Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Υπαγωγή στο άρθρο 99 για την ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ ανακοίνωσε χθες ότι υπέβαλε αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του νόμου 3588/2007, του πτωχευτικού κώδικα, για προστασία από τους πιστωτές της. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, η εξέλιξη αυτή αναμενόταν από τις αρχές του έτους, αλλά είχε επανειλημμένως διαψευσθεί από τη διοίκηση της εταιρείας. Τελικώς, δεν απεφεύχθη, καθώς αρκετοί από τους πιστωτές της ήταν έτοιμοι να προβούν σε κατασχέσεις και λοιπά μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Αιτία; Η υπερβολική κατά πολλούς γιγάντωση της εταιρείας την ώρα που στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πολυεθνικοί όμιλοι-μεγαθήρια, οι απαιτήσεις της εταιρείας από πελάτες χονδρικής, οι χρόνιες διαμάχες μεταξύ των μετόχων και βεβαίως η οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε μείωση των πωλήσεων και διεύρυνση των ζημιών. Η Ατλάντικ διαθέτει 152 καταστηματα και άλλα 568 μέσω franchising.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο η Ατλάντικ υποστηρίζει ότι η αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99 «κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της εταιρείας και της ευόδωσης των προσπαθειών που καταβάλλονται, ώστε να συνεχιστεί αδιάλειπτα η λειτουργία της με στόχο τη μείωση του κόστους και την εξοικονόμηση ρευστότητας ώστε να υλοποιηθεί το αναπτυξιακό της πρόγραμμα».

Από πέρυσι έως και πολύ πρόσφατα η Ατλάντικ είχε προχωρήσει σε διάφορες κινήσεις εξοικονόμησης κόστους και ενίσχυσης της ρευστότητάς της. Πέρυσι, η Ατλάντικ προχώρησε σε εκκαθάριση του πελατολογίου χονδρικής, καταργώντας ακόμη και κάποιους πελάτες για τους οποίους δεν διασφαλιζόταν η είσπραξη απαιτήσεων. Φέτος προχώρησε στον εξορθολογισμό του δικτύου της, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα πούλησε τα δικαιώματα προτίμησης στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της ΒΗΤΑ-ΠΙ (δραστηριοποιείται στον κλάδο χονδρικής) και εν συνεχεία πούλησε το υπολειπόμενο ποσοστό συμμετοχής της στην εν λόγω θυγατρική (27% περίπου) στην εταιρεία ΕΛΓΕΚΑ.

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις; Η εταιρεία η οποία απασχολεί περί τους 3.700 εργαζόμενους -εκ των οποίων οι 3.200 πλήρους απασχόλησης και οι 600 μερικής απασχόλησης- αναζητεί σύμφωνα με πληροφορίες αγοραστές τουλάχιστον για ένα τμήμα των καταστημάτων της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία είναι διατεθειμένη να πουλήσει καταστήματα του δικτύου της όχι μόνο σε κάποια άλλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, αλλά ακόμη και σε προμηθευτές της στους οποίους οφείλει σημαντικά ποσά.

Η χρήση του 2009 έκλεισε με ζημίες ύψους 14,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5 εκατ. ευρώ το 2008. Το α΄ τρίμηνο του 2010 η εταιρεία κατέγραψε ζημίες 2,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,4 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2009 και οι υποχρεώσεις της ανέρχονταν σε 308 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ πρόκειται για δανειακές υποχρεώσεις. Ποσό ύψους 194 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον ισολογισμό του α΄ τριμήνου του 2010, ήταν οι υποχρεώσεις της Ατλάντικ σε προμηθευτές κ.ά.
Το αν η προστασία της Ατλάντικ από τους πιστωτές τους θα τη γλιτώσει από τα χειρότερα είναι δύσκολο να πει κανείς. Το σίγουρο είναι ότι η κρίση επιταχύνει τις αλλαγές στον εμπορικό χάρτη της χώρας.

Της Δήμητρας Μανιφάβα
15.7.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis