Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Με στήριξη Κύρκου η Δημοκρατική Αριστερά

Με δημόσια παρέμβασή του το ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς κ. Λ. Κύρκος θα εκφράσει αύριο τη στήριξή του προς τη Δημοκρατική Αριστερά, το νέο κόμμα, με επικεφαλής τον κ. Φ. Κουβέλη, του οποίου η ιδρυτική διακήρυξη εγκρίθηκε την περασμένη Κυριακή. 

Στην πρώτη ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, η οποία έχει προγραμματισθεί για αύριο το βράδυ από τα αποχωρήσαντα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ αλλά και άλλων σχημάτων που έχουν προσχωρήσει στο νέο κόμμα, αναμένεται ότι ο κ. Κύρκος θα προβεί σε δήλωση με την οποία θα συστρατεύεται στο πλευρό του νέου πολιτικού φορέα και εφόσον καταστεί δυνατόν θα παραστεί και ο ίδιος στην εκδήλωση. Επιπλέον, σύντομα θα δημοσιοποιηθεί κείμενο υπογραφών από προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων που θα τάσσονται υπέρ της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Παράλληλα τα στελέχη του νέου κόμματος έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να καταθέσουν την ονομασία του νέου κόμματος στον Αρειο Πάγο. Μαζί, όμως, με την ιδρυτική διακήρυξη χρειάζεται να κατατεθεί και το σήμα, με αποτέλεσμα να έχουν επιταχυνθεί οι ρυθμοί από τους εικαστικούς, που το σχεδιάζουν, μεταξύ των οποίων και η κυρία Βάσω Αβραμοπούλου.

Εν τω μεταξύ ο κ. Κουβέλης έχει δώσει το στίγμα του νέου κόμματος που επιδιώκει να δημιουργήσει «με συγκεκριμένεςθέσεις, λύσεις στα προβλήματα της χώρας» και απορρίπτει τον «αριστερισμό και τον αριστερότροπο λαϊκισμό». Το νέο κόμμα, όπως θεωρούν στελέχη του, αποκρούει την κυβερνητική πολιτική που κινείται στον αστερισμό του ΔΝΤ και «τα μέτρα που σωρεύουν δυσβάσταχτα βάρη στα λαϊκά στρώματα» . Επισημαίνουν μάλιστα ότι απευθύνει κάλεσμα διαλόγου και κοινής δράσης σε κάθε αριστερό δημοκρατικό πολίτη, ανεξάρτητα από την ψήφο του στις προηγούμενες εκλογές, ενώ αποσκοπεί στη συμπόρευση με την πολιτική οικολογία και ιδιαίτερα σε σχέση με τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Επειτα από την αυριανή συγκέντρωση στις 8.00 το βράδυ στην Αθήνα, στην πλατεία Μεταξουργείου (ξενοδοχείο Αthens Ιmperial), o κ. Κουβέλης αρχίζει περιοδείες σε ολόκληρη την Ελλάδα, με σταθμούς στις 5 Ιουλίου στην Πάτρα και στις 8 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη.

Η ανθρωπογεωγραφία του νέου κόμματος
Από 160 μέλη αποτελείται η Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή η οποία θα οδηγήσει τη Δημοκρατική Αριστερά στο 1ο Συνέδριό της το φθινόπωρο. Από τον χώρο της τέχνης μέλη της είναι οι συγγραφείς κκ. Χρήστος Χωμενίδης και Γιάννης Κακουλίδης, ο σκηνοθέτης κ. Φώτος Λαμπρινός, ο συνθέτης κ. Νότης Μαυρουδής, οι εικαστικοί κ. Μάριος Σπηλιόπουλος και κυρία Βάσω Αβραμοπούλου. Μετέχουν επίσης οι πανεπιστημιακοί κκ. ΒασίληςΚαρδάσης, Γιώργος Καρράς, Λ. Λουλούδης, Μαν. Ματσαγγάνης, ΓιώργοςΠαπαβασιλόπουλος , ΓιάννηςΠαπαθεοδώρου , ΒασίληςΠεσμαζόγλου,ΠέτροςΠι- ζάνιας, οι κυρίες Σόνια Τσιτήλου και Βάσω Κιντή, ο εγκληματο λόγος κ. Ι. Πανούσης και ο ερευνητής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» κ. Δ.Λουκάς. Ο λεγόμενος χώρος της πολιτικής οικολογίας εκπροσωπείται από τους κκ. ΓιάννηΣακιώτη, Σάκη Κουρουζίδη, Θ.Δημητρακόπουλο .

Εχουν ενταχθεί ως μέλη της πρόσωπα με κοινοβουλευτική εμπειρία καθώς εκτός από τους τέσσερις βουλευτές συμμετέχουν επίσης οι πρώην βουλευτές (γυναίκες) του ΣΥΡΙΖΑ κυρίες Ασημίνα Ξυροτύρη , Αννα Φιλίνη και Σοφία Ανδριοπούλου ενώ θέση στην Πολιτική Επιτροπή κατέχει η κυρία Γιούλα Λιναρδάτου, αντιστασιακός και πρώην βουλευτής (ΕΔΑ).

Ενισχυμένη είναι η παρουσία στελεχών από την Αυτοδιοίκηση, από όπου προέρχονται οκτώ μέλη της Πολιτικής Επιτροπής: ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Λασιθίου κ. Αντ.Ανηψιτάκης, ο πρώην αντιδήμαρχος Καλλιθέας κ. Π. Γαλανόπουλος , ο δημοτικός σύμβουλος Περάματος κ. Στ. Κασσαπίδης , ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Στ. Κόντος, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Α.Κουράκης , ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας κ. Φ.Προβατάς, ο πρώην υπερνομάρχης Εβρου κ. Χρ. Χατζόπουλος αλλά και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και κορυφαίο στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ κ. Σπ. Λυκούδης .

Πάντως, παρόντα είναι και 13 στελέχη- πρώην μέλη είτε της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής είτε της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ - που πρωτοστάτησαν και αναμένεται να παίξουν κεντρικό ρόλο στον πολιτικό σχεδιασμό και στην οργανωτική συγκρότηση του νέου κόμματος. Πρόκειται για τη λεγόμενη Γραμματεία της Ανανεωτικής Πτέρυγας που την απαρτίζουν οι κκ. Σπ. Λυκούδης (γενικός συντονισμός), Δ.Χατζησωκράτης (συντονισμός Κοινοβουλευτικής Ομάδας), Θ.Μαργαρίτης και Κ. Κάρης (θέματα Τύπου και επικοινωνίας), Στ. Μπαγεώργος (οργανωτικός υπεύθυνος), Μ. Σαμπατακάκης (πολιτικός σχεδιασμός), Χρ.Μαυροκεφαλίδης και Ξ. Κελαϊδίτης (οργανώσεις Αθήνας), Γερ.Γεωργάτος (Α΄ Αθήνας), Ν.Φωτεινός (οργάνωση Πειραιά), Β. Ζορκάδης (Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία), Χρ. Σταυρόπουλος (Δυτ. Ελλάδα) καιεκτός από την κυρία Αννα Φιλίνη (Αυτοδιοίκηση)- οι κυρίες Δώρα Τσικαρδάνη (Δυτική Μακεδονία), Σοφία Ανδριοπούλου (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη).

Της Παναγιώτας Μπίτσικα
Πηγή Το Βήμα
29.6.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis