Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Εξοικείωση με τους υπολογιστές μετά τα ...πενήντα

Εκαναν μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία της περιοχής τους. Πού είναι το περίεργο; Οτι πρόκειται για ανθρώπους άνω των 55, που κάθισαν στα θρανία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Seelernetz που εφάρμοσε η ΜΚΟ «50 και Ελλάς» σε συνεργασία με τον Δήμο Αγ. Παρασκευής.

Μια ομάδα κατοίκων άνω των 55 ετών ρώτησε, έψαξε, έμαθε και εν γένει δραστηριοποιήθηκε, καθώς σκοπός του προγράμματος, που εφαρμόστηκε επίσης σε Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία και Βουλγαρία, είναι να ενεργοποιήσει άτομα της συγκεκριμένης ηλικίας και άνω, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους μέσω της μάθησης, να ενσωματώσει όσους έχουν αποκλειστεί από διαδικασίες μάθησης και να αφυπνίσει την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία.

Από τα 117 άτομα που προσεγγίστηκαν σε ΚΑΠΗ, ενορίες, συλλόγους, καφενεία, εκδηλώσεις, αλλά και σπίτια, οι περισσότεροι ήταν πρόθυμοι να εξοικειωθούν με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε να έρθουν πιο κοντά αλλά και να προστατεύσουν τα εγγόνια τους από ιντερνετικές «κακοτοπιές». Ακολούθησαν προτάσεις για ομάδες πεζοπορίας, πρώτων βοηθειών, για την καθαριότητα της περιοχής και την ανακύκλωση, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, την υποστήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες αλλά... και τη φιλοσοφία. Τελικά, οργανώθηκαν οι τρεις πρώτες ομάδες. Η ομάδα περιπάτου πραγματοποίησε τέσσερις διαδρομές στην πόλη, καθώς λίγο μετά την έναρξη των συναντήσεων ο καιρός ζέστανε αρκετά για πεζοπορία. Η ομάδα «Νέων Τεχνολογιών» βρήκε τους δασκάλους και ήρθε σε επαφή με τον δήμο, όπως και η ομάδα «Πρώτων βοηθειών».

Τι είναι η Γηραγωγική
Η περίπτωση των μαθημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών ήταν ενδεικτική της απουσίας μεθόδων Γηραγωγικής στην Ελλάδα. Οταν ξεκίνησαν τα μαθήματα, οι συμμετέχοντες μειώθηκαν, γιατί αντελήφθησαν ότι ο τρόπος που γινόταν η διδασκαλία αφορούσε νεότερους. Το ζήτημα προσαρμόστηκε κατά το δυνατόν στις ανάγκες τους έπειτα από διαμεσολάβηση της «50 και Ελλάς». Η Γηραγωγική σαν κλάδος γνωρίζει μεγαλύτερη ανάπτυξη σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία. «Γηραγωγός, από το γήρας και το άγω, είναι εκείνος ο επιστήμων που καθοδηγεί τους ανθρώπους σε ένα καλύτερο γήρας» εξηγεί η γηραγωγός κ. Μυρτώ Ράγγα, συνεργάτις της «50 και Ελλάς». Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ και μέχρι στιγμής είναι η μοναδική στη χώρα εκπρόσωπος της επιστήμης, που διαφοροποιείται από τη Γεροντολογία. «Αφετηρία είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, με βάση την καθημερινότητα των οποίων τους καθοδηγούμε σε ένα καλύτερο γήρας. Με γεμίζει όταν τους βλέπω να παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους και να νιώθουν χρήσιμοι. Μπορεί όμως να ενδιαφέρει και νεότερους που θέλουν να προετοιμαστούν για το γήρας, επιστήμονες ή συγγενείς που φροντίζουν μεγάλης ηλικίας ανθρώπους».

Της Ιφιγένειας Διαμαντή

6.10.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis