Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Προκλητική συνταξιοδοτική ρύθμιση (παλιά Ολυμπιακή Αεροπορία)

Υλοποιείται σιωπηρώς η συμφωνία με τους πρώην εργαζομένους της Ολυμπιακής

Προκλητική ρύθμιση - δωρεά χιλιάδων επιπλέον ενσήμων με τη μορφή πλασματικού χρόνου ασφάλισης παρέχει εν τέλει το υπουργείο Εργασίας, τη στιγμή που για το σύνολο των υπόλοιπων ασφαλισμένων προγραμματίζονται σημαντικές περικοπές. Παρά τις αντιρρήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ και τη στιγμή που εκκρεμεί ερώτημα του ΙΚΑ στη νομική υπηρεσία (που παραπέμπεται στην ολομέλεια του νομικού συμβουλίου του κράτους) εκδίδεται έγγραφο με το οποίο τίθενται σε ισχύ οι προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που ρύθμιζε τα ασφαλιστικά ζητήματα και τις αποζημιώσεις των απολυμένων της πρώην Ολυμπιακής.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, τον περασμένο Δεκέμβριο, περί μη κύρωσης της ΠΝΠ είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των υπαλλήλων της πρώην Ολυμπιακής, οι οποίοι είχαν προχωρήσει και σε πολυήμερο αποκλεισμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Με έγγραφο που διανεμήθηκε στο ΙΚΑ, οι υπάλληλοι του ασφαλιστικού φορέα έλαβαν εντολή να εξετάσουν όλες τις αιτήσεις συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της πρώην Ολυμπιακής, σύμφωνα με τις προβλέψεις της πολύκροτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Δεδομένου ότι με το αρ. Σ56/4/17.2.10 Γ.Ε. σας είχαμε γνωρίσει ότι θα έπρεπε να παραμείνουν σε εκκρεμότητα οι αιτήσεις των ασφαλισμένων που επικαλούντο την ΠΝΠ, αίρουμε την ως άνω επιφύλαξη και σας γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να εξετάσετε τις εν λόγω αιτήσεις, εφαρμόζοντας τα προαναφερόμενα σε όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν από 19/11/09 μέχρι 19/2/2010». Σημειώνεται ότι στις 19/11 είχε κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Υποδομών Δ. Ρέππα, η οποία ρύθμιζε διαδικαστικές λεπτομέρειες που αφορούσαν τους εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής, με την οποία είχαν συμπεριληφθεί και εργαζόμενοι της Ολυμπιακής στο εξωτερικό, της Olympic Catering, και της Galileo, ενώ περιλαμβάνονται πλέον και οι εργαζόμενοι στην Pantheon (που είχε αποτελέσει την εταιρεία κέλυφος για την ιδιωτικοποίηση της πρώην Ολυμπιακής). Η καταληκτική ημερομηνία (19/2/2010) είναι η τελευταία ημερομηνία ισχύος των προβλέψεων της ΠΝΠ, η οποία δεν ψηφίστηκε ποτέ από τη Βουλή, έφερε όμως την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με το έγγραφο του ΙΚΑ που φέρει ημερομηνία 7/6/2010 τίθενται σε ισχύ ουσιαστικά όλες οι προβλέψεις της ΠΝΠ. Προβλέψεις που κυβερνητικά στελέχη είχαν χαρακτηρίσει σκανδαλώδεις, ενώ το οικονομικό επιτελείο τόνιζε κατηγορηματικά ότι τα ταμεία δεν διαθέτουν το απαιτούμενο κονδύλι συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ περίπου. Ορίζεται επίσης ότι εντάσσεται στον χρόνο υπολογισμού σύνταξης η εργασία σε προηγούμενο εργοδότη πριν από την πρώην Ολυμπιακή. Παράλληλα, ο χρόνος υπολογίζεται με προσαύξηση ενσήμων από 50% έως και 100% ανάλογα με την ειδικότητα, ενώ για θεμελίωση και προσαύξηση του ποσού της σύνταξης λαμβάνεται ο χρόνος εργασίας μόνιμων, εποχικών, έκτακτων ή μαθητευόμενων εργαζομένων στην πρώην εταιρεία.

Προεκλογικές ρυθμίσεις
Υπενθυμίζεται ότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, περίπου 2,5 εβδομάδες πριν από τις εκλογές, προβλέπονταν ρυθμίσεις για:

- Ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων.
- Ενταξη των εργαζομένων της ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ, θυγατρικής της Ολυμπιακής, στο τακτικό προσωπικό της Ολυμπιακής και θέματα των υπαλλήλων της Ολυμπιακής στο εξωτερικό.
- Τον συνυπολογισμό, χωρίς προσαύξηση, του χρόνου ασφάλισης των εργαζομένων εκτός Ολυμπιακής και θέματα αποσπασμένων της Ολυμπιακής στο ελληνικό Δημόσιο.
- Θέματα των εργαζομένων στην OLYMPIC CATERING, καθώς επίσης και η δυνατότητα και των μηχανικών αεροσκαφών, αλλά και των ιπταμένων χειριστών της Ολυμπιακής, να μεταφερθούν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διατηρώντας το δικαίωμα να ζητούν και να λαμβάνουν άδεια άνευ αποδοχών άνω του ενός έτους, για να μπορούν οι ίδιοι να ζητούν εργασία εκτός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και να διατηρούν ενεργά τα πτυχία τους.
Της Αλεξάνδρας Κασσίμη
10.6.2010

Σημείωση δική μας :
Τις σχετικές εγκυκλίους και ΦΕΚ που αφορούν όλο το παράλογο σκηνικό για τις σκανδαλώδεις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (ακόμη και πριν την ηλικία των 45 ετών) με πλασματικούς χρόνους προϋπηρεσίας μπορείτε να τις βρείτε εδώ
Με τέτοιες σκανδαλώδεις ρυθμίσεις πως είναι δυνατόν να αντέξουν οικονομικά τα Ασφαλιστικά Ταμεία για όσους εργαζόμενους παρακρατούνται κανονικότατα κάθε μήνα οι ασφαλιστικές εισφορές??????? Μην λένε επομένως πως τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν λεφτά αφού αποδεικνύεται έμπρακτα πως έχουν και παραέχουν,  απλά κατασπαταλώνται σε όφελος κάποιων προνομιούχων κοινωνικών ομάδων που μάλιστα ΔΕΝ κατέβαλλαν το αναλογούν οικονομικό αντίτιμο!!!!!!
Συνταξιούχοι ετών 40 - 45 λοιπόν......με παχυλή σύνταξη.......

2 σχόλια:

αντωνης είπε...

Ντροπη!
Αλλά δεν περιμενα να γινει και αλλιως. Ας σκεφτουμε απλα οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των εργαζομενων στο δημοσιο ειναι κομματικοι πελατες των δυο κυβερνητικων κομματων. Και ως γνωστο "ο πελατης εχει παντα δικιο".

Και κατι ακομα, πως μπορει να διασφαλιστει οτι κανενας απο τους ρεμπεσκεδες συνταξιουχους των 45 ετων (απο οποια δημοσια υπηρεσια ή ΝΠΔΔ προερχονται, ή απο το στρατο και τα σωματα ασφαλειας ή απο τραπεζες) δεν θα συνεχισει να εργαζεται μαυρα;;;

Γμτ για κατι τετοιες περιπτωσεις δικηγορος θα ηθελα να ημουν.
Θα τους τραβαγα κατι εξωδικα για παραβιαση του Συνταγματος που θα ηταν ολα δικα τους.

* Την ιδια εποχη με τετοιες χαριστικες ρυθμισεις κανουν περικοπες στους συνταξιουχους των 500 €, οι ΑΛΗΤΕΣ. (στους οποιους ευχομαι τα χειροτερα)
Και εμεις καθομαστε και τους κοιταμε, αντι να τους παρουμε με τις πετρες...

Καλησπερα.

dyosmaraki είπε...

@αντώνης

Και βέβαια οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να εργάζονται "μαύρα". Αφού είναι νεότατοι....συνταξιούχοι.
Αυτό που με θυμώνει είναι πως εμάς μας εγκαλούν να πάρουμε σύνταξη στα 100 με την δικαιολογία πως "τα Ασφαλιστικά Ταμεία" είναι άδεια....Μα τα Ταμεία δεν είναι άδεια από μόνα τους, κάποιοι τα αδειάζουν χαρίζοντας τα χρήματα σε κάποιους "πορφυρογέννητους" που όχι μόνο μια ζωή απολάμβαναν ειδικά προνόμια αλλά ακόμη και ως συνταξιούχοι θα καλοπερνούν σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων....

Το κακό είναι πως οι δικηγόροι που συνεργάζονται με το Δημόσιο μάλλον θα λειτουργούν και αυτοί με την γνωστή δημοσιοϋπαλληλίστικη νοοτροπία αλλοιώς δεν εξηγείται πως και μόνο με το επιχείρημα πως δεν υπάρχει ισονομία ανάμεσα στους πολίτες δεν μπορούν να καταργήσουν αυτή τη ρύθμιση που ΔΕΝ έχει περάσει καν από τη Βουλή!!!!!!!!!!
Υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στα μουλωχτά λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές (πουστιά δηλαδή)....
Αίσχος και πάλι αίσχος!!!!!
Αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της πρώην ΟΑ θάπρεπε να ντρέπονται που την ώρα που γίνονται περικοπές από τους χαμηλοσυνταξιούχους οι ίδιοι σε πολύ νεαρή ηλικία κατάπτυστα δέχονται να γίνουν συνταξιούχου δίχως να τηρείται το όριο ηλικίας που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους....

ShareThis