Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

"Ανακοπή" στα αεροδρόμια της χώρας από την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Νέο πλήγμα θα επέλθει για τον τουρισμό στην καρδιά του καλοκαιριού σε περίπτωση που οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προχωρήσουν στις εικοσιτετράωρες κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει με έναρξη τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Από την πλευρά της χθες η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προσέφυγε στα δικαστήρια για να κηρύξει την απεργία παράνομη και καταχρηστική και η απόφαση αναμένεται σήμερα.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το δικαστήριο μπορεί να κηρύξει την απεργία παράνομη, καθώς δεν αποφασίστηκε ύστερα από γενική συνέλευση του κλάδου των ελεγκτών αλλά έπειτα από απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας όμως πρακτικά αδυνατούν τα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση διότι είναι διασκορπισμένοι στα αεροδρόμια όλης της χώρας, αλλά και αν επιχειρούσαν να συγκεντρωθούν σε ένα μέρος για να έχουν απαρτία, θα έκλειναν όλους τους αερολιμένες για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Ανεξάρτητα πάντως από την απόφαση του δικαστηρίου για τις 24ωρες απεργίες, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προχωρούν σε αυστηρή τήρηση της «χωρητικότητας του ελληνικού εναέριου χώρου». Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέπουν συγκεκριμένο αριθμό πτήσεων σε ένα πλαίσιο χρόνου κάποιων λεπτών. Ετσι, λόγω της εποχικής αύξησης των πτήσεων του καλοκαιριού, θα υπάρξει αρκετή ταλαιπωρία των επιβατών που θα αναγκαστούν να φεύγουν ή να φθάνουν στη χώρα μας με αρκετή καθυστέρηση, από μερικά λεπτά ως και ώρες. Οι ελεγκτές κάνουν λόγο για καθυστερήσεις της τάξεως των 20-50 λεπτών, που όμως λειτουργεί σαν ντόμινο προς τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Οι ελεγκτές ζητούν να παραμείνει ανεξάρτητος ο κλάδος τους και διεκδικούν θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Οι ελεγκτές, παρ΄ ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, πληρώνονται από το Γιουροκοντρόλ που εδρεύει στις Βρυξέλλες από τα έσοδα των τελών για τις υπερπτήσεις αεροσκαφών. Σε περίπτωση όμως που ο κλάδος τους ενσωματωθεί στην κρατική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κινδυνεύουν με μεγάλη μείωση των μισθών τους.

Εντονη ήταν η αντίδραση του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του, τονίζοντας ότι η προκήρυξη της απεργίας σε μια τόσο δυσμενή συγκυρία θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για τον τουρισμό.

«Ανεξάρτητα από το δίκαιο ή μη των αιτημάτων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ο χρόνος της απεργίας αυτής- εν μέσω μιας θερινής τουριστικής περιόδου με τόσα προβλήματα- αλλά και η εξαγγελθείσα διάρκειά τηςθα βάλουν την οριστική ταφόπλακα σε ό,τι απέμεινε από τον ελληνικό τουρισμό σ΄ αυτή την τόσο άσχημη τουριστική χρονιά, που θα μείνει στην ιστορία του τουρισμού μας ως μια μελανή σελίδα» επισημαίνει στην ανακοίνωση ο σύνδεσμος.

Σημειώνεται ότι περίπου το 80% του εισερχόμενου στη χώρα μας τουρισμού είναι αερομεταφερόμενο.

ΝΔ: Μην απεργήσετε
Εκκληση να μη διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους με λανθασμένο τρόπο απηύθυνε χθες ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος δηλώνοντας: «Οι εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας απειλούν να τινάξουν στον αέρα την τουριστική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Η ελληνική οικονομία περνάει την πιο δύσκολη φάση των τελευταίων δεκαετιών. Και από την τουριστική κίνηση περιμένει εφέτος βαθιές ανάσες οξυγόνου.Η στέρηση του οξυγόνου αυτού θα μας οδηγήσει όλους σε ασφυξία».

Του Π. Μπουλούκου
Πηγή Το Βήμα
23.7.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis