Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Το Αυγουστιάτικο εγκεφαλογράφημα ενός δημοσιογράφου


Mη διαβάσετε παρακάτω. Δεν έχει νόημα. Μη διαβάζετε είπαμε. Γιατί επιμένετε; Ε, αφού συνεχίζετε, τουλάχιστον μη μου καταλογίσετε εκ των υστέρων ότι χάσατε τον χρόνο σας... 

Το λοιπόν. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες θυμάμαι τον κ. Ηλία, τον πατέρα ενός κολλητού μου. Φανατικός αναγνώστης της «Κ», ενώ χάζευε ένα αυγουστιάτικο πρωτοσέλιδο, γύρισε κάποτε και μου είπε: «Δεν μου λες, Κωνσταντίνε. Γιατί κοροϊδεύετε τον κόσμο; Γιατί δεν γράφετε στον τίτλο “Σήμερον δεν έχουμε ειδήσεις” και να μη μας υποχρεώνετε να διαβάζουμε μπούρδες;».

Με το εξαιρετικό του χιούμορ ο κ. Ηλίας είπε αυτό που όλοι αντιλαμβάνεστε αυτό τον καιρό και εις μάτην προσπαθούμε να σας αποκρύψουμε. 

Ε, λοιπόν ναι. Αυτές τις μέρες οι δημοσιογράφοι γράφουμε και μπούρδες. Αλλά τι να κάνουμε όταν δεν υπάρχει ψήγμα είδησης; Οι περισσότεροι πολιτικοί είτε λείπουν για διακοπές είτε, αν σηκώσουν το τηλέφωνο, το μόνο ενδιαφέρον που έχουν να σου πουν είναι για τα μπάνια τους. 

Οι εφημερίδες, όμως, πρέπει να κυκλοφορήσουν. Και λόγω ανταγωνισμού δεν μειώνουν τις σελίδες τους. 

Μεταξύ μας, δεν φαντάζεστε το άγχος όσων γράφουμε καθημερινά τις 500 λέξεις του ρεπορτάζ. Βουνό μάς φαίνονται. Εν γνώσει μας κάνουμε την τρίχα τριχιά, ενώ καταφεύγουμε και σε φράσεις «είναι αξιοσημείωτο», «πρέπει να τονισθεί», «προκαλεί μεγάλη αίσθηση», καθώς κατά βάθος γνωρίζουμε ότι η μόνη αίσθηση που σας διεγείρουμε είναι αυτή της νύστας. 

Αφού έχουμε εφεύρει μεταξύ μας και την ερώτηση «εσύ με ποιο εγκεφαλογράφημα θα διεκδικήσεις αύριο το Πούλιτζερ;» για να διασκεδάσουμε τον πόνο μας. 

Εν ολίγοις, γνωρίζουμε πλήρως ότι καρφί δεν σας καίγεται αν ο ανασχηματισμός θα γίνει στις 3 ή τις 4 Σεπτεμβρίου, αν θα είναι δομικός ή επικοινωνιακός ή και για το ποιος θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Αλλά τι να κάνουμε; Πρέπει να γεμίσουν οι σελίδες και μετράμε τις μέρες να έρθει ο Σεπτέμβριος και να κάνουμε τη δουλειά μας άνευ μπουρδολογίας.

Oυφ, τις γέμισα τις 350 λέξεις μου. 

Προσωπικά το διασκέδασα, γιατί ήταν το ειλικρινέστερο αυγουστιάτικο εγκεφαλογράφημά μου. 

Για το μόνο που λυπάμαι είναι ότι επιμείνατε να με διαβάσετε μέχρι τέλους, καίτοι εγώ σας προειδοποίησα…

Του Κων/νου Ζουλα
20.8.2010

2 σχόλια:

αντωνης είπε...

Εξυπνο κειμενο, και κυριως αληθινο.

* Η δεξια στηλη του template πεφτει πανω στο κειμενο της αναρτησης.

dyosmaraki είπε...

@αντώνης

Σε ευχαριστώ για την επισήμανση.
Το άλλαξα!

ShareThis