Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΑΔΕΔΥ: Σφαγιασμός των εργασιακών δικαιωμάτων

Επεισόδια σημειώθηκαν την Τρίτη μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας κατά τη διάρκεια της πορείας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ενάντια στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα ατόμων επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις στην Πατησίων και έξω από τη Βουλή προξενώντας παράλληλα, περιορισμένες υλικές ζημιές σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών και σε τρία καταστήματα. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος.
Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί, προσήχθησαν 13 άτομα, εκ των οποίων έξι συνελήφθησαν. Προανάκριση ενεργείται από Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Στην πορεία του ΠΑΜΕ και στη συνέχεια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα.
ΓΣΕΕ: Η κοινωνία στα όριά της
«Οι εργαζόμενοι απεργούν και διεκδικούν να υιοθετηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Στα άδικα οικονομικά και αντικοινωνικά μέτρα έρχονται να προστεθούν μέτρα στην κοινωνική ασφάλιση που καταγκρεμνίζουν τον κόσμο της Εργασίας. Η κυβέρνηση κρατιέται με μία λεπτή κλωστή από την κοινωνία. Δεν πάει άλλο!», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος και πρόσθεσε:
«Διεκδικούμε μέτρα συμβατά με τις προτάσεις των συνδικάτων και τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να πάρει πίσω τις ρυθμίσεις. Έχουν παραδοθεί τα πάντα στην Τρόϊκα και στους βιομηχάνους. Οι συλλογικές συμβάσεις βρίσκονται στο κρεβάτι του Προκρούστη. Η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της!».

ΑΔΕΔΥ: Σφαγιασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων
«Βρισκόμαστε σήμερα (σ.σ. χθες) και πάλι στους δρόμους. Απεργούμε. Αντιστεκόμαστε στον σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας. Η κυβέρνηση στο όνομα της κρίσης σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο σφαγείο για τους εργαζόμενους και την κοινωνία… Η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες είχε παρουσιάσει ένα προσχέδιο για το ασφαλιστικό που οδηγούσε σε διάλυση την κοινωνική ασφάλιση αλλά με λιγότερο βάρβαρα μέτρα.
Σήμερα μετά τους λεονταρισμούς και τα επικοινωνιακά τρικ παρουσίασε ένα νομοσχέδιο χειρότερο και από το μνημόνιο. Καταργεί το σύστημα κοινωνική ασφάλισης. Το σημερινό σύστημα που παρά τα προβλήματα και τις ανεπάρκειες ήταν και είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για τους συνταξιούχους. Μετατρέπει το σύστημα ασφάλισης από κοινωνικό και αλληλεγγύης σε κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό. Βασικός της στόχος να περιορίσει τις δαπάνες για τις συντάξεις τα επόμενα 50 χρόνια στα σημερινά, ουσιαστικά, επίπεδα. Να καταργήσει τη δημόσια ασφάλιση και να ανοίξει τον δρόμο στην Ιδιωτική», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος.
Από την κοινή απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, την πέμπτη από τις αρχές του έτους, προκλήθηκαν προβλήματα στις συγκοινωνίες και στις πτήσεις εσωτερικού, ενώ κλειστές παρέμειναν οι δημόσιες υπηρεσίες. Στην απεργία έλαβαν μέρος και οι δημοσιογράφοι, ενώ τα νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας.
Η Aegean Airlines [AGNr.AT] Σχετικά άρθρα ανακοίνωσε ότι ακύρωσε 14 πτήσεις εσωτερικού και η Ολυμπιακή 34 πτήσεις προς τα νησιά. Οι πτήσεις εξωτερικού δεν επηρεάστηκαν. 

ΣΥΡΙΖΑ: Κρίνεται το μέλλον τριών γενεών
«Τον φετινό Ιούλη κρίνεται το παρόν και το μέλλον τριών γενεών. Η επιβολή ή η ανατροπή του μνημονίου του ασφαλιστικού και του εργασιακού θα δώσει τη δυνατότητα στην κοινωνία να αντισταθεί και να αντέξει ή να ισοπεδωθεί. Είναι η μητέρα των μαχών. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε στους δρόμους, θα τη δώσουμε στη βουλή με όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη συμμετοχή του στην απεργιακή συγκέντρωση.
«Η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπαθεί να ξεθεμελιώσει τις κατακτήσεις της ελληνικής κοινωνίας, του λαού, των εργαζόμενων από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό. Ο ελληνικός λαός θα σηκώσει ανάστημα. Θα αποτρέψει την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού».

Προς νέα 24ωρη απεργία στις αρχές Ιουλίου
«Θα συνεχίσουμε με νέα 24ωρη απεργία την ημέρα που το ασφαλιστικό θα βρίσκεται στην ολομέλεια της Βουλής στις αρχές Ιουλίου», δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρεττάκος.

Θέμα αντισυνταγματικότητας του σχεδίου για το ασφαλιστικό
Zήτημα αντισυνταγματικότητας του νέου ασφαλιστικού θέτει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος Το ΤΕΕ υποστηρίζει ότι, πέρα από το γεγονός ότι το χαρακτηρίζει καταστροφικό, είναι και αναποτελεσματικό για την ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση ιδίως του τεχνικού κόσμου.
Σύμφωνα με το ΤΕΕ το νέο ασφαλιστικό ανατρέπει πλήρως όσα ίσχυαν έως σήμερα και, παραβλέποντας ότι ειδικά οι μηχανικοί με τις επαχθείς παρακρατήσεις είχαν δημιουργήσει το υγιέστερο ταμείο στη χώρα μας, το ΤΣΜΕΔΕ σφαγιάζει τις συντάξεις και τις περιορίζει στο 1/3 των σημερινών, ποσοστό αδιανόητο, αφού τέτοια μείωση δεν έχει ιστορικά καταγραφεί πουθενά στον κόσμο και μάλιστα σε τέτοια έκταση και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Πρωτοφανή χαρακτηρίζει η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στους ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης, με κανονιστική πράξη, δηλαδή με προεδρικό διάταγμα.
Πρωτοφανή χαρακτηρίζει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στους ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης, με κανονιστική πράξη, δηλαδή με Προεδρικό Διάταγμα.
Όπως επισημαίνεται, αρμοδίως, η κυβέρνηση είχε φροντίσει να λάβει σχετική εξουσιοδότηση, αμφίβολης συνταγματικότητας, με το ν. 3845/2010, ο οποίος έτσι φαίνεται να καθίσταται ισότιμος, αν όχι ανώτερος από το ελληνικό Σύνταγμα. Σύμφωνα με την ΚΕΕΕ δικαίως, προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, που, τελικά οδήγησαν στην επιστροφή στον ορθό δρόμο, που είναι αυτός της κοινοβουλευτικής οδού. Παράλληλα, εκφράζεται έντονος προβληματισμός για το περιεχόμενο των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Συναφώς, τονίζονται τα εξής:
- Η δραστική μείωση του απαιτούμενου χρόνου προειδοποίησης των απολύσεων, παρά τις όποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, συνεπάγεται τη αύξηση της δυνατότητας ευκολότερων απολύσεων με μειωμένες αποζημιώσεις.
- Η αύξηση του ορίου απολύσεων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο δυναμιτίζει τις, ήδη, εύθραυστες σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, σε ένα περιβάλλον έντασης, όπως αυτό που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση.
- Η απαξίωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις εργασιακές σχέσεις καθίσταται όλο και εντονότερη καθώς τα προβλεπόμενα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας κατώτατα όρια αμοιβών μπορούν να παραβιάζονται και εναπόκειται στον ΟΑΕΔ να καλύπτει τις διαφορές - διατυπώνεται, μάλιστα, το ερώτημα από ποιους πόρους, δεδομένου, ότι κατά τα λεγόμενα του αρμόδιου υπουργού ο ΟΑΕΔ δεν έχει ταμιακή επάρκεια…

«Το συνταξιοδοτικό θα κρίνει τη μοίρα του Γ. Παπανδρέου»
«Οι συντάξεις σημείο αντιπαράθεσης», γράφει η Frankfurter Rundschau με αφορμή την απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό «είναι αμφιλεγόμενο και στις τάξεις του κυβερνητικού κόμματος. Γι’ αυτό πολλοί υποστηρίζουν ότι από την ψηφοφορία αυτή εξαρτάται η μοίρα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και της κυβέρνησής του. Έτσι τα συνδικάτα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κάλεσαν σε γενική απεργία για 5η συνεχή φορά. Το επιχείρημα; "απογυμνώνονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων".
»Και όμως όλοι γνωρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Τα ταμεία βυθίζονται χρόνο με τον χρόνο στα ελλείμματα. Ήδη σήμερα 100 εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές για 56 συνταξιούχους, σε 50 χρόνια θα πληρώνουν 100 εργαζόμενοι για 102 συνταξιούχους.
Εδώ και χρόνια οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό πρέπει να μεταρρυθμιστεί τάχιστα, αλλά δεν εισακούονται.
Τώρα πρέπει ο Παπανδρέου υπό τις πιέσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ να περάσει εντός ολίγων εβδομάδων και να εφαρμόσει αυτό που επί δεκαετίες οι πολιτικοί ανέβαλαν συνεχώς.»
«Ήδη», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, «άρχισαν οι εικασίες και η φημολογία στην Αθήνα ότι ο πρωθυπουργός θα κηρύξει πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που το κόμμα του δεν ψηφίσει υπέρ των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και στις εργασιακές σχέσεις. Εκλογές μεσούσης της κρίσης; Τότε θα έπαιζε την τύχη της χώρας και τη δική του κορόνα-γράμματα». 

30.6.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis