Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Σε "πόλεμο" οι ξενοδόχοι με το υπουργείο Τουρισμού για περικοπές επιδοτήσεων


Πόλεμος φαίνεται ότι ξεκινάει μεταξύ των ξενοδόχων και του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού μετά την απόφαση του υφυπουργού Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη να υπάρξει περιορισμός στον νέο αναπτυξιακό νόμο και να μην επιδοτούνται οι τουριστικές μονάδες που λειτουργούν με το σύστημα «all inclusive», δηλαδή που δέχονται πελάτες και γκρουπ με όλα τα έξοδα πληρωμένα στην τιμή του «πακέτου».

Ο υφυπουργός ζήτησε αλλαγή των διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου και στο μέλλον θα απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του επενδυτή ότι για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης η ξενοδοχειακή μονάδα δεν θα λειτουργεί με το σύστημα «all inclusive» ούτε θα συνεργάζεται με τουριστικά γραφεία που προωθούν παρόμοια προϊόντα τουρισμού.

Η πρόθεση του κ. Νικητιάδη είναι προφανής. Επιδιώκει οι τουρίστες που θα φθάνουν στην Ελλάδα να μην ξοδεύουν όλα τους τα χρήματα μέσα στα ξενοδοχεία, αλλά να διαχέονται τα οφέλη στις περιοχές που βρίσκονται τα μεγάλα ξενοδοχεία. Η εν λόγω εξέλιξη, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα ότι ο σημερινός υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αναλώνεται σε ερασιτεχνικές και μη αποδοτικές προσπάθειες, οι οποίες δεν προσδίδουν προστιθέμενη αξία, δεν επιφέρουν κάτι στην αναστροφή της μείωσης του τουρισμού, ούτε και στην αναπτυξιακή του προοπτική, αλλά απεναντίας εάν γίνουν πράξη θα αποστερήσουν από τις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τη σταθερά παγκόσμια αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών «all inclusive», ιδιαίτερα στις υψηλές κατηγορίες.

Σε περίπτωση που υιοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, συνεχίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων στην ανακοίνωσή της, θα οδηγήσει « σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος. Θα χαροποιούσε δε ιδιαιτέρως τους ανταγωνιστές μας - όπως Τουρκία, Αίγυπτο, κ.ά.-που θα έμεναν μόνοι παίκτες σε ένα ραγδαία αυξανόμενο κομμάτι της τουριστικής ζήτησης"

Τι είναι το σύστημα «all inclusive»
Το σύστημα «all inclusive» αποτελεί διεθνές τουριστικό προϊόν με διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση σε βασικές μας αγορές, όπως η Αγγλία, η Γερμανία και η Ρωσία. Το σύστημα «all inclusive» από τα ξενοδοχεία σημαίνει ότι οι πελάτες πληρώνουν ένα «πακέτο» που περιλαμβάνει τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο και τρία γεύματα (δηλαδή, πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνει επιπλέον ποτά, σνακ και ενδεχομένως και θαλάσσια σπορ.

Οι τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν το σύστημα «all inclusive» για τις διακοπές τους συνήθως δεν κυκλοφορούν εκτός ξενοδοχείου, με αποτέλεσμα να μην ενισχύουν οικονομικά τις επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια και μπαρ, της περιοχής.

Ο λόγος για τη ραγδαία ανάπτυξή του είναι ότι απαντά εν μέσω οικονομικής κρίσης στη βασική ανάγκη της μέσης οικογένειας:

● Να γνωρίζει και να δεσμεύει από πριν το συνολικό κόστος των οικογενειακών διακοπών.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ραγδαία και η ζήτησή του από τους έλληνες ταξιδιώτες.

Πηγή Το Βήμα
13.7.2010

Σημείωση δική μας :
Από πότε το κράτος παρεμβαίνει στις εμπορικές συμφωνίες των ιδιωτικών επιχειρήσεων με τους εταίρους τους? Ας φροντίσει να βάλει στα του οίκου του μια τάξη , όπως να μειώσει τις σπατάλες στις επιχειρήσεις που άπτονται της αρμοδιότητάς του - π.χ. οι εποπτευόμενοι φορείς από το πρώην Υπουργείο Τουρισμού που χρωστάει της Μιχαλούς στις επιχειρήσεις που παρείχαν υπηρεσίες σε αυτούς τους φορείς και παραμένουν ανεξόφλητοι εδώ και πολλούς μήνες και ας αφήσει τον ιδιωτικό τομέα να αποφασίζει μόνος του πως θα λειτουργήσει. Εξ άλλου εάν το Δημόσιο επιθυμεί να κάνει κουμάντο στις τουριστικές επιχειρήσεις ας φροντίσει να αναβιώσει τα ξενοδοχεία Ξενία που ρημάζουν ερειπωμένα ανά την Ελλάδα και ας ασκήσει εκεί την πολιτική που επιθυμεί, όχι όμως σε ξένα χωράφια κατά το "έλα παπού μου να σου δείξω τ' αμπελοχώραφά σου".....

2 σχόλια:

αντωνης είπε...

Kαλημερα!
Διαφωνω με το «all inclusive» τροπο διακοπων.
Οι υπολοιπες, συνηθως μικρομεσαιες, επιχειρησεις με αυτο τον τροπο οδηγουνται στο λουκετο.

Ειναι άλλο θεμα να διορθωθουν τα κακως κειμενα του τουρισμου μας και άλλο να τα δινουμε ολα στις μεγαλες ξενοδοχειακες μοναδες.

Ο τουρισμος πιστευω οτι θελει ενα γενικοτερο σχεδιασμο, ωστε να αποτελεσει αιχμη για την οικονομια μας.

Αλλά τι εχει σχεδιασθει σε αυτη τη χωρα;

dyosmaraki είπε...

@αντώνης

Καλημέρα Αντώνη

Εγώ πάλι ψηφίζω την επιλογή.

Εάν μια οικογένεια επιθυμεί να γνωρίζει πόσα χρήματα θα ξοδέψει στις διακοπές της και επιλέγει το all inclusive τότε δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει το κράτος να της κόψει το δικαίωμα να επιλέγει τρόπο διακοπών όπως η ίδια επιθυμεί? Το all inclusive δεν είναι υποχρεωτικό, είναι επιλογή και καθώς φαίνεται βρίσκεται πρώτο στη προτίμηση των ταξιδιωτών. Η κύρια ένστασή μου είναι πως δεν είναι δυνατόν το κράτος να λέει πως "απαγορεύω" ένα επιχειρηματικό προϊόν του ιδιωτικού τομέα, δίχως να έχει την δικαιοδοσία. Εάν θέλει ας φτιάξει κρατικές ξενοδοχειακές μονάδες και ας εξαιρέσει το all inclusive από αυτές. Δεν μπορεί όμως σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να υποδείξει με ποιούς όρους θα δουλέψουν. Ιδιαίτερα εφόσον είναι γνωστό πως το κράτος κάθε άλλο παρά καλός επιχειρηματίας είναι (όπως έχει αποδειχτεί με τις ΔΕΚΟ και τις εν γένει κρατικές επιχειρήσεις).

Οσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πιστεύω πως θα ήταν σκόπιμο αντί να βάζουν υφιπουργούς να "μεσολαβούν" για να τους λύσουν τα προβλήματα, να προβούν στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών τους. Η υπερκοστολόγηση των αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσιών (κάποιων) είναι αυτή που οδήγησε στην εφεύερεση του all inclusive και καθώς φαίνεται αυτός ο τρόπος τουρισμού βρίσκεται πρώτος στην προτίμηση των τουριστών. Πως μπορεί λοιπόν με εκβιαστικό τρόπο το κράτος να παρέμβει αποσπασματικά σε ένα τουριστικό προϊόν μόνο και μόνο επειδή έχει αυθαίρετη εξουσία? (αυτή τη στιγμή λέει σε όσες επιχειρήσεις - εκ των υστέρων- έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο πως θα τις υποχρεώσει να επιστρέψουν το 30% της επιδότησης εάν εξακολουθήσουν να προσφέρουν all inclusive υπηρεσίες? Πως είναι δυνατόν? Αυτό λέγεται αυθαιρεσία...)

Εξ άλλου το επιχείρημα που προβάλλουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (πως δηλαδή δήθεν οδηγούνται στο λουκέτο λόγω του all inclusive) θεωρώ πως είναι μύθος αφού όλοι γνωρίζουμε πως όσον αφορά τον μαζικό τουρισμό οι τουρίστες με ή χωρίς το all inclusive οδηγούνταν σαν π΄ροβατα επί σφαγή σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις (αμφιβόλου ποιότητας παροχής υπηρεσιών) μόνο και μόνο επειδή οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις "λάδωναν" τους ξεναγούς των τουριστικών λεωφορείων (αμοιβή ανά κεφάλι)ενώ άλλες ποιοτικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις φυτοζωούσαν επειδή δεν έμπαιναν σε αυτή τη λογική.

Οσον αφορά τους μεμονωμένους τουρίστες αυτοί με η χωρίς all inclusive πακέτο μπορούν να βγουν από τα ξενοδοχεία και να απολαύσουν τις καλές υπηρεσίες όποιας μικρομεσαίας επιχείρησης επιθυμούν.

Εν τέλει πιστεύω πως αντί το κράτος να επιχειρεί να παρέμβει με εκβιαστικό τρόπο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις οφείλει να παίξει τον πραγματικό του ρόλο δηλαδή αυτόν του ελεγκτή. Δηλαδή να ελέγχει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών που σε τελική ανάλυση είναι και η διαφήμισή μας στην προσέλκυση των τουριστών και όχι να λέει ΠΩΣ ένας κλάδος ιδιωτικός θα κάνει τη δουλειά του.

Αυτή είναι τουλάχιστον η δική μου άποψη.

ΥΓ. Οσο για τον σχεδιασμό θα συμφωνήσουμε ότι η Ελλάδα αν και η βαριά της βιομηχανία βασίζεται στον τουρισμό, μόνο με προχειρότητα έχει αντιμετωπίσει αυτόν τον κλάδο δίχως σοβαρότητα και γενικότερο σχεδιασμό παρά μόνο με αποσπασματικά μέτρα.

ShareThis