Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Τα λάπτοπ εχθρός του δέρματος

ΛΟΝΔΙΝΟ Ελβετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι εκείνοι που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές τοποθετώντας τους στα πόδια κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές δερματικές βλάβες. Επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βασιλείας αναφέρουν ότι η θερμότητα που εκπέμπει ο φορητός υπολογιστής, η οποία μπορεί να φτάσει τους 52 βαθμούς Κελσίου, είναι πιθανό να προκαλέσει ζημιές στο δέρμα οι οποίες μάλιστα είναι μόνιμες.

Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή ενός 12χρονου αγοριού στην Ελβετία το οποίο έπαιζε καθημερινά πολλές ώρες παιχνίδια στον φορητό του υπολογιστή τοποθετώντας πάντοτε το μηχάνημα στα πόδια του. Ο 12χρονος εμφάνισε αποχρωματισμό του δέρματος στον αριστερό μηρό ο οποίος φαίνεται ότι θα είναι μόνιμος ενώ ανάλογη ζημιά έπαθε και μια φοιτήτρια Νομικής στις ΗΠΑ η οποία τοποθετούσε τον φορητό υπολογιστή στα πόδια της για περίπου έξι ώρες ημερησίως.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η τοποθέτηση και η χρήση φορητών υπολογιστών στα πόδια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες αφού είναι γνωστό ότι η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει το σπέρμα. Οι ελβετοί ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι η τοποθέτηση φορητών υπολογιστών στα πόδια κρύβει- σε εξαιρετικά μικρό ποσοστό βέβαια- και κίνδυνο για ανάπτυξη εγκαυμάτων, ακόμη και για καρκίνο του δέρματος.

Πηγή Το Βήμα
5.10.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis