Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

Περισσότερα λεφτά στα κόμματα της Βουλής

Λεφτά υπάρχουν, όμως μόνο... για τα κόμματα! Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει πίσω τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων στην οποία είχε προχωρήσει πριν από λίγους μήνες. Συγκεκριμένα, με απόφαση της υφυπουργού Εσωτερικών κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, που δημοσιεύθηκε χθες στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», τροποποιείται το «ψαλίδισμα» στις επιχορηγήσεις των κομμάτων που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Με τη νέα απόφαση τα κόμματα από 37 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε κανονικά να εισπράξουν, θα λάβουν 48 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα βγουν κατά 11 εκατ. ευρώ κερδισμένα! Οι μεγάλοι «τυχεροί» της εν λόγω τροποποίησης είναι το ΠαΣοΚ, που θα λάβει τέσσερα εκατομμύρια περισσότερο, η ΝΔ, με πέντε εκατομμύρια παραπάνω, το ΚΚΕ με 1,3 εκατομμύριο, ο ΛΑΟΣ με 700 χιλιάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ με 900 χιλιάδες ευρώ. Μικρή αύξηση θα έχουν επίσης και οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι θα λάβουν περίπου 35 χιλιάδες ευρώ περισσότερα.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση ανακαλεί μερικώς τη δεύτερη μείωση που είχε αποφασίσει για την κρατική επιχορήγηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η οποία ήταν της τάξης του 29% και προέβλεπε συνολική μείωση 15 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί άλλη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία μειωνόταν η επιδότηση των κομμάτων κατά 10%, δηλαδή από τα 58 στα 52 εκατομμύρια. Τα εν λόγω μέτρα ελήφθησαν στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών στον δημόσιο τομέα και, φυσικά, των αιματηρών θυσιών του ελληνικού λαού.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά παρέκκλιση της πάγιας πρακτικής που ήθελε την κατανομή της κρατικής επιδότησης στα τέλη του Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, τα χρήματα δεν έχουν δοθεί ακόμη, παρ΄ ότι φτάσαμε στα μέσα Ιουλίου! Αυτή η εξέλιξη σφίγγει ακόμη πιο πολύ τη θηλιά στα οικονομικά των κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο μεγάλα κόμματα είναι υπερχρεωμένα, ενώ τα μικρότερα πορεύονται με ιδιαίτερα μεγάλη δυσκολία.
Του Α. Χεκίμογλου
Πηγή Το Βήμα
15.7.2010

2 σχόλια:

αντωνης είπε...

Τι να πεις ρε γμτ, δεν εχει μεινει καμια τσιπα σε ολους τους.
Κατι αλλο που θελω να σχολιασω απο το αρθρο.
Γραφει η δημοσιογραφος οτι τα δυο κυβερνητικα κομματα ειναι υπερχρεωμενα.
α) Φαντασου να μην ειχαν και "χορηγους"!!!
β) Και μετά περιμενουμε απο αυτα τα κομματα να εχουν αποτελεσματα στην οικονομικη τους πολιτικη ως κυβερνησεις. Οξυμωρο δεν ειναι;

Αντε να δουμε πότε επιτελους θα ξυπνησουμε.

Καλημερα, καλη βδομαδα.

dyosmaraki είπε...

@αντώνης

Τι να πει κανείς? Εχουν αποθρασυνθεί, δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο...
Οντως είναι υπερχρεωμένα τα δύο κόμματα. Κάπου έχω κρατήσει το απόκομμα αλλά δεν το εύρισκα. Γύρω στα 70 εκατ. ευρώ είναι μέσα και έχουν προεισπράξει τις κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι το 2017!!!!!
Ο κόσμος νομίζω πως δεν κοιμάται, βράζει σαν ένα ηφαίστειο μέχρι να εκραγεί...και η έκρηξη φοβάμαι πως αθ είναι πολύ δυναμική....
Καλή εβδομάδα Αντώνη

ShareThis