Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Η μαφία των πλειστηριασμών

Μπροστά στην πρωτοφανή δράση ενός μεγάλου κυκλώματος με τη συμμετοχή τουλάχιστον 20 δικηγόρων, εφοριακών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, μπράβων της νύχτας, ενδεχομένως δικαστών, ως και... ντετέκτιβ, βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας, ύστερα από έρευνα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 με τη συνδρομή του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ.

Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος προχώρησε τις τελευταίες τρεις ημέρες στην επιχείρηση υπό την κωδική ονομασία «ΑΤΙΣ», σε 16 κατ΄ οίκον ελέγχους σε Αθήνα και Πειραιά, κατά τους οποίους κατέσχεσε χιλιάδες έγγραφα και καταγραφές από ψηφιακούς δίσκους για τη δράση της σπείρας. Από το 1997 ως σήμερα το κύκλωμα φέρεται να συνέστησε 158 εταιρείες-μαϊμού για υποτιθέμενη αξιοποίηση ακινήτων και εμπόριο χρυσού, παραπλανώντας παράλληλα εκατοντάδες ιδιώτες από τους οποίους υφάρπαζε ακίνητα, ή τεράστια ποσά, με την υπόσχεση ότι θα μεσολαβούσε σε πλειστηριασμούς τραπεζών για να γλιτώσουν οι πολίτες την κατάσχεση των σπιτιών τους.

Ο τζίρος του κυκλώματος πιθανόν ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ και η δράση του επεκτείνεται από το Κολωνάκι ως τη Μύκονο και από την Κηφισιά ως τη Ζάκυνθο. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι υπάρχουν μαρτυρικές καταθέσεις στις οποίες μνημονεύονται τα ονόματα δύο πολιτικών και δύο εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φέρεται να έχουν χρηματοδοτηθεί από το κύκλωμα προκειμένου να διευκολύνουν ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων σε εκκρεμείς υποθέσεις τους! Επίσης κύριο ρόλο στην υπόθεση φέρεται να έχουν υποψήφιοι βουλευτές και συνδικαλιστές με τακτική τηλεοπτική παρουσία, οι οποίοι σύμφωνα με καταθέσεις λειτουργούσαν ως «κράχτες» για την προσέλκυση πολιτών στο δίκτυο της απάτης.

Η ΕΛ.ΑΣ. έφθασε στη σπείρα ύστερα από μηνυτήριες αναφορές νομικών υπηρεσιών τραπεζών το προηγούμενο φθινόπωρο, αλλά και έπειτα από αναλυτική κατάθεση δικηγόρου αρχικά στο... Λιμενικό Σώμα! Ηδη πάντως 12 άνθρωποι που είχαν άμεση σχέση με τη δράση του κυκλώματος έχουν καταθέσει και βρίσκονται υπό αστυνομική προστασία. Την έρευνα παρακολουθούν ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες και ο εισαγγελέας Εφετών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, οι οποίοι αναμένεται να προχωρήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων τις επόμενες ημέρες.

«Το Βήμα» έχει στη διάθεσή του τα πλήρη στοιχεία των ατόμων που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. Σεβόμενοι όμως το γεγονός ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχουν ασκηθεί ακόμη διώξεις, δεν τα δημοσιεύουμε.

Ο μηχανικός, οι εφέτες, οι δικηγόροι και το ΣΔΟΕ
Πρωταγωνιστής του κυκλώματος εμφανίζεται 53χρονος πολιτικός μηχανικός που είχε κατηγορηθεί την περίοδο 1985-1986 για παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και λαθρεμπόριο χρυσού. Ακόμη φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εμπλοκή ιερέα, με συμμετοχή και στο πρώτο παραδικαστικό κύκλωμα, που αποκαλύφθηκε την περίοδο 2004-2005 και τον οποίον οι συνεργάτες του αποκαλούσαν «Αγιο Πατέρα».

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τα δύο ηγετικά μέλη γνωρίστηκαν στη φυλακή. Κύριος ρόλος αποδίδεται σε πέντε δικηγόρους, μια εκ των οποίων είχε προφυλακιστεί πρόσφατα για υπόθεση πλαστογραφίαςγεγονός που είχε δημιουργήσει τριγμούς στη σπείρα. Από τους εγκεφάλους στην υπόθεση θεωρείται άλλη γυναίκα δικηγόρος από τον Πειραιά, στο γραφείο της οποίας εμφανίζονταν συχνά ο ιερέας και άλλοι ύποπτοι. Η εν λόγω νομικός παρουσιαζόταν ως σύμβουλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- χωρίς όμως η θέση της να επιβεβαιώνεται επισήμως- ενώ διατηρούσε προσωπική γνωριμία με πρώην ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΥΠ και η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος εξετάζουν αναλυτικά το ενδεχόμενο συμμετοχής στο κύκλωμα δύο μεγάλων νομικών γραφείων της Αθήνας, που φαίνεται να συνεργάζονταν με ορισμένους από τους προαναφερόμενους δικηγόρους, ενώ έχουν καταγραφεί παρουσίες σε αυτά τα γραφεία, πρώην και νυν δικαστικών οι οποίοι επίσης θεωρούνται ύποπτοι. Εξετάζεται επίσης διεξοδικά ο ρόλος εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών και συγκεκριμένα μιας προέδρου Πρωτοδικών και τεσσάρων εφετών- οι δύο γυναίκες-, οι οποίοι μετείχαν σε συνθέσεις δικαστηρίων που εξέδωσαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2010 αμφιλεγόμε νες δικαστικές αποφάσεις. Στη δημιουργία των «μαϊμού» εταιρειών φαίνεται ότι είχαν σημαντική συμβολή κύπριοι επιχειρηματίες και δικηγόροι, ο ρόλος των οποίων διερευνάται από τις Αρχές της Μεγαλονήσου.

Εκείνο που εντυπωσίασε τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής είναι οι διασυνδέσεις που διέθετε το κύκλωμα στον χώρο της Δικαιοσύνης, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε κρατικές υπηρεσίες ως και στην ΕΛ.ΑΣ. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχε συνεργασία με υπάλληλο του ΣΔΟΕ σε κεντρικές υπηρεσίες, ο οποίος ενημέρωνε το κύκλωμα για τυχόν ελέγχους που μπορεί να διεξάγονταν στις εικονικές εταιρείες- με κύριο αντικείμενο την αξιοποίηση ακινήτων-, οι οποίες ποτέ δεν τηρούσαν λογιστικά στοιχεία ή απέδιδαν ΦΠΑ. Ακόμη σημαντική συνδρομή θεωρείται ότι προσέφερε υπάλληλος της ΔΟΥ Κηφισιάς, που φέρεται να υπέγραφε πλαστά μισθωτήρια ακινήτων και άλλες παράτυπες ενέργειες. Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον των αρχηγών του κυκλώματος είχε στραφεί στην ιδιοποίηση ακινήτων στο συγκεκριμένο προάστιο. Επιπλέον προέκυψε ότι υπήρχε καίρια βοήθεια στο κύκλωμα από δύο δικαστικούς επιμελητές, τρεις συμβολαιογράφους και δύο υπαλλήλους τραπεζών που βοηθούσαν στον εντοπισμό των στόχων, στη σύνταξη πλαστών εγγράφων, στην παραπλάνηση των Αρχών αλλά και στο «ξέπλυμα χρήματος». Σε τελευταία φάση διαπιστώθηκε ότι στο ίδιο σύστημα απατών συμμετείχαν μπράβοι της νύχτας που είχαν αναλάβει την προστασία των πρωταγωνιστών, ενώ ελέγχονται και τηλεφωνικές συνομιλίες με τρεις αστυνομικούς. Τέλος έρευνα διενεργείται για δύο ή τρεις αλλοδαπούς, κυρίως από τη Ρουμανία, οι οποίοι φέρονται να στρατολογήθηκαν από στενή φίλη του αρχηγού της σπείρας.

Το πρώτο, «ιερό», παραδικαστικό

Ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης είχε εμπλακεί στο πρώτο παραδικαστικό κύκλωμα
Η δράση του πρώτου παραδικαστικού κυκλώματος αποκαλύφθηκε το 2004, όταν ύστερα από δημοσιογραφική έρευνα συγκεντρώθηκαν έγγραφα και μαγνητοφωνημένες συνομιλίες σύμφωνα με τα οποία ομάδα δικηγόρων προσέγγιζε και χρημάτιζε δικαστικούς λειτουργούς με τη διαμεσολάβηση του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη.

Ως αποδέκτες των χρημάτων εμφανίζονταν οι δικαστικοί λειτουργοί Αντωνία Ηλία (διαφεύγει τη σύλληψη), Ευάγγελος Καλούσης , Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και άλλοι. Οι κατηγορούμενοι μίλησαν για σκευωρία και για σκοπιμότητες άλλων δικηγόρων. Η έρευνα για την υπόθεση πολυδιασπάστηκε και υπήρξε καθυστέρηση των σχετικών διαδικασιών. Αυτές τις ημέρες αναμένεται η δικαστική απόφαση για ένα βασικό τμήμα της υπόθεσης και η πρόταση του εισαγγελέα για τους περισσότερους από τους κατηγορουμένους είναι απαλλακτική.  

Τα τρία κόλπα του κυκλώματος
Τουλάχιστον εξακόσιους φακέλους με απάτες βρήκε η ΕΛ.ΑΣ., ένας εκ των οποίων είχε τον τίτλο... «Κομπίνες πλειστηριασμών»
Τ ουλάχιστον 600 φάκελοι με απάτες σε πλειστηριασμούς ακινήτων και με εμπόριο χρυσού βρέθηκαν από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. σε δύο εφόδους που πραγματοποίησαν τα τελευταία 24ωρα σε σπίτια στην Κηφισιά και στο Ψυχικό, τα οποία θεωρούνται «στρατηγεία» του νέου παραδικαστικού κυκλώματος. Αμφότερα τα σπίτια αποκτήθηκαν από το κύκλωμα με τη χρήση πλαστών εγγράφων και με τη δημιουργία εικονικών εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός των άλλων βρέθηκε φάκελος με τίτλο «Κομπίνες πλειστηριασμών», τον οποίο τηρούσαν και ενημέρωναν τακτικά οι συμμετέχοντες στη συμμορία. Επιπλέον βρέθηκαν στοιχεία για εκατοντάδες εταιρείες (Global Unit, Μarshall ΕΠΕ) που αφορούσαν ανάπτυξη ακινήτων ή άλλες (Silver Οne) που σχετίζονταν με εμπόριο χρυσού.

Η Ασφάλεια Αττικής έχει συγκεντρώσει έναν υπερογκώδη φάκελο με τις επίμαχες δικαστικές αποφάσεις για τις ιδιοποιήσεις των ακινήτων, ενώ η ΕΥΠ έχει προχωρήσει στην καταγραφή τουλάχιστον 100.000 συνομιλιών μελών του κυκλώματος. Σύμφωνα με αξιωματικούς η μαφία των ακινήτων χρησιμοποιούσε κατά κύριο λόγο τρία τρικ για να οικειοποιείται ακίνητα:

* Με τη χρήση πλαστών εγγράφων ή με παραπλανητικές αγωγές μεταξύ ιδιωτών, φρόντιζε να τα ιδιοποιείται, καθώς δεν υπήρχε κάποια κίνηση ενδιαφέροντος από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους.

* Με επίκληση οικονομικών απαιτήσεων από ανύπαρκτα συνεργεία επισκευών που υποτίθεται ότι πραγματοποίησαν στο ακίνητο τεχνικές εργασίες, χωρίς ο ιδιοκτήτης του να γνωρίζει οτιδήποτε.

* Παρενέβαινε σε διαδικασίες πλειστηριασμών ακινήτων από πιστωτικά ιδρύματα. Τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν με τη βοήθεια τραπεζικών- ή ακόμη και μέσω συνδικαλιστών - τα θύματά τους, πελάτες τραπεζών με μεγάλες οφειλές των οποίων τα ακίνητα έβγαιναν στον πλειστηριασμό. Τα μέλη του κυκλώματος με τη βοήθεια εικονικών εταιρειών δημιουργούσαν έναν κύκλο ψευδών οικονομικών απαιτήσεων, προγενέστερων των τραπεζών, πείθοντας τους ιδιώτες ότι έτσι θα γλιτώσουν τον πλειστηριασμό. Οι ιδιώτες υπέγραφαν τις πλαστές, προγενέστερες οικονομικές απαιτήσεις και η τράπεζα αποχωρούσε από τη διεκδίκηση του ακινήτου. Ενώ λοιπόν ο πολίτης-πελάτης πίστευε ότι η περιπέτειά του είχε αίσιο τέλος, οι δικηγόροι στους οποίους είχε απευθυνθεί του ζητούσαν τα λεφτά για τα «εικονικά χρέη» που είχε απέναντί τους.

Η απαγωγή Παναγόπουλου
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, υπάρχουν σημαντικές καταθέσεις όπου αναφέρεται- χωρίς αποδεικτικά στοιχεία- ότι «το κύκλωμα των ακινήτων ανέλαβε να ξεπλύνει ένα μέρος των λύτρων για την απαγωγή Παναγόπουλου». Σημειώνεται ότι ως σήμερα από τα λύτρα των 30 εκατ. ευρώ έχουν βρεθεί σε διάφορες συναλλαγές μόνο 35 χαρτονομίσματα. Τέλος, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν ότι το σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ κατέγραψε πλήθος αναφορών των μελών της σπείρας των πλειστηριασμών για διάφορες ποινικές υποθέσεις που θα ελεγχθούν σε δεύτερη φάση.

Καταθέσεις εμπλέκουν πολιτικούς, δημάρχους και συνδικαλιστές

Σύμφωνα με κατάθεση, δόθηκαν 100.000 ευρώ σε δύο βουλευτές της ΝΔ και 150.000 ευρώ σε δήμαρχο της Αττικής από ιδιοκτήτη καταστημάτων προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης σε υποθέσεις σχετικές με το καθεστώς λειτουργίας των μαγαζιών του
Μ αρτυρικές καταθέσεις και στοιχεία που έχουν ληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ. εμπλέκουν στη μαφία των ακινήτων δύο γνωστά πολιτικά πρόσωπα, δύο δημάρχους και δύο δραστήριους συνδικαλιστές. Σύμφωνα με κατάθεση βασικού μάρτυρα, επιχειρηματίας, εκ των ηγετικών μελών του κυκλώματος, μεσολάβησε ώστε να δοθούν για λογαριασμό ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων συνολικά περίπου 300.000 ευρώ σε τέσσερις πολιτικούς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με την κατάθεση δόθηκαν 100.000 ευρώ σε δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και 150.000 ευρώ σε δήμαρχο της Αττικής από ιδιοκτήτη καταστημάτων επί της λεωφόρου Συγγρού και στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης σε διάφορες υποθέσεις που αφορούν το καθεστώς λειτουργίας των μαγαζιών του. Ακόμη περίπου 50.000 ευρώ φέρεται να δόθηκαν σε δήμαρχο περιοχής της Κορινθίας για να επιτρέψει τη λειτουργία καφετέριας.

«Το Βήμα» επικοινώνησε χθες με τον αναφερόμενο ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων, ο οποίος τόνισε ότι δεν γνωρίζει τον επιχειρηματία-πρωταγωνιστή της μαφίας των ακινήτων που φέρεται να μεσολάβησε για να δοθούν τα χρήματα στα πολιτικά πρόσωπα. Συμπλήρωσε ακόμη ότι έχει «προσωπική γνωριμία με τους μνημονευόμενους πολιτικούς αλλά καμία οικονομική συναλλαγή μαζί τους», καθώς και ότι όλες οι συναλλαγές του «είναι νόμιμες και διαφανείς».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει από τους αξιωματικούς για τον ρόλο στη συμμορία των ακινήτων δύο γνωστών συνδικαλιστών με ιδιαίτερα συχνές τηλεοπτικές παρουσίες.

Οι δύο συνδικαλιστές, με βάση τις μαρτυρίες και τις παρακολουθήσεις, εντόπιζαν συναδέλφους τους με μεγάλες οφειλές στις τράπεζες και τους έστελναν στα δίχτυα του κυκλώματος. Οι αξιωματικοί μιλούν για μια ιδιαίτερα σοβαρή πτυχή της υπόθεσης που ερευνούν.


Του Β.Γ. Λαμπρόπουλου
Πηγή Το Βήμα
28.9.2010

* Στη φωτό εικονίζονται δεκατέσσερεις Σικελοί αρχιμαφιόζοι στη πρώτη (γνωστή) εθνική συνάντηση της Μαφίας που έλαβε χώρα στο Κλήβελαντ το 1928 και φιλοξενήθηκε από τον Joe Porrello. Στη φωτό εικονίζονται ο Joseph Profaci (καθισμένος στη τροχήλατη καρέκλα) αρχηγός της μαφίας της Νέας Υόρκης, δίπλα εικονίζεται ο Joseph Giunta εκπρόσωπος του Καπόνε και αριστερά ο Pasquale Lolordo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis