Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Η βόμβα και το μήνυμα

Το τρομοκρατικό χτύπημα στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ανεβάζει το επίπεδο της απειλής που χαρακτηρίζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα μας. 

Πρόκειται για ένα χτύπημα στην καρδιά του κράτους που είχε στόχο να προκαλέσει συγκεκριμένα θύματα ή συγκεκριμένο θύμα και να εξουδετερώσει το σύστημα ασφαλείας ενός υπουργείου που είναι αρμόδιο να προστατεύει την ασφάλεια και να θέσει σε κίνδυνο το προσωπικό του. 

Η επίθεση αυτή, που δεν είναι μόνον τραγική ως προς το αποτέλεσμά της ούτε μόνον εντυπωσιακή ως προς το modus operandi, παράγει και ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα, το οποίο θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι μπορούμε να αποσαφηνίσουμε άμεσα. Και τούτο επειδή το μήνυμα συναρτάται με τα κίνητρα και τους στόχους των δραστών. 

Η σύνδεση επομένως της τρομοκρατικής αυτής επίθεσης με τη γενικότερη ανασφάλεια, που σχετίζεται με την εγκληματικότητα του δρόμου, τη βία κτλ., είναι όχι μόνο λάθος αλλά και αποπροσανατολιστική τόσο για τους πολίτες όσο και ως «πίστα» ανακριτικής έρευνας. 

Η εμπειρία άλλων κρατών μάς παραπέμπει σε ψύχραιμες εκτιμήσεις της κατάστασης αντί του πανικού και των σπασμωδικών κινήσεων και προφανώς μας οδηγεί μακριά από απλοϊκές αναλύσεις σε φόντο άσπρου - μαύρου.

Η κυρία Σοφία Βιδάλη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Της Σοφίας Βιδάλη
Πηγή Το Βήμα
26.6.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis