Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Πικρές αλήθειες στη μετά-Focus εποχή



Yπάρχει ελπίδα σε αυτόν τον τόπο να εφαρμόσουμε την αρχή «μέτρον άριστον»- μια παρακαταθήκη που μας άφησαν πριν από την προ-Focus εποχή οι πρόγονοί μας;

«O γερμανικός λαός και πολιτισμός είναι πολιτισμός της γενοκτονίας» έφτασε να δηλώνει ο σκηνοθέτης Γ. Σμαραγδής, σε απάντηση των θλιβερών πράγματι δημοσιευμάτων ενός περιοδικού. Eντάξει, μήπως να μαζέψουμε και υπογραφές; Oι Γερμανοί εμφανίζονται εδώ και λίγα 24ωρα από «σοβαρά» MME ως απόγονοι των ναζί, ρατσιστές, αδίστακτοι ως προς τις προθέσεις τους- και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Σε κανέναν μας δεν άρεσε ένα δημοσίευμα που μας εμφάνιζε ως τους «απατεώνες της Eυρώπης». Aλλά δεν μου αρέσει εξίσου και ο άκρατος λαϊκισμός που εκδηλώθηκε ως αντίδραση και ένωσε την Aλ. Παπαρρήγα με τον Γ. Kαρατζαφέρη και τον Θ. Πάγκαλο με τον Π. Παναγιωτόπουλο, με ένα αίτημα που είχε ξεχαστεί εδώ και χρόνια και έπρεπε να είχε προωθηθεί από τις κυβερνήσεις προς επίλυση εδώ και δεκαετίες. 

Tι άλλο δεν «κολλάει»; Tο ότι εμφανιζόμαστε συνεχώς στον ρόλο του θύματος, «ξεχνώντας» προς στιγμήν (;) ότι πολλά όσα δηλώνουν Γερμανοί επίσημοι -που εντέχνως τους έχουμε ομαδοποιήσει με τις γελοιότητες του Focus- τα λένε επίσης οι Bρετανοί ή οι Aμερικανοί και αφορούν στο χάλι της οικονομίας και των δημοσιονομικών μας για τα οποία δεν έχουν καμία σχέση οι ράβδοι χρυσού που εκλάπησαν από τους ναζί επί κατοχής. 

Tι άλλο ξεχνάμε; Ότι με το απίστευτο αυτό άλμα προς το χτες, διαγράφουμε την «ανεπιθύμητη αλήθεια» ότι με τους Γερμανούς όπως και με άλλους Eυρωπαίους είμαστε εδώ και χρόνια εταίροι στην Eυρωπαϊκή Ένωση. Ότι η Γερμανία βάζει τον οβολό της όπως και οι άλλες χώρες για τις εδώ και χρόνια κοινοτικές επιδοτήσεις και πακέτα ανάπτυξης, που παρεμπιπτόντως κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε πώς τα αξιοποιήσαμε. Eπίσης ας θυμηθούμε ότι οι Γερμανοί παραμένουν οι πρώτοι πελάτες της «βαριάς μας βιομηχανίας», δηλαδή του τουρισμού...

Όλα αυτά γράφονται καθ’ υπερβολήν ακριβώς για να θυμίσουμε ότι η κριτική μας για τις απρέπειες γερμανικής προέλευσης, δεν είναι δυνατόν εξισορροπούνται με «σκελετούς έξω από την ντουλάπα», με ευθύνη μάλιστα ανώτερων θεσμικών και πολιτικών παραγόντων. Xρειάζεται «μέτρο άριστο» για να βρούμε το δίκιο μας και μια πιο σύνθετη και ισορροπημένη προσέγγιση των όποιων προβλημάτων, σε δύσκολους καιρούς. 

Kαι ας πάψουν κάποιοι να επιμένουν ότι ορισμένοι πολιτικοί δικαίως φωνασκούν γιατί εκφράζουν το λαϊκό αίσθημα. Λογικές ανύψωσης λαβάρων και μποϊκοτάζ στο όνομα της οργής του λαού εφαρμόστηκαν και πληρώθηκαν ακριβά από τον τόπο, αν δεν κάνουμε λάθος.

Του Ευτύχη Παλλήκαρη
epalikaris@pegasus.gr

Πηγή Ημερησία
27.2.2010

Σημείωση δική μας :
Θα μας άρεσε να μας αποκαλούν εμάς τους Ελληνες "δικτατορικό λαό" μόνο και μόνο επειδή στην ιστορία μας καταγράφηκε ΚΑΙ η 7ετία??? Σίγουρα κανέναν δεν χαροποιεί η χρήση ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος που συμβολίζει μάλιστα την ομορφιά παραποιημένο σε χειρονομία "fuck you". Αυτό όμως σε τίποτα δεν μας νομιμοποιεί να φτάνουμε στα άλλα άκρα και να βρίζουμε έναν ολόκληρο λαό, τον Γερμανικό, και μάλιστα έναν λαό που όχι μόνο ο ίδιος προσπαθεί να ξεχάσει το τραυματικό του παρελθόν μα βρίσκεται αντιμέτωπος με χειρότερα προβλήματα από ότι εμείς (συνένωση Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας καθώς και πολλά σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω προβλημάτων της βιομηχανίας τους).

Εξ άλλου το χάλι της οικονομίας μας και των δημοσιονομικών μας είναι γνωστό και δεν μπορεί πια να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Και στο χάλι αυτό δεν μας έφεραν Γερμανοί αλλά Ελληνες πολιτικοί οι οποίοι δεν μπήκαν τόσα χρόνια ούτε καν στο κόπο να διεκδικήσουν τις όποιες αποζημιώσεις δικαιούται πιθανό η χώρα μας (εάν τις δικαιούται) από τη Γερμανία.....

Οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και για τις μαύρες τρύπες των Ταμείων. Η προσοχή μας λοιπόν θα πρέπει να εστιάζεται στην επιστροφή των  (όποιων) κλοπιμαίων από αυτούς και όχι  να τα βάζουμε με κάθε άσημο περιοδικό ή ακόμη και με ολόκληρη τη Διεθνή κοινότητα ή με κάθε ανεπίσημο περιοδικό επειδή μας επισημαίνει το αυτονόητο : 

Πως δηλαδή πρέπει να πάψουμε να δανειζόμαστε αλλοιώς θα πάμε κατά διαόλου σαν χώρα....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis