Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Πιέσεις στην Ε.Ε. για συμφωνίες επανεισδοχής

Την άσκηση εντονότερων πιέσεων από την Ε.Ε. σε κράτη προέλευσης αλλοδαπών, ώστε να υπογραφούν συμφωνίες επανεισδοχής για να επιστρέφονται άμεσα οι πολίτες τους, πρόκειται να ζητήσει ο υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο. 

Θα ζητήσει επίσης από την Ε.Ε. να μεσολαβήσει ώστε χώρες προέλευσης να εκδίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα για να είναι δυνατή η άμεση επιστροφή πολιτών τους και αύξηση των παρατηρητών του Frontex ώστε να αποδοθούν ευθύνες στα κράτη που εμπλέκονται στη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων. Την ερχόμενη εβδομάδα, τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας θα ανακοινώσουν τη συγκρότηση επιτροπής που εποπτεύει κοινές επιχειρήσεις αστυνομίας και στρατού στα χερσαία σύνορα, ακόμη και σε εφαπτόμενες των συνόρων περιοχές.

Μέχρι στιγμής, συμφωνίες επανεισδοχής έχουν υπογραφεί με Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, FYROM, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, Σερβία, Γεωργία, Χονγκ Κονγκ, Μακάο, Σρι Λάνκα. Το καλοκαίρι υπογράφηκε συμφωνία επανεισδοχής με το Πακιστάν ύστερα από 10 χρόνια διαπραγματεύσεων. Ακόμη, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας με το Μαρόκο, ενώ ακανθώδες ζήτημα παραμένει η υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία. Από το αναθεωρημένο σχέδιο δεν απαλείφθηκαν τα σημεία που έχουν ενοχλήσει την Ελλάδα και αφορούν τον μη σαφή προσδιορισμό των ελληνοτουρκικών συνόρων. Η Τουρκία αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία εάν προσδιορισθούν με σαφήνεια τα σύνορα.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα σύνορα, ανησυχίες δεν εκφράζονται μόνο από την επίσημη Πολιτεία για τις αυξημένες ελεύσεις, αλλά και από Αρχές που εποπτεύουν τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. 

Σε έκθεση που εστάλη στον Συνήγορο του Πολίτη και την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καταγράφονται σοβαρότατες παραβιάσεις της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας στις διαδικασίες που ακολουθούνται. Ανήλικοι εγγράφονται ως ενήλικοι και Αφγανοί ως Τούρκοι προκειμένου να απελαθούν. 

Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι υπεύθυνα για τη διερεύνηση της εθνικότητας και της ηλικίας είναι τα ειδικά κλιμάκια του Frontex. Ομως ο εκτελεστικός δ/ντής του Frontex κ. Ιλκα Λαϊτίνεν σε σχετική ερώτηση της «Κ» απαντά: «Ο Frontex συντονίζει τη συνεργασία των κρατών-μελών, συνδράμει στη βελτίωση της τεχνικής ικανότητάς τους προκειμένου να συνεργασθούν και φροντίζει για την καλύτερη εφαρμογή των νόμων. Ο Frontex δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες. Κανένας αξιωματούχος του δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις εξ ονόματος ενός κράτους-μέλους». Οσο για τις διαδικασίες ανηλικότητας που χρησιμοποιούνται, «αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να κάνετε στις ελληνικές αρχές», απαντά. 

Στην έκθεση καταγράφονται ξυλοδαρμοί, παρακράτηση εγγράφων που πιστοποιούν προσφυγική ιδιότητα, εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης και άλλες παραβιάσεις που θα ελαχιστοποιηθούν εάν υλοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο προτίθεται να χρηματοδοτήσει αφειδώς η Ε.Ε.

Της Μαρίας Δεληθανάση
5.10.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis