Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Η πρώτη δήμευση όχι μόνο στα λόγια αλλά και στη πράξη

O υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αποκατάσταση της διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, διέταξε χθες-και πολύ καλά έκανε- διαχειριστικούς ελέγχους σε ΤΕΙ, νοσοκομεία, δημοτικές και άλλες δημόσιου χαρακτήρα επιχειρήσεις καθώς και ΕΔΕ κατά υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών, όπως ΔΟΥ, τελωνειακές υπηρεσίες κτλ. Μάλιστα οι εντολές του κ. Παπακωνσταντίνου είναι να γίνουν και έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης στις περιπτώσεις όπου συντρέχει το στοιχείο του αθέμιτου πλουτισμού δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών.

Το ερώτημα βεβαίως που προκύπτει είναι τι θα γίνει στις περιπτώσεις εκείνες που προκύψουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Διότι το θέμα δεν είναι να ανακαλύψουν οι ελεγκτές την κλοπή ή την παράβαση, αλλά το πώς θα εισπράξουν από τους «ληστές» τού δημοσίου χρήματος τα λεφτά που έκλεψαν ή καταχράστηκαν. Αν οι υποθέσεις συνεχίσουν να κλείνουν με τον τρόπο που κλείνουν σήμερα και ο οποίος τελικώς επιβραβεύει τον καταχραστή του δημοσίου χρήματος, τότε τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Αν δηλαδή μια υπόθεση κλείνει με την απόλυση του δημοσίου υπαλλήλου που παρανομεί ή με μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής που καταλήγει σε πέντε διαφορετικά πορίσματα, τότε δεν γίνεται τίποτα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει όχι μόνο να νομοθετήσει αλλά και να εφαρμόσει τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που αποκτώνται παράνομα από δημοσίους υπαλλήλους, λειτουργούς και πολιτικούς. Ακόμη και στην περίπτωση που τα περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται στο μέτρο αυτό δεν υπάρχουν, θα πρέπει να δημεύονται άλλα ίσης αξίας.

Και αν δεν υπάρχει κανένα περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή του προσώπου που ελέγχεται, θα πρέπει να του επιβάλλεται ανάλογη χρηματική ποινή. Να εφαρμοστεί δηλαδή αυτό που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κοινωνία περιμένει να ακούσει τη δήμευση της πρώτης περιουσίας καταχραστού δημοσίου χρήματος, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο τότε θα σταματήσει το φαινόμενο, τουλάχιστον στην έκταση που συμβαίνει σήμερα.

Διαφορετικά θα πρόκειται για ένα ακόμη κυβερνητικό παιχνίδι εντυπώσεων, το οποίο όλοι έχουμε βαρεθεί.

gpapai@dolnet.gr
Πηγή Το Βήμα
3.8.2010

2 σχόλια:

αντωνης είπε...

Συμφωνω απολυτα με τους ελεγχους στα περιουσιακα στοιχεια ολων των υπαλληλων που ειναι επιφοβοι για φακελλακια (οπως υπαλληλοι σε ΟΤΑ, εφοριες, πολεοδομιες, γιατροι κλπ κλπ).
Εκτος απο το οτι πρεπει κατα τη γνωμη μου να ελεγχονται και ολοι οσοι προϊστανται πολιτικα των υπηρεσιων αυτων, μου ηρθε και μια απλοϊκη ιδεα διαβαζοντας το αρθρο.
Μηπως πρεπει να τιμωρουνται και εκεινοι που τους διορισαν;

(εχει και ζεστη, οπότε συγχωρουνται πασης φυσεως ουτοπικες σκεψεις)

Καλησπερα!

dyosmaraki είπε...

@Αντώνης
Μήπως και η ζωή μας δεν είναι μια ουτοπία?

Γιατί λοιπόν να μην μπορεί να ζωντανέψει η ουτοπική σου σκέψη????

Ουτοπικό παραλλήρημα εν μέσω καύσωνα....(το κλιματιστικό μου βρήκε μέρα να χαλάσει....λολ)

Καλημέρες πολλές

ShareThis