Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Σαράντα Ρώσοι χορεύουν συρτάκι


Χορογραφία επάνω στον "Ζορμπά" του Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιάσει στην Αθήνα το Χοροθέατρο Γκζελ της Μόσχας
O Βλαντίμιρ Ζαχάροφ είναι χορογράφος με πολλές «περγαμηνές» και πλούσιο βιογραφικό. Είναι παράλληλα λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και μεγάλος θαυμαστής του Μίκη Θεοδωράκη. Για τις επικείμενες παραστάσεις λοιπόν του φημισμένου ρωσικού Χοροθεάτρου Γκζελ στην Αθήνα o καλλιτεχνικός διευθυντής του συγκροτήματος επιφυλάσσει μια έκπληξη: μια ειδική χορογραφία πάνω στο θρυλικό συρτάκι από τον «Ζορμπά», το οποίο ανυπομονεί να παρουσιάσει στη χώρα του αγαπημένου του συνθέτη.

Το Χοροθέατρο Γκζελ έρχεται στην Αθήνα με νωπή ακόμη την ανάμνηση της θριαμβευτικής, sold out τουρνέ την οποία πραγματοποίησε στο Παρίσι στα τέλη της περασμένης άνοιξης, όπου κατάφερε να ξεσηκώσει τους γάλλους θεατές για μία ολόκληρη εβδομάδα. Ωστόσο η απήχηση τόσο στο κοινό όσο και στον Τύπο είναι κάτι μάλλον συνηθισμένο για το συγκρότημα το οποίο καταφέρνει να «συμπυκνώνει» επί σκηνής ολόκληρη τη μουσικοχορευτική παράδοση της χώρας του σε ένα θέαμα που έχει χαρακτηριστεί «απίστευτο», «καθηλωτικό» και «συναρπαστικό».

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, υπό τον αντιπροσωπευτικό τίτλο «Αιώνια Ρωσία», περισσότεροι από 40 χορευτές του συγκροτήματος με 1.000 αυθεντικά κοστούμια (κατασκευασμένα από έμπειρους τεχνίτες στα ερ γαστήρια των θεάτρων Μπαλσόι και Στανισλάφσκι) θα ζωντανέψουν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής τους θησαυρούς της ρωσικής παράδοσης. Καταφέρνοντας να ενσωματώσει την πλούσια λαϊκή παράδοση διαφόρων περιοχών της Ρωσίας, το Μπαλέτο Γκζελ αναβιώνει σκηνές από το παρελθόν αλλά και το παρόν της χώρας. Σημαντική πηγή έμπνευσης είναι για το συγκρότημα και τον Ζαχάροφ τα αριστουργήματα της λαϊκής τέχνης, όπως οι χαρακτηριστικές πορσελάνες Γκζελ (από τις οποίες άντλησε το όνομά του το μπαλέτο με τα λευκά και γαλάζια σχέδια που κατασκευάζονται στην ομώνυμη περιοχή κοντά στη Μόσχα). Τα εντυπωσιακά, ζωγραφισμένα στο χέρι λακαριστά κουτιά Πάλεχ και Φεντόσκινο, η τέχνη των οποίων ανάγεται στον 18ο αιώνα, τα χρυσοποίκιλτα προϊόντα από ξύλο Χοχλομά, οι παραδοσιακές χρυσοποίκιλτες δαντέλες Vologda και τα χρυσοκέντητα προϊόντα Τορζόκ είναι μερικοί μόνο από τους θησαυρούς της ρωσικής κληρονομιάς που χρησιμοποιεί το Γκζελ.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ  
- Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. η Στις 16 και 17 Οκτωβρίου. η Οι παραστάσεις είναι αφιερωμένες στην επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.

 - Πληροφορίες- εισιτήρια στο τηλ. 210 7282.333.  

Ποιος είναι ο Ζαχάροφ

Ο Βλαντίμιρ Ζαχάροφ γεννήθηκε στο Νοβγκορόντ της Ρωσίας. Σπούδασε χορογραφία στην Κρατική Σχολή Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης. Εργάστηκε ως χορογράφος και καθηγητής μπαλέτου στο πανεπιστήμιο της πόλης Σαμάρα στη Ρωσία, ενώ αργότερα διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Μπαλέτου στο υπουργείο Πολιτισμού της χώρας του. Εχει χορογραφήσει πλήθος σημαντικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στη Μόσχα, ενώ έχει οργανώσει και επίσημες συναυλίες στο Κρεμλίνο.

Ισμα Μ. Τουλάτου
Πηγή Το Βήμα
2.10.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis