλεια των παιδιών και οι γάμοι με ανήλικες νύφες. «Τα μεγάλα κόμματα θέλουν τις γυναίκες στη Βουλή αδύναμες, μόνο για να λένε συνεχώς “ναι”» λέει.
Πράγματι πολλές Ιρακινές υποστηρίζουν ότι η ποσόστωση δεν είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η θέση των γυναικών. Γι΄ αυτό μάλιστα ορισμένες ζητούν να αυξηθεί στο 50% και να επεκταθεί στην κυβέρνηση, στη δημόσια διοίκηση, στη Δικαιοσύνη και αλλού. Υπάρχουν άνδρες που τις στηρίζουν; Λίγοι, αλλά υπάρχουν. «Δεν είμαι φιλελεύθερος, είμαι ισλαμιστής.Αλλά καταλαβαίνω ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνία.Και ο προφήτης Μωάμεθ περιστοιχιζόταν από γυναίκες και συχνά τις συμβουλευόταν για να παίρνει αποφάσεις» λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του απερχόμενου κοινοβουλίου βουλευτής Αλα΄α Μακί.

Πηγή Το Βήμα
4.3.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis