Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Αντίσταση στη μιζέρια (ξεκινούν τα μουσεία)


 Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
«Δεν μπορώ να διδάσκω στους νέους τη μιζέρια. Διδάσκουμε αγώνα όχι αγωνία. Πρέπει να προχωρήσουμε και να βρούμε τρόπους να φέρουμε τον κόσμο ακόμη πιο κοντά μας». Αυτή ήταν η κινητήριος δύναμη του Νίκου Σταμπολίδη, διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Με την πρόεδρο του Ιδρύματος, Σάντρα Μαρινοπούλου ανακοίνωσαν πρόσφατα συνεργασίες μουσείων, άνοιγμα στους τουριστικούς πράκτορες και στους ξενοδόχους με ημερήσιο εισιτήριο των 20 ευρώ που περιλαμβάνει πρόσβαση στις εκθέσεις, γεύμα στο καφέ και έκπτωση 10% στο πωλητήριο. Αρκεί να έχουν στα χέρια τους τον χάρτη Athens Map.

Καθιέρωσαν επίσης δωρεάν είσοδο την πρώτη Πέμπτη μετά τα εγκαίνια κάθε περιοδικής έκθεσης, κάθε Δευτέρα μειωμένο εισιτήριο για όλους (3,5 από 7) ευρώ και για τους νέους 19-26 ετών (2,5). Επίσης ελεύθερη πρόσβαση στους έως 30 ετών και τη συντροφιά τους εφόσον θέλουν να εκδώσουν κάρτα μέλους των Νέων Φίλων του μουσείου η οποία κοστίζει 25 ευρώ και θα έχουν διάφορες παροχές.

Σε επίπεδο εκθέσεων ετοιμάζονται πολλά: «Το ξεχασμένο παρελθόν της Ευρώπης. Η κοιλάδα του Δούναβη, 5.000-3.500 π. Χ. και οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια κατά τη Νεολιθική εποχή» τον Οκτώβριο ώς τον Ιανουάριο του 2011, το αφιέρωμα στη Βάσω Κατράκη τον Νοέμβριο, «Η τέχνη του βιβλίου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών», και η ενδιαφέρουσα σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων «Αγονη γραμμή» που διοργανώνει το Κυκλαδικής με το ΥΠΠΟΤ. Η έκθεση «Ιασις: Υγεία- Νόσος- Θεραπεία στον αρχαίο ελληνικό κόσμο» που ετοιμάζεται για το 2012 με 250 εκθέματα από μουσεία της χώρας και του εξωτερικού είναι ακόμη ένα στοίχημα

Ο κ. Σταμπολίδης ανακοίνωσε και συνεργασία που προωθείται με τα γειτονικά μουσεία: Πινακοθήκη, Μπενάκη και Βυζαντινό Μουσείο. Πώς γίνονται όλα αυτά όταν η κρατική μηχανή δεν μπορεί να βγάλει από τον λήθαργο τα δικά της μουσεία; «Υπάρχουν δυσκολίες για ένα κοινό εισιτήριο. Οχι με τους διευθυντές των μουσείων αλλά το δημόσιο λογιστικό» λέει στην «Κ». «Ωστόσο, αν δεν κάνουμε όλοι μας βήματα μπροστά, δεν θα προχωρήσουμε σε τέτοιους δύσκολους καιρούς. Με το Μουσείο Μπενάκη η συνεργασία είναι πιο εύκολη. Οι αγκυλώσεις είναι από την πλευρά των δημόσιων μουσείων και είναι αναμενόμενες. Κινούμαστε όμως όλοι σε μια κατεύθυνση».

Ενιαίο εισιτήριο οι διευθυντές των μουσείων της Θεσσαλονίκης που συγκροτούν το Δίκτυο των πέντε (Αρχαιολογικό, Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό, Τελλόγλειο και Σύγχρονης Τέχνης) έχουν καθιερώσει καιρό τώρα, ενώ για την κρίση προτείνουν ενιαίο των 10 ευρώ για τρεις ημέρες, αποφασισμένοι να επιτεθούν με τους δικούς τους τρόπους.

Χρειάζονται εθελοντές και επικοινωνία

«Ιδέες υπάρχουν και οι Eλληνες έχουν πολλές» λέει η κ. Μαρία Λαγογιάννη διευθύντρια του Επιγραφικού Μουσείου. Ενός ιδιαίτερου πολιτιστικού οργανισμού με ελεύθερη είσοδο για το κοινό που βρίσκει τρόπους να το συγκινεί κατά καιρούς αφού ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται, η οδός Τοσίτσα, είναι «κακό» πέρασμα για πολλούς.

Η πρόσκληση «Το Επιγραφικό Μουσείο συνομιλεί με τη γειτονιά του» λίγους μήνες πριν ήταν από τις πιο επιτυχημένες δράσεις του μουσείου. «Ανταποκρίθηκαν όλοι οι γείτονες από τη γειτονιά των Εξαρχείων. Πιστεύω πολύ στην επικοινωνία και τώρα στην κρίση χρειάζεται περισσότερο. Οι διευθυντές των κρατικών μουσείων δεν έχουν τις δυνατότητες των ιδιωτικών και βέβαια πάντα έχουν έλλειψη προσωπικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις απλώνεις το χέρι στους άλλους να δουλέψουμε όλοι μαζί. Υπάρχει προθυμία και εμείς το έχουμε διαπιστώσει ως μουσείο πολλές φορές. Πιστεύω και στη βοήθεια των εθελοντών όπως συμβαίνει σε πολλά μουσεία του εξωτερικού».

Η επόμενη έκθεση που ετοιμάζει το Επιγραφικό σχετίζεται με όλα αυτά. «Είναι πιλοτική και έχει να κάνει με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και την καθηγήτρια κ. Νεζίρη. Τα παιδιά αυτά -μεταπτυχιακοί φοιτητές- θα ετοιμάσουν σε όλα τα επίπεδα την έκθεση «Γιορτές και αγώνες στην Αθήνα». Το στήσιμο της έκθεσης είναι ένα βήμα και γι’ αυτούς να γνωρίσουν τι τους περιμένει στην αγορά αύριο. Με αυτό τον τρόπο τους δίνουμε ελπίδα και πρωτοβουλία».

Στην περιφέρεια

Ας δούμε όμως τι γίνεται και στην περιφέρεια και τους αρχαιολογικούς χώρους. Στην ξεχασμένη Ηπειρο το υπουργείο καθιέρωσε πρόσφατα ενιαίο εισιτήριο 10 ευρώ (5 το μειωμένο), διάρκειας μάλιστα πέντε ημερών για όσους θέλουν να επισκεφτούν τα μνημεία της Πρέβεζας και της Αρτας. Ενιαίο εισιτήριο αποφασίστηκε και για τους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας, όπου μπορεί να δει κανείς με εισιτήριο 6 ευρώ (3 ευρώ μειωμένο) διάρκειας πέντε ημερών, το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Ηγουμενίτσας και τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού.

Η κ. Λίνα Μενδώνη, γ. γ. του ΥΠΠΟΤ, είχε μιλήσει στην «Κ» για την ιδέα του Καλλικράτη των μουσείων η οποία στηρίζεται σε κοινές δράσεις και συνεργασία. Εχει αναφερθεί όμως πολλές φορές και στην ανάγκη του σύγχρονου επισκέπτη να βρίσκει εισιτήρια μουσείων και χώρων ακόμη και στα περίπτερα!

Από την άλλη, ο υπουργός Π. Γερουλάνος σκέφτεται να τονώσει τουριστικά και πολιτιστικά την κίνηση των μουσείων, εγκαινιάζοντας όπως είπε τουλάχιστον 20, τους επόμενους μήνες. Πολλά απ’ αυτά ήδη λειτουργούν. «Θα παραμείνει το μουσείο μια πολυτελής αποθήκη ή θα γίνει ζωντανό μέρος της κοινωνίας; Εξαρτάται από την κοινωνία και τους ανθρώπους του μουσείου. Εάν ο ένας αγκαλιάσει τον άλλο, το μέλλον του θα είναι να γίνει ένας χώρος σπουδής, διασκέδασης, ανταλλαγής απόψεων. Θα γίνει χώρος τουρισμού και ανάδειξης μιας πλούσιας κληρονομιάς» είναι το στοίχημα. Κι όπως επιμένει αυτό: «εξαρτάται από την τοπική κοινωνία».

Η θέσπιση μειωμένων ενιαίων εισιτηρίων είναι ένα βήμα. Οι έξυπνες εκθέσεις, οι εκδηλώσεις στους χώρους αυτούς. Ομως χρειάζεται πολλή ουσιαστική δουλειά για να τονωθεί η επισκεψιμότητα όχι για ένα μήνα αλλά για χρόνια. Ακόμη περισσότερη να συνεργαστούν τα μουσεία της χώρας και να «ξυπνήσουν» το ενδιαφέρον του κόσμου με προσφορές. Η κρίση δείχνει πως θα ακολουθήσουν κι άλλα στις προσφορές. Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ βέβαια γυρίζουν (όχι όλες) το κεφάλι από την άλλη πλευρά. Ωστόσο ο έξυπνος διευθυντής από την κρίση φαίνεται. Οταν δεν υπάρχει χρήμα να ρέει αλλά έξυπνες ιδέες.

Της Γιώτας Συκκα
25.7.2010

*Η φωτό είναι από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis