Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Χρειάζεται νέα εκκίνηση (Οι δανειστές θέλουν να δουν αποδείξεις και όχι λόγια)

Η διαρκής ενασχόληση των διεθνών μέσων ενημέρωσης- που φυσικά σχετίζεται με τη διαρκή ενασχόληση των ευρωπαίων ηγετών και των γραφειοκρατών της ΕΕ την οποία εμείς προκαλούμε- με το ελληνικό πρόβλημα δεν μας κάνει καθόλου καλό. Αντίθετα, δυσχεραίνει διαρκώς τη θέση μας.

Οταν κάποιος είναι υπερχρεωμένος και ζει με δανεικά, δεν είναι ανάγκη συνεχώς να διαφημίζει την κατάντια του. Αντίθετα, αυτά τα οποία πρέπει να διαφημίζει είναι η προσπάθειά του να ξεφύγει από τον βάλτο των χρεών και οι επιτυχίες που έχει σε αυτή την προσπάθεια. Για να υπάρξουν όμως επιτυχή αποτελέσματα, χρειάζεται να ξεκινήσει η προσπάθεια. Και η προσπάθεια δεν έχει ξεκινήσει.

Ο συνδυασμός καθηγητών και μαθητευόμενων υπουργών που αποτελούν την κυβέρνηση δεν αρκεί για να έχουμε αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση πρέπει να ενισχυθεί με έμπειρους ανθρώπους από τη δημόσια διοίκηση και από την πολιτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει από τώρα ανασχηματισμός ή να εκδιωχθεί κάποιος υπουργός. Πρέπει όμως οι υπουργοί να πλαισιωθούν με έμπειρα στελέχη τα οποία το ΠαΣοΚ διαθέτει για να αρχίσει ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργεί.

Σε πολλές δημόσιες θέσεις παραμένουν στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης. Ακόμη και αν κάποια στελέχη από αυτά είναι ικανά, δεν μπορούν να λειτουργήσουν διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τελούν υπό προθεσμία. Οτι όπου να ΄ναι θα αντικατασταθούν. Και δεν κάνουν τίποτε. Ολα έχουν βαλτώσει και χρειάζεται επειγόντως μια νέα εκκίνηση.

Η κυβέρνηση δεν είχε την ευκαιρία λόγω συγκυριών να αποδείξει ως σήμερα τις δυνατότητές της. Το βάρος έπεσε - και ορθώς- στην προσπάθεια εξασφάλισης στήριξης από τους ευρωπαίους ηγέτες και στην προσπάθεια διαχείρισης της πιστωτικής κρίσης. Από εδώ και πέρα η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει και πολλά πράγματα σε αυτό το μέτωπο. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να φέρει αποτέλεσμα, να μειώσει το έλλειμμα ώστε να μειωθεί και το κόστος δανεισμού μας.

Οπως αποκαλύφθηκε από τον χθεσινό δανεισμό, το spread μειώνεται πολύ αργά. Για να επιταχυνθεί η μείωσή του οι δανειστές θέλουν να δουν αποδείξεις και όχι λόγια. Μέχρι στιγμής παραμένουν επιφυλακτικοί και δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει με επιτυχία το πρόγραμμα σταθεροποίησης.

Η κυβέρνηση οφείλει να τους διαψεύσει. Οχι με τις δηλώσεις και την επικοινωνιακή πολιτική, αλλά με καθοριστικές παρεμβάσεις στην οικονομία και στη Δημόσια Διοίκηση. Το σκηνικό που έχουμε δει ως σήμερα δεν είναι ικανοποιητικό. Είναι ένα σκηνικό κωλυσιεργίας, ασυνεννοησίας και αναποτελεσματικότητας. Η έλλειψη συντονισμού είναι εμφανής. Και η συγκρότηση μιας ηγετικής ομάδας που θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο και θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για γρήγορη ανάκαμψη είναι πρώτη προτεραιότητα.

Του Γρ. Νικολόπουλου
gnikolo@dolnet.gr

Πηγή Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis