Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Τα γαϊδούρια δεν.....συνταξιοδοτήθηκαν

Φωτογραφία που κυκλοφόρησε το 2007 έδειχνε έναν γαϊδαράκο φορτωμένο με πυροσβεστικό εξοπλισμό. Δεν επρόκειτο για κάποιο αστείο μεταξύ των στελεχών του πυροσβεστικού σώματος, αλλά για στιγμιότυπο από την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που έκαιγε επί ένα μήνα στον Γράμμο. Η περιοχή ήταν τόσο δύσβατη που κανένα σύγχρονο τροχοφόρο δεν είχε τη δυνατότητα να πλησιάσει τις εστίες της φωτιάς, κάτι που ήξεραν οι κάτοικοι της περιοχής για τους οποίους τα γαϊδούρια και τα μουλάρια δεν είναι κάποιο εξωτικό είδος, αλλά καθημερινό εργαλείο δουλειάς. Το ίδιο συμβαίνει και σε αρκετές άλλες ορεινές περιοχές της Ελλάδας.


Στις 4 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε τετραήμερο παζάρι στον Δήμο Αισωνίας στη Θεσσαλία, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν ή να αγοράσουν άλογα, πόνι, γαϊδούρια και μουλάρια. «Οσον αφορά τα μουλάρια και τα γαϊδουράκια, είχαμε ενδιαφέρον από όλη την Ελλάδα. Ηρθαν άτομα ακόμα και από το Αγιον Ορος. Ακόμα και εμείς που διοργανώσαμε το παζάρι ξαφνιαστήκαμε από το έντονο ενδιαφέρον», περιγράφει ο δήμαρχος Αισωνίας κ. Δημήτρης Καντόλας. Οπως περιγράφει, αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον από τις γύρω περιοχές. «Αρκετές περιοχές στο Πήλιο είναι δύσβατες και δεν υπάρχει πρόσβαση για τα μηχανοκίνητα οχήματα. Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν τα γαϊδουράκια για να ανεβάζουν τα φορτία τους. Υπάρχουν μάλιστα άτομα που ενοικιάζουν τα ζώα τους για κάποιο διάστημα. Για παράδειγμα, όταν κάποιος χτίζει ένα σπίτι και χρειάζεται να ανεβάσει τα οικοδομικά υλικά», τονίζει.

Σύμφωνα με τον ιππίατρο κ. Αλέξη Μητσόπουλο, μεγάλος αριθμός γαϊδάρων διατηρείται στην Κοζάνη, τη Χαλκιδική, την Καρδίτσα. Μεγαλόσωμα μουλάρια χρησιμοποιούνται κατά κόρον για τη μεταφορά ξυλείας. «Ανεβαίνουν και κατεβαίνουν φορτωμένα με κορμούς δέντρων. Γενικά, όπου έχουν απομείνει χρησιμοποιούνται κυρίως για εργασία. Σε πολλά νησιά, κυρίως στις Κυκλάδες, διατηρούνται και για τουριστικούς λόγους. Προσφάτως μάθαμε ότι το γάλα των γαϊδουριών έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία, ένας ακόμα από τους λόγους διατήρησής τους», περιγράφει ο κ. Μητσόπουλος. Ο λόγος για τον οποίο, παρά τα τεράστια άλματα της επιστήμης, τα γαϊδουράκια είναι ακόμα χρήσιμα στις καθημερινές εργασίες έχει να κάνει με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας αλλά και τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων ζώων. «Η χρησιμότητά τους δεν μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα εξαιτίας της ικανότητάς τους να περπατούν σε ορεινά μονοπάτια και της αντοχής τους. Πρόκειται για υπομονετικά και συνεργάσιμα ζώα. Ωστόσο, ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής κτηνιατρικής του ΑΠΘ Αγγελος Δεσίρης. Σήμερα ο πληθυσμός τους εκτιμάται σε λιγότερο από 16.000 όταν το 1995 ήταν σχεδόν 100.000 και πάνω από 500.000 τη δεκαετία του ’50. Ολο και λιγότερα αναπαράγονται στην Ελλάδα και τα περισσότερα αγοράζονται πλέον από το εξωτερικό (Βουλγαρία, Ιταλία κ.ά.).

Του Κώστα Ονισένκο
Πηγή Καθημερινή
13.8.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis