Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Εισάγουμε "ελληνικό" μέλι, παρά τη πλούσια παραγωγή

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το μέλι είναι ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα που δεν νοθεύονται. Η Ελλάδα, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, είναι αυτάρκης σε παραγωγή μελιού. Παρά ταύτα, εμείς εισάγουμε μέλι (περίπου 3.000 τόνους τον χρόνο) από τρίτες χώρες και λόγω έλλειψης ελέγχων, προστατευτικής νομοθεσίας και κερδοσκοπίας καταφέρνουμε να το βαφτίζουμε ελληνικό, να το αναμειγνύουμε και να το πωλούμε ως... αγνό ντόπιο προϊόν.

Αναζήτηση μεθόδων
Ειδικοί επιστήμονες αναζητούν μεθόδους διαπίστωσης της νοθείας με μέλι από χώρες όπως η Κίνα και η Αργεντινή, αν και όπως επισημαίνουν, οι έλεγχοι στη γραμμή διακίνησης των εισαγόμενων ποσοτήτων θα αρκούσαν για να διαπιστωθεί πού και πώς διατίθενται.

Επισήμως, οι Ελληνες μελισσοκόμοι (και η ΠΑΣΕΓΕΣ) έχουν θέσει ζήτημα ανταγωνισμού. Η μέση τιμή του εισαγόμενου μελιού κυμαίνεται από 2 - 2,5 ευρώ το κιλό και το κέρδος είναι μεγάλο αν αυτό «βαφτιστεί» και πουληθεί ως ελληνικό, η τιμή του οποίου κυμαίνεται γύρω στα 10 ευρώ το κιλό.

Σε παγκόσμιο συνέδριο για το μέλι που θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 10 Απριλίου στα Χανιά της Κρήτης, τα θέματα της νοθείας, της αυθεντικότητας και της ποιότητας των προϊόντων της μέλισσας, η ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και οι νέες μέθοδοι ανάλυσης και ελέγχου του μελιού θα απασχολήσουν 150 ειδικούς επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, με την Ελλάδα να κατέχει εξέχουσα θέση όχι μόνον ως διοργανώτρια χώρα, αλλά και ως χώρα με το καλύτερο δασόμελο (πευκόμελο, ελάτης, καστανιάς, βελανιδιάς κ. λπ.).

Συγκριτική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στο συνέδριο και η οποία διεξήχθη ανάμεσα σε 17 χώρες από 29 επιστήμονες, έδειξαν ότι το ελληνικό μέλι δάσους είναι το πιο πλούσιο απ’ όλα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Γαλλία και άλλες, παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες μελιού τους από το δάσος. Το δασόμελο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, έχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό», επισημαίνει ο καθηγητής του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας ΑΠΘ κ. Α. Θρασυβούλου.

Η αιτία αυτής της... μελένιας ελληνικής ιδιαιτερότητας είναι «άγνωστη», ανέφερε ο κ. Θρασυβούλου. Ενδεχομένως σχετίζεται με την ελληνική χλωρίδα.
Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει εργαστηριακές μεθόδους που μπορούν να διακρίνουν, πάντως, το ελληνικό από το τουρκικό πευκόμελο. Οι ίδιες μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν στις ελάχιστες διαφορές μεταξύ των πευκόμελων Ρόδου και Κρήτης και Χαλκιδικής, Θάσου, Εύβοιας που εμφανίζουν κοινά χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για δύο μεθόδους που επικεντρώνονται στις αρωματικές ουσίες (υπάρχουν πάνω από 180) και στην ανίχνευση γυρεόκοκκων. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι που οδηγούν στην ταυτότητα προέλευσης του μελιού δεν έχουν ακόμη εισαχθεί στη νομοθεσία.

Φυτική προέλευση
Η Ελλάδα, με 22.000 οικογένειες μελισσοκόμων, είναι η μόνη χώρα μεταξύ των ευρωπαϊκών που έχει νομοθετήσει για τη φυτική προέλευση του μελιού (8 είδη) και είναι η πρώτη σε αριθμό πυκνότητας κυψελών. Η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση μελιού ξεπερνάει το 1,5 κιλό/άτομο.

Του Θαναση Τσιγγανα

2.4.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis