Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Αδικος ο νέος ΦΑΠ (Για την ακίνητη περιουσία)

Σε επιστολή του ρπος την εφμ Καθημερινή γράφει ο κ. Ηλίας Ηλιάδης

Κύριε διευθυντά

Η επιθυμία όλων των πολιτών να βοηθήσουμε το κράτος στις δύσκολες στιγμές, υποβαλλόμενοι σε θυσίες και στερήσεις, ακυρώνεται όταν δημιουργείται αίσθηση αδικίας.

Στην περίπτωση του νέου ΦΑΠ οι συντελεστές, όπως δημοσιεύθηκαν, για κλιμάκια ανά 100.000 ευρώ και συντελεστές διαδοχικά 0,1-0,3-0,6-0,9-1,0% αποτελεί καθαρή δήμευση της περιουσίας που θα εξεγείρει όλους τους ιδιοκτήτες, που κατά κανόνα είναι φιλήσυχοι, εργατικοί άνθρωποι που αποταμίευσαν τον κόπο τους αυτοί και οι πρόγονοί τους, δεν ξοδεύουν, δεν σπαταλούν χρήματα σε μόδες, καζίνο, παντοειδείς επιδείξεις πλούτου κ.λπ. Αντιθέτως, αποταμίευσαν με τον τρόπο αυτό και συγχρόνως εξασφάλισαν στέγη σε εκείνους που ενοικιάζουν και επενδύουν διαφορετικά.

Για να υπερασπισθούν τα δικαιώματά τους δεν μπορούν –ούτε θα καταδέχονταν άλλωστε– να κόψουν το ρεύμα της πόλεως, ούτε να κλείσουν τα λιμάνια ούτε τις οδικές αρτηρίες ή τα σύνορα, εκθέτοντας τη χώρα ανεπανόρθωτα, ούτε και τους δρόμους του Κέντρου. Γι’ αυτό άραγε δημεύεται η περιουσία τους; ελλείψει αντιδράσεών τους; Εφαρμόζετε το ρητό: «Αυτοί δεν μιλάνε, βαράτε τους»; Είναι πολιτισμένη τακτική αυτή;

Και πόσο άδικο είναι να τους φορτώνετε με τέτοιο βάρος όταν καθημερινά παρακολουθούμε την καταγγελία σκανδάλων, κατά τα οποία πλουτίζουν οι ολίγοι επιτήδειοι εις βάρος του κράτους, χωρίς το κράτος αφενός να κινείται μόνο του εναντίον τους χωρίς να περιμένει καταγγελίες και αφετέρου έπειτα από αυτές δεν λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα.

Δημεύετε, λοιπόν, τις περιουσίες νομοταγών πολιτών για να γεμίσετε το καζάνι, από την τρύπα του οποίου γεμίζουν τις τσέπες τους οι θρασείς και οι κομπιναδόροι. Ωραίο παράδειγμα δίνετε! Και το περνάτε στις επόμενες γενιές! «Ο,τι κερδίζετε φάτε το πριν σας το φάει η Εφορία». Τιμωρείτε όσους αποταμιεύουν και εμμέσως επιβραβεύετε τους σπάταλους κ.λπ., οι οποίοι βέβαια, δεν κρατούν ούτε δωμάτιο στο όνομά τους για να γυρίζουν τα χρήματά τους σε άλλους είδους δραστηριότητες και για να μη βρεθεί τίποτε για κατάσχεση αν καταδικασθούν.

Ενα παράδειγμα ύψους του φόρου για περιουσία, που πολλές φορές δεν αποδίδει και εισόδημα:
Για περιουσία 3.810.000 ευρώ αναλογεί ΦΑΠ για τον 1ο χρόνο 30.000 ευρώ, ομοίως αλλά με αύξηση των ΑΑ κατά 205% για τον 2ο χρόνο 37.220 ευρώ, ομοίως και με νέα αύξηση των ΑΑ κατά 20% για τον 3ο χρόνο 45.884 ευρώ.

Επειτα από τέτοια βάρβαρη επιδρομή κατά των ακινήτων δίνετε το τελειωτικό χτύπημα στην οικοδομική δραστηριότητα και στους συναφείς κλάδους. Δεν σας απασχολεί αυτό; Παρόμοιος δημευτικός φόρος είναι εξ ορισμού αντισυνταγματικός, δεν υπάρχει η δυνατότης να πληρωθεί, θα καταπέσει και χάνουμε χρόνο.

Ο κόσμος λέει, πρώτα επισκευάστε τις διαρροές του καζανιού και μετά ανοίξτε τη βρύση των δίκαιων φόρων για να το γεμίσετε. 

Αλλάξτε τα κλιμάκια και τους συντελεστές. Τον μικρότερο φόρο θα τον πληρώσει ο πολίτης με την καρδιά του, αλλιώς τον οδηγείτε στη χρήση μεθόδων αποφυγής του.

Ηλιας Ηλιαδης - Μηχ. - Ηλεκτρ. / Καλαμάκι

30.7.2010

Σχόλιο δικό μας 

Είναι απορίας άξιο γιατί η ακίνητη περιουσία φορολογείται από 10 μεριές (όσον αφορά το εισόδημα, όσον αφορά τη χρήση, όσον αφορά την πώληση ή την αγορά, όσον αφορά τη γονική παροχή, για την καταχώρηση στο κτηματολόγιο κλπ κλπ)

Η απόκτηση ακίνητης περιουσίας για έναν μικρομεσαίο δεν αποτελεί τίποτα άλλο από ένα είδος αποταμίευσης. Πολλές φορές  συντηρούνται σπίτια-ερείπια με δυσβάστακτο κόστος μόνο και μόνο  για λόγους συναισθηματικούς (ένα ερειπωμένο σπίτι σε κάποιο χωριό-γονική κληρονομιά)  

Γιατί  οι αποταμιευτικές καταθέσεις στην Τράπεζα να μην φορολογούνται και αυτές (φορολογούνται κατά 10% μόνο ως προς την τοκοφορία). Τα σκάφη αναψυχής γιατί δεν φορολογούνται με φόρο ανάλογο της ακίνητης περιουσίας? (δηλαδή και ως προς τη χρήση και ως προς την ιδιόχρηση? )

Σε τελική ανάλυση  γιατί θα πρέπει ένας ιδιώτης να πληρώνει φορο-ενοίκιο στο κράτος για τη δική του ιδιοκτησία? Μήπως το κράτος τον ενίσχυσε όταν ο ίδιος έκανε το σκ...παξιμάδι για να τα βγάλει πέρα με τα δάνεια που πήρε από τις Τράπεζες?

Αντίσταση στη μιζέρια (ξεκινούν τα μουσεία)


 Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
«Δεν μπορώ να διδάσκω στους νέους τη μιζέρια. Διδάσκουμε αγώνα όχι αγωνία. Πρέπει να προχωρήσουμε και να βρούμε τρόπους να φέρουμε τον κόσμο ακόμη πιο κοντά μας». Αυτή ήταν η κινητήριος δύναμη του Νίκου Σταμπολίδη, διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Με την πρόεδρο του Ιδρύματος, Σάντρα Μαρινοπούλου ανακοίνωσαν πρόσφατα συνεργασίες μουσείων, άνοιγμα στους τουριστικούς πράκτορες και στους ξενοδόχους με ημερήσιο εισιτήριο των 20 ευρώ που περιλαμβάνει πρόσβαση στις εκθέσεις, γεύμα στο καφέ και έκπτωση 10% στο πωλητήριο. Αρκεί να έχουν στα χέρια τους τον χάρτη Athens Map.

Καθιέρωσαν επίσης δωρεάν είσοδο την πρώτη Πέμπτη μετά τα εγκαίνια κάθε περιοδικής έκθεσης, κάθε Δευτέρα μειωμένο εισιτήριο για όλους (3,5 από 7) ευρώ και για τους νέους 19-26 ετών (2,5). Επίσης ελεύθερη πρόσβαση στους έως 30 ετών και τη συντροφιά τους εφόσον θέλουν να εκδώσουν κάρτα μέλους των Νέων Φίλων του μουσείου η οποία κοστίζει 25 ευρώ και θα έχουν διάφορες παροχές.

Σε επίπεδο εκθέσεων ετοιμάζονται πολλά: «Το ξεχασμένο παρελθόν της Ευρώπης. Η κοιλάδα του Δούναβη, 5.000-3.500 π. Χ. και οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια κατά τη Νεολιθική εποχή» τον Οκτώβριο ώς τον Ιανουάριο του 2011, το αφιέρωμα στη Βάσω Κατράκη τον Νοέμβριο, «Η τέχνη του βιβλίου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών», και η ενδιαφέρουσα σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων «Αγονη γραμμή» που διοργανώνει το Κυκλαδικής με το ΥΠΠΟΤ. Η έκθεση «Ιασις: Υγεία- Νόσος- Θεραπεία στον αρχαίο ελληνικό κόσμο» που ετοιμάζεται για το 2012 με 250 εκθέματα από μουσεία της χώρας και του εξωτερικού είναι ακόμη ένα στοίχημα

Ο κ. Σταμπολίδης ανακοίνωσε και συνεργασία που προωθείται με τα γειτονικά μουσεία: Πινακοθήκη, Μπενάκη και Βυζαντινό Μουσείο. Πώς γίνονται όλα αυτά όταν η κρατική μηχανή δεν μπορεί να βγάλει από τον λήθαργο τα δικά της μουσεία; «Υπάρχουν δυσκολίες για ένα κοινό εισιτήριο. Οχι με τους διευθυντές των μουσείων αλλά το δημόσιο λογιστικό» λέει στην «Κ». «Ωστόσο, αν δεν κάνουμε όλοι μας βήματα μπροστά, δεν θα προχωρήσουμε σε τέτοιους δύσκολους καιρούς. Με το Μουσείο Μπενάκη η συνεργασία είναι πιο εύκολη. Οι αγκυλώσεις είναι από την πλευρά των δημόσιων μουσείων και είναι αναμενόμενες. Κινούμαστε όμως όλοι σε μια κατεύθυνση».

Ενιαίο εισιτήριο οι διευθυντές των μουσείων της Θεσσαλονίκης που συγκροτούν το Δίκτυο των πέντε (Αρχαιολογικό, Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό, Τελλόγλειο και Σύγχρονης Τέχνης) έχουν καθιερώσει καιρό τώρα, ενώ για την κρίση προτείνουν ενιαίο των 10 ευρώ για τρεις ημέρες, αποφασισμένοι να επιτεθούν με τους δικούς τους τρόπους.

Χρειάζονται εθελοντές και επικοινωνία

«Ιδέες υπάρχουν και οι Eλληνες έχουν πολλές» λέει η κ. Μαρία Λαγογιάννη διευθύντρια του Επιγραφικού Μουσείου. Ενός ιδιαίτερου πολιτιστικού οργανισμού με ελεύθερη είσοδο για το κοινό που βρίσκει τρόπους να το συγκινεί κατά καιρούς αφού ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται, η οδός Τοσίτσα, είναι «κακό» πέρασμα για πολλούς.

Η πρόσκληση «Το Επιγραφικό Μουσείο συνομιλεί με τη γειτονιά του» λίγους μήνες πριν ήταν από τις πιο επιτυχημένες δράσεις του μουσείου. «Ανταποκρίθηκαν όλοι οι γείτονες από τη γειτονιά των Εξαρχείων. Πιστεύω πολύ στην επικοινωνία και τώρα στην κρίση χρειάζεται περισσότερο. Οι διευθυντές των κρατικών μουσείων δεν έχουν τις δυνατότητες των ιδιωτικών και βέβαια πάντα έχουν έλλειψη προσωπικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις απλώνεις το χέρι στους άλλους να δουλέψουμε όλοι μαζί. Υπάρχει προθυμία και εμείς το έχουμε διαπιστώσει ως μουσείο πολλές φορές. Πιστεύω και στη βοήθεια των εθελοντών όπως συμβαίνει σε πολλά μουσεία του εξωτερικού».

Η επόμενη έκθεση που ετοιμάζει το Επιγραφικό σχετίζεται με όλα αυτά. «Είναι πιλοτική και έχει να κάνει με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και την καθηγήτρια κ. Νεζίρη. Τα παιδιά αυτά -μεταπτυχιακοί φοιτητές- θα ετοιμάσουν σε όλα τα επίπεδα την έκθεση «Γιορτές και αγώνες στην Αθήνα». Το στήσιμο της έκθεσης είναι ένα βήμα και γι’ αυτούς να γνωρίσουν τι τους περιμένει στην αγορά αύριο. Με αυτό τον τρόπο τους δίνουμε ελπίδα και πρωτοβουλία».

Στην περιφέρεια

Ας δούμε όμως τι γίνεται και στην περιφέρεια και τους αρχαιολογικούς χώρους. Στην ξεχασμένη Ηπειρο το υπουργείο καθιέρωσε πρόσφατα ενιαίο εισιτήριο 10 ευρώ (5 το μειωμένο), διάρκειας μάλιστα πέντε ημερών για όσους θέλουν να επισκεφτούν τα μνημεία της Πρέβεζας και της Αρτας. Ενιαίο εισιτήριο αποφασίστηκε και για τους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας, όπου μπορεί να δει κανείς με εισιτήριο 6 ευρώ (3 ευρώ μειωμένο) διάρκειας πέντε ημερών, το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Ηγουμενίτσας και τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού.

Η κ. Λίνα Μενδώνη, γ. γ. του ΥΠΠΟΤ, είχε μιλήσει στην «Κ» για την ιδέα του Καλλικράτη των μουσείων η οποία στηρίζεται σε κοινές δράσεις και συνεργασία. Εχει αναφερθεί όμως πολλές φορές και στην ανάγκη του σύγχρονου επισκέπτη να βρίσκει εισιτήρια μουσείων και χώρων ακόμη και στα περίπτερα!

Από την άλλη, ο υπουργός Π. Γερουλάνος σκέφτεται να τονώσει τουριστικά και πολιτιστικά την κίνηση των μουσείων, εγκαινιάζοντας όπως είπε τουλάχιστον 20, τους επόμενους μήνες. Πολλά απ’ αυτά ήδη λειτουργούν. «Θα παραμείνει το μουσείο μια πολυτελής αποθήκη ή θα γίνει ζωντανό μέρος της κοινωνίας; Εξαρτάται από την κοινωνία και τους ανθρώπους του μουσείου. Εάν ο ένας αγκαλιάσει τον άλλο, το μέλλον του θα είναι να γίνει ένας χώρος σπουδής, διασκέδασης, ανταλλαγής απόψεων. Θα γίνει χώρος τουρισμού και ανάδειξης μιας πλούσιας κληρονομιάς» είναι το στοίχημα. Κι όπως επιμένει αυτό: «εξαρτάται από την τοπική κοινωνία».

Η θέσπιση μειωμένων ενιαίων εισιτηρίων είναι ένα βήμα. Οι έξυπνες εκθέσεις, οι εκδηλώσεις στους χώρους αυτούς. Ομως χρειάζεται πολλή ουσιαστική δουλειά για να τονωθεί η επισκεψιμότητα όχι για ένα μήνα αλλά για χρόνια. Ακόμη περισσότερη να συνεργαστούν τα μουσεία της χώρας και να «ξυπνήσουν» το ενδιαφέρον του κόσμου με προσφορές. Η κρίση δείχνει πως θα ακολουθήσουν κι άλλα στις προσφορές. Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ βέβαια γυρίζουν (όχι όλες) το κεφάλι από την άλλη πλευρά. Ωστόσο ο έξυπνος διευθυντής από την κρίση φαίνεται. Οταν δεν υπάρχει χρήμα να ρέει αλλά έξυπνες ιδέες.

Της Γιώτας Συκκα
25.7.2010

*Η φωτό είναι από εδώ

«Λες και τα ’λεγα για να χορτάσω» - (οι ανεκτέλεστες συνταγές/μαγειρικές να πιάσουνε τόπο)


Δεν πληθαίνουν μόνο τα αδιάβαστα βιβλία στη βιβλιοθήκη μας ή οι αριθμοί τηλεφώνου στη μνήμη του κινητού μας, αριθμοί που ποτέ δεν θα καλέσουμε. 

Πληθαίνουν και οι ανεκτέλεστες συνταγές που έχουμε συγκεντρώσει σε μπλοκάκια, κουτιά και ντοσιέ, πληθαίνουν και βελτιώνονται τα βιβλία, τα περιοδικά μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, όπως και οι σχετικές εκπομπές στην τηλεόραση. Θα έλεγε κανείς ότι όλη η Ελλάδα δεν μαγειρεύει απλώς, αλλά πειραματίζεται, αναζητεί νέες γεύσεις κι εμπειρίες, επιστρέφει στις ρίζες της και ταυτόχρονα απλώνει νέες.

Πριν από λίγα χρόνια, είχα ακούσει ότι η κουζίνα του μέλλοντος θα είναι ένα τηλεφωνικό κέντρο ή μια οθόνη υπολογιστή μέσω των οποίων θα παραγγέλνουμε το γεύμα μας, όμως η πρόβλεψη αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αν και πολλοί καταφεύγουν, λόγω έλλειψης χρόνου και διάθεσης, στην εύκολη (αλλά όχι φθηνή) λύση του delivery, φαίνεται ότι δυναμώνει το ενδιαφέρον και των δύο φύλων, καθώς και των νεότερων ηλικιών για τη μαγειρική, για το σπιτικό και υγιεινό φαγητό – παρά την κρίση, ίσως και εξαιτίας της κρίσης.

Σε μια συνέντευξη, που έδωσε το 1979, ο καραγκιοζοπαίκτης Μίμαρος μιλάει για τις παραστάσεις που έδινε στην Αθήνα επί Κατοχής. «Παίζαμε δύο μήνες κωμωδίες, ηρωικά, ερωτοδραματικά. Η πείνα, όμως, είχε επιδράσει ακόμα και στον Καραγκιόζη. Μετά τις πρώτες δέκα παραστάσεις, μου σύστησε ο ιδιοκτήτης της μάντρας να σταματήσω τον “Καραγκιόζη Φούρναρη / Μάγειρα / Γιαουρτά” κι ό, τι είχε σχέση με φαΐ γιατί ο κόσμος –μόλο που γελούσε– υπέφερε σαν άκουγε για ζεστές φραντζόλες και φασουλάδες… Είχε δίκιο. Αφού ο ίδιος που τα ’λεγα αιστανόμουνα τα σάλια μου να τρέχουν… Λες και τα ’λεγα για να χορτάσω. Δράμα». 
 (Κώστας Στέφ. Τσίπηρας, «Ο ήχος του Καραγκιόζη»)

Αλλος τα ’λεγε για να χορτάσει, άλλος τα διάβαζε για να χορτάσει. 

Ο Αρθουρ Κέσλερ, ανταποκριτής μιας βρετανικής εφημερίδας στον Ισπανικό Εμφύλιο, βρέθηκε το 1937 κρατούμενος στη Σεβίλλη, σε μια φυλακή που διέθετε βιβλιοθήκη. Οπως γράφει στην «Ισπανική διαθήκη», εκεί καταβροχθίζει βιβλία, όμως αποφεύγει τα «πολεμικά» που τον αναστατώνουν και προτιμά να διαβάζει για γεύματα και, όταν του φέρνουν ένα καινούργιο βιβλίο, ψάχνει να βρει τις παραγράφους που μιλούν για φαγητό, «όπως οι έφηβοι ψάχνουν να βρουν τις ερωτικές περιγραφές».

Οι εκδόσεις και οι εκπομπές για τη μαγειρική, όπως και τα μαγειρικά sites στο Διαδίκτυο, που συχνά είναι γραμμένα με μεράκι και ζωντάνια, δεν καλύπτουν μόνο το κενό που έχει δημιουργήσει η έλλειψη της γειτονιάς ή της διευρυμένης οικογένειας, που επέτρεπαν τη μετάδοση της μαγειρικής πείρας από γενιά σε γενιά. Ο περί μαγειρικής λόγος ή η εικόνα δεν μας χορταίνει με τη βιολογική έννοια, αλλά τρέφει φαντασιώσεις που έχουν κοινωνική αναφορά. 

Για τον εαυτό μας θα μαγειρεύαμε τα στοιχειώδη, όμως οι πιο σύνθετες και χρονοβόρες συνταγές παραπέμπουν σε γιορτές και σχόλες, σε τραπέζια με φίλους και συγγενείς, στη συντροφικότητα που φέρνει το καλό κρασί που δεν πίνεται ξεροσφύρι. «Το χρήμα (και τον χρόνο) δεν τα λογαριάζω» –ούτε τα τσουμπλέκια που πρέπει να πλυθούν μετά– σκέφτεται κανείς σαν βλέπει τις περίτεχνες φωτογραφίες στα περιοδικά ή τα «ατμοσφαιρικά» πλάνα στις ταξιδιωτικές εκπομπές μαγειρικής ή τις αστραφτερές, ατσαλάκωτες κουζίνες στο στούντιο.

Σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας, είναι ενθαρρυντική η ιδέα ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα με τα χέρια μας και να φτάνουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 

«Πετυχαίνει πάντα», όπως έλεγε μέσα σε παρένθεση, πλάι στον τίτλο, η συνταγή στα τετράδια της μαμάς μας. 

Για πόσες σχέσεις και εγχειρήματα μπορούμε να πούμε το ίδιο;

Tης Mαριαννας Tζιαντζη
18.7.2010

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ο σκύλος ο Κανέλλος

Έγινε τραγούδι, blog, σύνθημα και η ιστορία του, 2 χρόνια μετά τον θάνατό του,
κυκλοφορεί ακόμη από mail σε mail αλλά και σε πολλά sites του ίντερνετ.
 
Πρόκειται για τον Κανέλο, τον αδέσποτο σκύλο "μασκότ" του Πολυτεχνείου, στην Πατησίων,
που επί πολλά χρόνια συνόδευε τους φοιτητές στις πορείες και σύχναζε μαζί τους στα
Εξάρχεια. 


Σκύλος- σύμβολο των αντεξουσιαστών, πρωτοστατούσε στις συγκεντρώσεις τους στους δρόμους της Αθήνας και όποτε γίνονταν επεισόδια οι αστυνομικές δυνάμεις τα έβρισκαν σκούρα...

 Όσοι τον ήξεραν λένε ότι ο Κανέλος "μισούσε ό,τι είχε να κάνει με εξουσία και αστυνομία" και πάντα χυμούσε στα ΜΑΤ όταν εμφανιζόταν στις πορείες. 
Λένε πως τραυματίστηκε σε μία πορεία "από τα ΜΑΤ ύστερα από ρίψη χημικών" και έμεινε παράλυτος στα πίσω πόδια.

Οι φίλοι του του έφτιαξαν ένα ειδικό καροτσάκι με ρόδες για να μπορεί να μετακινείται και τον φρόντιζαν αλλά κάποιοι "καλοί άνθρωποι" τον μετέφεραν στο κυνοκομείο στο Μαρκόπουλο.
 

Τότε μάλιστα - τον Ιούνιο του 2007 - είχε οργανωθεί διαδικτυακή κινητοποίηση από τους
φοιτητές προκειμένου να επιστραφεί ο Κανέλος στο Πολυτεχνείο. 
Οι φοιτητές τον βρήκαν παραμελημένο και εξαντλημένο και τον πήραν ξανά μαζί τους στο Πολυτεχνείο. Η επιθυμία του σύντροφου Κάνελου να ζήσει και να πεθάνει νικητής, στα χέρια των συντρόφων και φίλων του, και να επιστρέψει για πάντα στο χώρο που αγάπησε και τον αγάπησαν, εκεί όπου πέρασε όλη του τη ζωή με δική του βούληση (προστατεύοντας το Πολυτεχνείο μέρα νύχτα, για πάνω από μια δεκαετία), εκπληρώθηκε. 

Στις 2 Ιούλη του 2008, ο σύντροφος Κανέλος πέρασε στην αθανασία.



Οι σύντροφοι και φίλοι του τον έθαψαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, του χώρου που φύλαγε
με αυταπάρνηση σε όλη του τη ζωή και την "ιδέα" του οποίου, τουλάχιστον αυτός, δεν πρόδωσε ποτέ. 
 
Δεν αλλοτριώθηκε, δε φόρεσε Αρμάνι, δεν πήρε σβάρνα τα κόμματα, δεν εξαργύρωσε τη θητεία του με μια θέση στα κωλοέδρανα της βουλής.
 
Θα σε θυμόμαστε για πάντα Κανέλο.

29.7.2010

Η σκιά του Καραγκιόζη

Γελοία αυτή η ιστορία με τον καραγκιόζη, από όποια πλευρά και να τη δει κανείς. Γελοία από την πλευρά εκείνων που θέλουν να διεκδικήσουν την ελληνική πατρότητά του. Γελοία και από την πλευρά των άλλων που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τον μικροκομπιναδόρο ήρωα του θεάτρου σκιών.

Ευτυχώς που οι διεκδικητές της πατρότητας δεν προκάλεσαν πανεθνική εκστρατεία τύπου «ελληνική Μακεδονία», γιατί θα γέλαγε και το παρδαλό κατσίκι. Ετσι κι αλλιώς ο καραγκιόζης μάς έρχεται από τον Ανατολή (όπως δείχνει και το όνομά του, αλλά και όλη η δραματουργική ταυτότητά του), οπότε κανένα επιχείρημα περί του αντιθέτου δεν θα ήταν ισχυρό, ακόμη κι αν έκαναν εξετάσεις DΝΑ. Η καταγωγή του... σκιώδους ήρωα έχει διερευνηθεί τόσο πολύ επιστημονικά ώστε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση θα ήταν κυριολεκτικά περί... καραγκιόζη σκιάς.

Αλλά στην όλη ιστορία πιο αστείοι φαίνονται οι αντι-καραγκιόζηδες. Είναι φανερό ότι στις αντιδράσεις τους υπάρχει ένα σύνδρομο δυτικού καθωσπρεπισμού, όπου το «δυτικό» πρέπει να διαβαστεί με όρους 19ου αιώνα. Πρέπει να απαλλαγούμε, λένε, από τον ήρωα αυτόν που μας θυμίζει οικεία κακά. Είναι ο κομπιναδόρος, ο ψεύτης, ο τεμπέλης, το λαμόγιο, αυτός που θέλει να ζει σε βάρος των άλλων. Κοντολογίς, ένας ήρωας του καιρού μας, που προσπαθούμε να τον κρύψουμε κάτω από το χαλί. Είναι δυνατόν να έχουμε έναν τέτοιον εθνικό ήρωα, έστω και ως φιγούρα του θεάτρου σκιών, έστω και ως... καραγκιόζη; 

Για να μιλήσουμε όμως σοβαρά, από τον καραγκιόζη δεν πρόκειται να απαλλαγούμε, ασχέτως του αν είναι Ελληνας ή Τούρκος, Ινδός ή Κινέζος. 

Και δεν θα απαλλαγούμε ποτέ γιατί απλούστατα είναι εγγεγραμμένος ανεξίτηλα στην παράδοσή μας, με τον ίδιο τρόπο που είναι εγγεγραμμένα τα δημοτικά τραγούδια, οι παροιμίες, οι μπαλάντες ή η λαϊκή, ναΐφ ζωγραφική του Θεόφιλου. Δεν θα απαλλαγούμε ποτέ γιατί ο καραγκιόζης είναι εγγεγραμένος στην καθημερινή μας γλώσσα, όπως δείχνει η φράση «είσαι καραγκιόζης». 

Και τέλος δεν θα απαλλαγούμε ποτέ γιατί ο καραγκιόζης έχει πλέον μεταγραφεί σε άλλες εκφράσεις τέχνης, που δεν είναι λαϊκές αλλά λόγιες και δυτικές. 

Για να δώσω μερικά απλά παραδείγματα, χωρίς τον καραγκιόζη δεν θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πλευρές από το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, από τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, από το χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, από έργα της γενιάς του ΄30, για να αναφέρουμε μόνο μερικές περιτπώσεις. 

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η παράδοση υπάρχει.
Ερήμην μας. nbak@tovima.gr

Του Νίκου Μπακουνάκη
Πηγή Το Βήμα
30.7.2010

"Εφυγε" ο Π. Βρέλλης, ο δημιουργός των κέρινων ομοιωμάτων στα Ιωάννινα

Ο Παύλος Βρέλλης στον Εθνικό Κήπο (1949)
AΠΩΛΕΙΑ. Σε ηλικία 87 ετών «έφυγε» το περασμένο Σάββατο από τη ζωή ο γλύπτης Παύλος Βρέλλης. Αφησε πίσω του μια ιδιαίτερη κληρονομιά: ένα μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στο Μπιζάνι Ιωαννίνων με αγάλματα ξακουστών, αλλά και αφανών ηρώων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Ιστορία του ελληνικού κράτους κατά τους τελευταίους τρεις αιώνες. Από την προεπαναστατική περίοδο του 1821 ώς και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα ομοιώματα του Βρέλλη ξαναζωντανεύουν την Ιστορία μας και ενσαρκώνουν τον θαυμασμό του καλλιτέχνη για εκείνους που πολέμησαν ώστε να απολαμβάνουμε σήμερα την ελευθερία μας.

Θαυμασμός για το ’21
«Ευχαριστώ αυτούς που κράτησαν τη θρησκεία μου, τη γλώσσα μου και την εθνικότητά μου, για να είμαι χριστιανός και να λέγομαι Ελληνας. Η αγάπη και η λατρεία που είχα από μικρό παιδί στους ήρωες της προεπανάστασης και της Επανάστασης του 1821 έγινε αγάπη και θαυμασμός για τους μετέπειτα ήρωες. Αυτοί σφάχτηκαν, κρεμάστηκαν, γδάρθηκαν, ταπεινώθηκαν... για να κερδίσουμε εμείς σήμερα τον τόπο τούτο ελεύθερο, χωρίς σκλαβιά», έγραφε στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο καλλιτέχνης που γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1923.
Ορφάνεψε πολύ μικρός από μητέρα και λίγο αργότερα έχασε τον πατέρα του. Τον μεγάλωσε η θεία του, αδελφή της μητέρας του, η οποία διέκρινε νωρίς την καλλιτεχνική του κλίση. Ηδη από την παιδική του ηλικία, είχε ζωγραφίσει ή σμιλέψει σε ξύλο ή πέτρα αγαπημένους του ήρωες. Στην εφηβεία του τον συνέλαβαν οι Γερμανοί μαζί με άλλα παιδιά για να εκκαθαρίζει απομεινάρια πολεμικού υλικού που δεν είχε εκραγεί. Η εμπειρία αυτή τον σφράγισε αλλά του έδωσε και δύναμη για ζωή.

Μαθητής του Τόμπρου

Σπούδασε αρχικά στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία και στη συνέχεια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Ηταν ο πρώτος Ηπειρώτης που κατάφερε να αποφοιτήσει. Πειραματίστηκε με διάφορα μέσα και υλικά, δοκίμασε τις δυνάμεις του στη ζωγραφική και τη χαρακτική. Τη γλυπτική την διδάχθηκε από τον δάσκαλό του Μιχάλη Τόμπρο. Συνέχισε τις σπουδές του στη Φλωρεντία. Μία από τις πιο σπουδαίες του εργασίες ήταν η συντήρηση τμημάτων από τις αρχαιότητες του Ιερού Βράχου στο Μουσείο Ακροπόλεως, ενώ εργάστηκε και στο Εθνικό Αρχαιολογικό. Το μεγαλύτερό του όραμα ήταν η δημιουργία του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων που άνοιξε τις πόρτες του το 1994, σε ένα χώρο που είχε διαμορφωθεί εξ ολοκλήρου από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

27.7.2010
 Σχόλιο δικό μας :
Τι ειρωνεία : Μόλις στις 17.6.10 είχαμε ανεβάσει ένα άρθρο που αναφερόταν στο έργο του στο http://arthrosyllektis.blogspot.com/2010/06/blog-post_17.html

 Θ. Κολοκοτρώνης(κέρινο ομοιώμα)/Μουσείο Βρέλλη
"Τα κέρινα ομοιώματα, είναι κούφια εσωτερικά και έτσι "αναπνέουν" καλύτερα. Διάλεξα το κερί σαν υλικό, γιατί ομοιάζει περισσότερο με την ανθρώπινη επιδερμίδα που θέλω να αποδώσω, έχοντας ένα βαθμό ημιδιαφάνειας. Εύκολο -γενικά- στη χρήση του, έχει κάποιες παγίδες στην επιλογή της ποιότητάς του και κυρίως στο χρώμα του, που πάντα διαφέρει απ' τη στιγμή που είναι λιωμένο, μέχρι τη στιγμή που σταθεροποιείται. Δούλεψα μόνος, χωρίς τη βοήθεια κάποιου κάλφα ή βοηθού."(Π.Βρέλλης)

*Οι φωτό είναι από το site του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων στα Γιάννενα (εδώ) όπως και το ποίημα

Γεωργία....franchise

Το θέμα των μεσαζόντων δεν αποτελεί πληγή μόνο για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ευρωπαϊκή. Στις Βρυξέλλες, έχοντας καταλήξει στον τρόπο καταβολής των επιδοτήσεων από το 2013 και μετά, μέσω της περιφερειοποίησης με πιθανότερο σενάριο την οριζόντια καταβολή των περίπου 35 ευρώ ανά στρέμμα, συζητούν πλέον για τη γεωργία της επόμενης δεκαετίας και πώς αυτή θα συνδεθεί ξανά με τον δευτερογενή τομέα και τις βιομηχανίες μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, οι οποίες υπέστησαν ένα σοκ από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Ασφαλώς και οι περιβαλλοντικές πολιτικές θα αποτελέσουν ένα ισχυρό κίνητρο για την παραμονή στην ύπαιθρο μέσω του πυλώνα ΙΙ των αγροτικών επιδοτήσεων.

Εκείνο όμως που προβληματίζει είναι το πώς οι αγρότες θα επιστρέψουν στην παραγωγή, αφού η αγρανάπαυση και η βιολογική γεωργία μειώνουν τις θέσεις απασχόλησης. Από τις χωματερές, τις «λίμνες» γάλακτος και τα «βουνά από βούτυρα» των αρχών του 2000, στις αρχές της νέας δεκαετίας περάσαμε στην εκτατική γεωργία των δημητριακών της χαμηλής απόδοσης των συντελεστών παραγωγής. Σε αυτό συνετέλεσε και η πολιτική του ισχυρού ευρώ που μείωσε την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών προϊόντων.

Την ίδια ώρα είχαμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα να αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ισχύ εις βάρος της παραδοσιακής βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και τη γιγάντωση των δικτύων λιανικής πώλησης. Οι αλυσίδες των σουπερμάρκετ παίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο σε μικροοικονομικούς και μακροοικονομικούς δείκτες για όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης και ιδιαίτερα για τον πληθωρισμό. Στη χώρα μας είναι εκείνες που έχουν διαμορφώσει ολιγοπωλιακές πρακτικές και αδυνατίζουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, πιέζοντας ταυτόχρονα και τις βιομηχανίες τροφίμων και τους παραγωγούς. Για τον μεσογειακό Νότο η απεξάρτηση από τους μεσάζοντες δεν μπορεί να γίνει με το μοντέλο που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως είναι η εξαγορά μεγάλων εκτάσεων ή εκμεταλλεύσεων από τις βιομηχανίες τροφίμων, αλλά μέσω των αλυσίδων σουπερμάρκετ, οι οποίες σταδιακά θα μετατρέψουν τους παραγωγούς και τους μεταποιητές σε υπαλληλικό προσωπικό των εκτάσεων ή των βιομηχανικών μονάδων που οι ίδιες θα κατέχουν, με τη μέθοδο franchise, δίνοντάς τους δηλαδή ένα αντίτιμο για την παραγωγή προϊόντων! 

Είναι προφανές ότι στις συνθήκες έντονης έλλειψης ρευστότητας και οι γεωργοί και οι βιομήχανοι έχουν υποθηκεύσει την εργασία τους στις τράπεζες και αυτές με τη σειρά τους μεταβιβάζουν τις επισφάλειες σε όποιους τούς προσφέρουν τη ρευστότητα!

Για την εθνική οικονομία που έχει να προσδοκά πολλά από την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητάς της, από την ελληνική πρωτογενή παραγωγή, που εξακολουθεί να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, η γεωργία franchise είναι η επόμενη μεγάλη πληγή...

Του Ι. Κολλάτου
Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι μηχανολόγος, με μεταπτυχιακό στη Βιοτεχνολογία.

Πηγή Το Βήμα
29.7.2010

Το Δημόσιο χρωστάει και στα τουριστικά γραφεία

Την πληρωμή των οφειλομένων προς τουριστικά γραφεία που εξυπηρετούν τις ανάγκες μετακινήσεων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ζητεί με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας κ. κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη –και κοινοποίηση στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο– ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων. 

Κατά πληροφορίες, στην επιστολή επισημαίνεται ότι τα τουριστικά γραφεία προπληρώνουν τους προμηθευτές τους (αεροπορικές εταιρείες ξενοδοχεία κ. λπ.) ενώ το ελληνικό Δημόσιο καθυστερεί πολλούς μήνες να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Ετσι, πολλά γραφεία μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους χάνουν το δικαίωμα έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων από τη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

29.7.2010

Οι μετανάστες αβγατίζουν τον πληθυσμό της Ελλάδας

Αυξάνονται και πληθύνονται οι Ελληνες χάρη... στους μετανάστες! Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας παραμένει σοβαρό, με τις γεννήσεις μόλις και μετά βίας να ξεπερνούν τους θανάτους, ωστόσο ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε και το 2009 χάρη στον σημαντικό αριθμό μεταναστών (27.000) που έφθασαν εδώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Γιούροστατ, ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 35.000
κατοίκους, στο σύνολο 11.295.000 κατοίκους την 1η Ιανουαρίου 2010. 

Ωστόσο, μόλις το 23% της εν λόγω μεταβολής οφείλεται στη φυσική αύξηση του πληθυσμού (8.000 κάτοικοι), ενώ το 77% αποδίδεται στη μετανάστευση, η οποία έφερε το 2009 άλλους 27.000 κατοίκους στη χώρα. 

Οι αντίστοιχοι δείκτες για την «Ευρώπη των 27» διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, με τη μετανάστευση να αντιπροσωπεύει το 62% της αύξησης του πληθυσμού (857.000 κάτοικοι) και τη φυσική αύξηση το 38% (509.000 κάτοικοι). Ο δε συνολικός πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης άγγιξε την 1η Ιανουαρίου 2010 τα 501 εκατ. κατοίκους. 

Σε ανώτερα επίπεδα από τα ευρωπαϊκά κινείται και ο δείκτης μετανάστευσης στην Ελλάδα, 2,4 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 1,7 ανά 1.000 κατοίκους για την Ευρώπη των 27. Στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου κινούνται ο δείκτης γεννήσεων (10,5 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 10,7 στην ΕΕ) καθώς και ο δείκτης θνησιμότητας (9,8 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 9,7 στην ΕΕ), ενώ σε παρόμοια επίπεδα κινήθηκε και ο δείκτης φυσικής αύξησης του πληθυσμού που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε 0,7 ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 1,0 στην ΕΕ.

Πηγή Το Βήμα
28.7.2010

Συνεχίζουν την απεργία οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων

Να συνεχίσουν την απεργία αποφάσισαν σήμερα οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, κατά τη γενική συνέλευση των σωματείων που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής. Η κυβέρνηση από την πλευρά της εμφανίζεται αποφασισμένη να μην κάνει πίσω στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα του επαγγέλματος, ενώ σε ισχύ έχει τεθεί από την Πέμπτη η απόφαση για την πολιτική επιστράτευση των απεργών και την επίταξη των οχημάτων, χωρίς όμως γενικευμένη εφαρμογή. 

Οι απεργοί πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ σε εξέλιξη είναι σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των υπουργείων που εμπλέκονται στην επιστράτευση.

«Συνεχίζουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Χερσαίων και Εμπορευματικών Μεταφορών, Γιώργος Τζωρτζάτος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τονίζοντας ότι «δεν ήρθαμε να κάνουμε μνημόσυνο στις άδειές μας αλλά να πανηγυρίσουμε όπως οι πρόγονοί μας όταν πήγαιναν σε μάχη», ενώ ευχαρίστησε όσες κοινωνικές ομάδες συμπαραστέκονται στον κλάδο. Η απόφαση ελήφθη δια βοής και όχι με μυστική ψηφοφορία που προβλέπει το καταστατικό.

Από την πλευρά του, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών σχολιάζοντας την απόφαση για παράταση της απεργίας τόνισε ότι: «Η πρόταση της κυβέρνησης ήταν γενναία, κακώς είναι αμετακίνητοι οι μεταφορείς αλλά θα πρέπει να συμμορφωθούν με το σύνταγμα και τους νόμους. Η επίταξη θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ιδιοκτητών βυτιοφόρων Γ.Τσάμος, μιλώντας το πρωί στον ρ/σ ΒΗΜΑ 99,5, άφησε να εννοηθεί ότι τουλάχιστον οι βυτιοφορείς θα σταματήσουν την κινητοποίηση, δηλώνοντας ότι ανάλογα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης του κλάδου, οι βυτιοφορείς μπορεί να πραγματοποιήσουν ξεχωριστή συνεδρίαση για το μέλλον της απεργίας.
Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ενίσχυση του μπλόκου της Γυρτώνης έξω από τη Λάρισα κάλεσε τους ιδιοκτήτες των φορτηγών ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κεντρικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Θεοδοσίου. 

Νωρίτερα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε κατ' εξαίρεση την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των βυτιοφόρων στις εθνικές οδούς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η οποία ισχύει από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι και την Κυριακή. Eλαφρώς βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην αγορά καυσίμων καθώς από το πρωί επετράπη η κίνηση των ΙΧ βυτιοφόρων, ιδιοκτησίας των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, για τον εφοδιασμό των πρατηρίων. 

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και σήμερα η παράδοση των φύλλων επίταξης στους ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης. Σύμφωνα με τον Σκάι, στη νομαρχία Αθηνών έχουν αποσταλεί όλα τα φύλλα επίταξης, ενώ καθυστερήσεις σημειώνονται σε άλλες νομαρχίες, όπως εκείνη της Θεσσαλονίκης. Σημειωτέον ότι στη Νομαρχία Πειραιά υπήρξαν 20 αυτοκινητιστές που πήγαν αυτοπροσώπως και παρέλαβαν τα φύλλα επίταξης χωρίς να χρειαστεί η αναζήτησή τους από τις αστυνομικές αρχές.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο γγ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βυτιοφορέων Αγγ.Φάλαρης τόνισε ότι τα φύλλα επιστράτευσης «δεν έχουν αντίκρισμα». Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποια εντολή και πουθενά δεν αναφέρεται που θα πρέπει να πάνε τα φορτηγά και τα βυτιοφόρα που επιτάσσονται. «Η επίταξη δικαιολογείται μόνο όταν απειλείται η δημ. υγεία» εξήγησε στο tvxs ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κ. Χρυσόγονος

Την Πέμπτη, χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η μαραθώνια διαβούλευση υπουργείου - απεργών. Όπως διεμήνυσε η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Μεταφορών, Δημήτρη Ρέππα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαβούλευσης, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί οριστικά και αμετάκλητα στο Μνημόνιο για τους αυστηρούς όρους απελευθέρωσης του επαγγέλματος και δεν υπήρχε χώρος για οπισθοχώρηση. Οι χθεσινές συνομιλίες απέβησαν άκαρπες, αφού οι λύσεις που προτάθηκαν από τον κ. Ρέππα δεν έγιναν δεκτές από τους ιδιοκτήτες των φορτηγών. Νωρίτερα, το πρωί, οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών, όπου μάλιστα προκλήθηκε και ένταση μεταξύ απεργών και αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση χημικών.

Λίγο πριν από τη χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Μεταφορών, οι απεργοί διατύπωσαν δυο επιπλέον αιτήματα: 

5ετή μεταβατική περίοδο αντί της 3ετούς και μη διαφοροποίηση των αδειών που κυκλοφορούν σήμερα. Ειδικότερα, οι απεργοί ζητούν:
  • Η μεταβατική περίοδος της τριετίας να είναι πραγματική, δηλαδή να ξεκινήσει από την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και όχι από τον Ιούνιο του 2010, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.
  • Εξίσωση της σύνταξης όσων έχουν κατοχυρώσει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τους παλιότερους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ.
  • Στο νομοσχέδιο να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για την υπαγωγή τους στον αναπτυξιακό νόμο.
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις.
  • Στο επάγγελμα του μεταφορέα να έχουν πρόσβαση μόνο πολίτες χωρών της Ε.Ε.
Παράλληλα, στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε απο τους υπουργούς να αναλάβουν ταχύτατες πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων στους τομείς τους, ενώ αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων με συντονιστή το Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος-πλαίσιο για το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση στα μέλη της Τρόικας, θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο.

Αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε και στη Βουλή, σχετικά με την απεργία των μεταφορέων. Την αντίδραση του πολιτικού κόσμου προκάλεσε η συνέχιση της απεργίας και η μη εξεύρεση λύσης με το υπουργείο. 

Διαβάστε επίσης:
Πηγή tvxs.gr

Στις 12 η κρίσιμη συνέλευση για την απεργία


Στα «χέρια» των συνδικαλιστών μετακυλίουν οι εκπρόσωποι του κλάδου την απόφαση για τη συνέχιση ή όχι της απεργίας διαρκείας που ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα και έχει στερέψει την αγορά από καύσιμα.Σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι 9 Ομοσπονδίες του κλάδου των μεταφορέων θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον της απεργίας. Οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών δεν έδωσαν σαφείς απαντήσεις για το αν θα εισηγηθούν αναστολή ή όχι της απεργίας, αλλά τόνισαν ότι είναι απλοί «κομιστές» της πρότασης του υπουργείου.

Πηγές του υπουργείου, πάντως, διεμήνυαν αργά χθες το βράδυ πως «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως έχει και χωρίς αλλαγές». Αντιθέτως, η ηγεσία του υπουργείου θα είναι ανοιχτή σε έναν παράλληλο διάλογο με τον κλάδο για θέματα ασφαλιστικά, αναπτυξιακά και φορολογικά, τα οποία, αν συμφωνηθούν, θα ενταχθούν σε μελλοντικά νομοσχέδια των αρμόδιων υπουργείων.

Ουσιαστικά στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκονται φορολογικές ελαφρύνσεις για ορισμένα χρόνια, προκειμένου να μην απαξιωθεί άμεσα η αξία των αδειών. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αν και τους προτάθηκε, οι μεταφορείς αρνήθηκαν την παροχή δεύτερης άδειας για κάθε μία υφιστάμενη. Τόνιζαν, πάντως, ότι η διαδικασία της επίταξης συνεχίζεται κανονικά και δεν πρόκειται να «παγώσει» μέχρι την οριστική λύση της απεργίας.

Η απόφαση να παραπεμφθεί το θέμα στις γενικές συνελεύσεις ελήφθη χθες ύστερα από 3ωρη σύσκεψη, όπου συζητήθηκαν οι προτάσεις που κατατέθηκαν από το υπουργείο Υποδομών σε μία μαραθώνια συνάντηση, η οποία κράτησε πάνω από 4,5 ώρες, μεταξύ του υπουργού Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ. «Εγώ είμαι κομιστής των προτάσεων. Το βάρος είναι πολύ μεγάλο. Αύριο ας αποφασίσει η γενική συνέλευση», είπε στην «Η» ο πρόεδρος τη συντονιστικής επιτροπής των φορτηγών ΔΧ, Γιώργος Τζωρτζάτος.

Λίγο πριν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ είχαν δηλώσει με νόημα: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει!». Το βασικό σημείο «τριβής» των δυο πλευρών σχετίζεται με την πρόταση της κυβέρνησης να χορηγήσει στους οδηγούς μια επιπλέον δωρεάν άδεια για κάθε μια που έχουν στην κατοχή τους. Οι απεργοί ζητούν αντί για τη δωρεάν άδεια να τους καταβληθεί η χρηματική αξία που τους αναλογεί, αίτημα που η κυβέρνηση δεν αποδέχεται.

Τι ζητούν
Δύο επιπλέον αιτήματα που αφορούν 5ετή μεταβατική περίοδο, και όχι 3ετή που προβλέπει το νομοσχέδιο, αλλά και τη μη διαφοροποίηση των αδειών που κυκλοφορούν σήμερα διατύπωσαν λίγο πριν από τη συνάντησή τους με τον υπουργό Δ. Ρέππα οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. Ειδικότερα ζητούν:

1. Η μεταβατική περίοδος της τριετίας να είναι πραγματική, δηλαδή να ξεκινήσει από την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και όχι από τον Ιούνιο του 2010, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

2. Εξίσωση της σύνταξης όσων έχουν κατοχυρώσει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τους παλιότερους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ.

3. Στο νομοσχέδιο να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για την υπαγωγή τους στον αναπτυξιακό νόμο.

4. Φορολογικές ελαφρύνσεις.

5. Στο επάγγελμα του μεταφορέα να έχουν πρόσβαση μόνο πολίτες χωρών της Ε.Ε.

Ευάγγ. Βενιζέλος
«Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, τη δημόσια υγεία και τη δημόσια τάξη, ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να κάνει μερικές μέρες διακοπές, ενώ είναι αναγκαίο να μη φθάσουμε στην εφαρμογή της αναγκαστικής απόφασης για επίταξη».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τη συνεχιζόμενη απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων. Επίσης τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί ο τουρισμός στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα, προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Παράλληλα, κάλεσε τους απεργούς να επιδείξουν αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και εξέφρασε την ελπίδα να λυθεί το πρόβλημα πριν την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης της κυβέρνησης, για την οποία είπε ότι καλώς ελήφθη.

Πολιορκία του υπουργείου
Τα εκτεταμένα επεισόδια ακολούθησαν η «συγγνώμη» και η έκκληση για ψυχραιμία

Από χθες νωρίς το πρωί, ιδιοκτήτες ΦΔΧ είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών, όπου προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια. Πάνω από 1.000 ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων «πολιορκούσαν» το υπουργείο και ορισμένοι από αυτούς προσπάθησαν να εισβάλουν στο προαύλιο πηδώντας από τα κάγκελα, με αποτέλεσμα οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν ήδη εκεί να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση χημικών.

Επεισόδια σημειώθηκαν και αργότερα όταν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και τεχνικούς καναλιών τραυματίζοντας έναν εικονολήπτη, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. «Συγγνώμη» για το συμβάν ζήτησε αμέσως μετά ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Βυτιοφορέων, Άγγελος Φαλάρης, ο οποίος καταδίκασε το περιστατικό και κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι πιο ψύχραιμοι.

Αγορά
Χωρίς καύσιμα έμεινε χθες η αγορά καθώς τα βυτιοφόρα παραμένουν ακινητοποιημένα, παρά την επίταξη που αποφασίστηκε προχθές. Μέχρι τις 11 το πρωί κανένα ιδιωτικό Ι.Χ. δεν είχε εφοδιαστεί με καύσιμα, με αποτέλεσμα η αγορά να αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα.

Και σήμερα, πάντως, o εφοδιασμός της αγοράς θα γίνει μετ΄εμποδίων, καθώς τα περισσότερα φύλλα πορείας για την πολιτική επιστράτευση οχημάτων και των ιδιοκτητών δεν είχαν επιδοθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ।

Της Μαρίας Μόσχου

Πηγή Ημερησία
३०.७.2010

Κλιμακώνεται η σύγκρουση κυβέρνησης-οδηγών φορτηγών


Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει η απεργία των αυτοκινητιστών φορτηγών δημόσιας χρήσης, οι οποίοι πριν από λίγο ανακοίνωσαν την επ΄ αόριστον συνέχιση των κινητοποιήσεων. Μάλιστα σε αυτές θα συμμετάσχει και η Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών διεθνών μεταφορών Ελλάδος, η οποία απείχε από την απεργία.

Έτσι η σύγκρουση κυβέρνησης - ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. κλιμακώνεται, με τους πρώτους να μην υπαναχωρούν και το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να καλεί τους απεργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Πριν από λίγη ώρα, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Alter, ο υπουργός Υποδομών, κ. Δ. Ρέππας κάλεσε τους απεργούς σε διάλογο. «Καλώ τους απεργούς να έρθουν σε μία ώρα σε διάλογο» σημείωσε.

Σήμερα, δεύτερη μέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων, οι βυτιοφορείς και οι οδηγοί φορτηγών Δ.Χ. εξακολουθούν να κλείνουν τις εισόδους των διυλιστηρίων, προκειμένου να εμποδίσουν την προμήθεια των πρατηρίων υγρών καυσίμων από Ι.Χ. φορτηγά καυσίμων. Ως αποτέλεσμα, στην πλειονότητα των βενζινάδικων της χώρας τα αποθέματα καυσίμων έχουν τελειώσει, ενώ το κυκλοφοριακό χάος συνεχίζεται εξαιτίας των ακινητοποιημένων φορτηγών σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Οι αυτοκινητιστές έχουν κηρύξει πόλεμο στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, επειδή θεωρούν ότι με το νομοσχέδιο που προωθεί για το άνοιγμα της αγοράς φορτηγών Δ.Χ., απαξιώνονται οι υφιστάμενες άδειες.

Ανοίγει ολοκληρωτικά η αγορά το 2013

Η οριστική απελευθέρωση της αγοράς φορτηγών Δ.Χ. θα πραγματοποιηθεί την 1/07/2013. Έκτοτε το κόστος απόκτησης μίας άδειας φορτηγού Δ.Χ. θα είναι μηδενικό, ενώ μέχρι εκείνη την περίοδο θα υπάρχει μία μεταβατική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας, το ύψος της προβλεπόμενης από το νομοσχέδιο εισφοράς (για την αγορά άδειας) θα απομειώνεται σταδιακά.

Συγκεκριμένα:

- Από 1/1/2011 το ποσό της εισφοράς θα μειωθεί κατά 30%.

- Από 1/1/2012 το πόσο της εισφοράς θα μειωθεί κατά 35% και

- Από 1/1/2013 το ποσό της εισφοράς θα υποχωρήσει κατά 35%.
Αυτό σημαίνει ότι από 01/07/2013 όσοι ενδιαφέρονται να συστήσουν εταιρεία οδικών εμπορευματικών μεταφορών θα καταβάλλουν μόνο διοικητικά τέλη (της τάξης των 500), ενώ η σύσταση της εταιρείας θα γίνεται βάσει της νομοθεσίας περί Ανωνύμων Εταιρειών.

Όσον αφορά τις υφιστάμενες άδειες, αφού αποτιμηθεί η αξία τους θα αποτελούν το ιδρυτικό κεφάλαιο των νέων εταιρικών σχημάτων.

Ποσό εισφοράς

Το ποσό της εισφοράς για τα φορτηγά Δ.Χ. θα διαμορφώνεται στις:
- 10.000 ευρώ για τον πρώτο τόνο
- 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο μέχρι επτά τόνους
- 1.500 ευρώ για κάθε επόμενο μέχρι τους 40 τόνους

Για φορτηγά υγρών καυσίμων, το ύψος της εισφοράς ανέρχεται στις:
- 20.000 ευρώ για τον πρώτο τόνο
- 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους 42 τόνους
Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:
- Την κατάργηση όλων των αδειών από 30/6/2013 και την μετατροπή τους σε διεθνείς και εθνικές
- Την χορήγηση νέων αδειών με βάση τα κριτήρια της οικονομικής δυνατότητας, της επαγγελματικής επάρκειας, της ύπαρξης υποδομών και της καλής φήμης
- Την δημιουργία ταμείου για την υποστήριξη της οδικής ασφάλειας και την προστασία του περιβάλλοντος
- Την ελεύθερη διαμόρφωση των κομίστρων, ύστερα από συμφωνία του φορτωτή και του μεταφορέα. Κατ΄ εξαίρεση το ανώτατο κόμιστρο δύναται να καθορίζεται με απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών για μεταφορές σε νησιά και απομονωμένες ορεινές περιοχές.
Ας σημειωθεί το επάγγελμα των αυτοκινητιστών φορτηγών Δ.Χ. έκλεισε το 1971, οπότε χορηγήθηκαν οι τελευταίες άδειες, ενώ ο αριθμός των υφιστάμενων αδειών ανέρχεται σε περίπου 33.000. Αντίστοιχα, οι άδειες φορτηγών Ι.Χ. ανέρχονται στο 1,3 εκατ.
Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στην Βουλή εντός της εβδομάδας.

Δεν κατεβαίνουν σε απεργία οι βενζινοπώλες

Την απόφασή της να μην προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ομοσπονδία
Βενζινοπωλών.

Η Ομοσπονδία συνεδρίασε σήμερα με αφορμή το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση σήμερα και προβλέπει τροποποίηση των προδιαγραφών ασφαλείας για την εγκατάσταση των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

«Η ανάρτηση του νομοσχεδίου στο διαδίκτυο μας οδηγεί να εξαντλήσουμε τα περιθώρια διαλόγου» σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ.Κιούσης

Παρέμβαση εισαγγελέα στην Θεσσαλονίκη για την απεργία

Εντολή για σχηματισμό δικογραφιών, σε βάρος ατόμων, που παρεμποδίζουν τη διέλευση φορτηγών και βυτιοφόρων ιδιωτών και εταιριών καυσίμων από και προς τα διυλιστήρια Θεσσαλονίκης, έδωσε το μεσημέρι στις αστυνομικές αρχές ο Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Ευάγγελος Μαδεμλής, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι αντιδρώντας στην απελευθέρωση της αγοράς μεταφορών, οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, που έχουν κατέλθει σε απεργία διαρκείας, δημιουργούν προσκόμματα στην ελεύθερη διέλευση και ανεφοδιασμό των οχημάτων ιδιωτικής χρήσης από και προς τα διυλιστήρια.

Πάντως, ο πρόεδρος του σωματείου των απεργών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Γιαβρίδης, αρνήθηκε νωρίτερα ότι πραγματοποιείται αποκλεισμός των εγκαταστάσεων φόρτωσης. Μεμονωμένες φορτώσεις βυτιοφόρων και φορτηγών ιδιωτικής χρήσης, με μικρές ποσότητες καυσίμων και LPG (υγροποιημένο αέριο), επιτράπηκαν χθες.

dimitris.delevegos@capital.gr

Πηγή Capital

εικοσι επτα ιουλιου 2010

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ασφυξία και στα ξενοδοχεία από οφειλές του Δημοσίου

Σοβαρά ζητήματα ακόμη και σε υγιείς ξενοδοχειακές μονάδες προκύπτουν εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης καταβολής των οφειλομένων από το ελληνικό Δημόσιο, ως αποτέλεσμα της ένταξής τους στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου. 

Ενώ έχουν ολοκληρώσει σε αρκετές περιπτώσεις εδώ και δύο χρόνια τις επενδύσεις τους δεν έχουν λάβει ούτε το 50% των κονδυλίων που δικαιούνται. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο, καθώς αν δεν εκταμιεύσουν το σύνολο του 50% των κονδυλίων που έχουν λαμβάνειν δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διαδικασία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για την έγκριση εκταμίευσης του υπολοίπου 50% των οφειλομένων. 

Λόγω της καθυστέρησης του ελληνικού Δημοσίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ακόμη και προς υγιείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι τελευταίες προστρέχουν σε πρόσθετο δανεισμό προκειμένου να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τον ελληνικό τουρισμό.

28.7.2010

"Αφού υπάρχει ύφεση στην αγορά γιατί οι τιμές ανεβαίνουν"?

«Αφού υπάρχει ύφεση στην αγορά γιατί οι τιμές ανεβαίνουν;» αναρωτιέται η “τρόικα”- δηλαδή οι ελεγκτές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ - οι οποίοι περίμεναν ότι δεν θα περάσει στις τιμές το σύνολο των επιπτώσεων από τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα.

Μάλιστα ανήγγειλαν στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να αλλάξουν πλέον τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του πληθωρισμού που “τρέχει” με ρυθμό 5,2% ίσως και υψηλότερο τον Ιούλιο και πλέον είναι αδύνατον να υποχωρήσει στο 1,4% που προέβλεπαν  στο σχέδιο τους.

Την απορία τους για την αυξητική πορεία του πληθωρισμού εξέφρασαν κατά τη δεύτερη μέρα ελέγχου στο υπουργείο Οικονομίας στους συνεργάτες της υπουργού Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κυρίας Λούκα Κατσέλη η οποία εξήγησε οτι το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και το υψηλό εξωγενές κόστος λειτουργίας (δημοτικά τέλη, ηλεκτρικό) εμποδίζουν τη μείωση των τιμών.

Κύρια θέματα συζήτησης της “τρόικας” με το υπουργείο ήταν η πορεία του αναπτυξιακού νόμου, το καμποτάζ, η τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και η κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων (fasttrack).

Τα στελέχη της τρόικας επέμειναν να μάθουν γιατί δεν αποκλιμακώνεται ταχύτερα ο «καθαρός» πληθωρισμός με δεδομένη την ύφεση. Η απάντηση του Υπουργείου επικεντρώθηκε σε δυο σημεία.

1. Στη διάρθρωση της ελληνικής αγοράς: ο μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων. « Οι μικρές επιχειρήσεις προσπαθούν να καλύψουν τα εξοδά τους και ανεβάζουν τις τιμές για να “βγάλουν” το μήνα και να γλιτώσουν το λουκέτο » σημείωσαν στελέχη του υπουργείου. 
2. Η κουβέντα πήγε στις πληθωριστικές τάσεις που παρατηρούνται σε ανταγωνιστικούς τομείς όπως είναι τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, όπου ο «καθαρός» πληθωρισμός παραμένει στο 2%. Για το συγκεκριμένο θέμα η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν ότι το κόστος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, το οποίο μετακυλίεται στις τιμές, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το ύψος των ενοικίων και τις δαπάνες για ρεύμα και τα δημοτικά τέλη. 

Το υπουργείο Οικονομίας παρουσίασε μία σειρά από δράσεις για την συγκράτηση της ακρίβειας, όπως είναι τα παρατηρητήρια τιμών και η απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, ενώ υποστηρίζει ότι ο «καθαρός» πληθωρισμός (με σταθερούς τους φόρους) ήταν 1,2% τον Ιούνιο από 1,9% τον Ιανουάριο.

Αναφορικά με την πορεία του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, οι αιτήσεις πληρωμής που έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες ανέρχονται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ και ο στόχος, όπως τονίζουν παράγοντες του υπουργείου, είναι να φτάσουν τα 2,77 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, καθυστερήσεις παρατηρούνται σε τρία τομεακά προγράμματα και συγκεκριμένα στις Μεταφορές, το Περιβάλλον και την Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Πηγή Το Βήμα
28.7.2010

Σημείωση δική μας :

Οσον αφορά την απάντηση 1 που έδωσε το Υπουργείο δείχνει πόσο βαθειά νυχτωμένα είναι τα στελέχη του Υπουργείου. Οι περισσότερες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να απορροφήσουν τα κόστη (όπως την αύξηση του ΦΠΑ) προκειμένου να επιβιώσουν και ΔΕΝ ανεβάζουν τις τιμές τους. Οι συνεχόμενες αυξήσεις των τιμών θα πρέπει να αναζητηθούν στους πολλούς μεσάζοντες που μεσολαβούν  έως ότου ένα προϊόν φθάσει στον καταναλωτή, αλλά και  στους χονδρεμπόρους οι οποίοι διαρκώς αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην αγορά. Αυτοί επηρεάζουν την αγορά και όχι οι μικρομεσαίοι.

Δίκαια αναφέρεται στο δεύτερο σημείο πως οι τιμές επηρεάζονται από τις αυξήσεις σε ΔΕΗ και δημοτικά τέλη. Ας μην ξεχνάμε επίσης τις επιβαρύνσεις που προστέθηκαν στους 2 τελευταίους λογ/σμούς της ΔΕΗ εντελώς αυθαίρετα και παράλογα 
-ΑΠΕ (Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)-για νέες ενεργειακές επενδύσεις - που οι συνταξιούχοι δεν θα προφτάσουν να δουν αλλά θα τις πληρώνουν για όσο ζουν
και 
-ΔΕΤΕ (Δικαίωμα εκτέλεση Τελωνειακών εργασιών) -επίδομα που αποδίδεται στους τελωνειακούς υπαλλήλους, έπαψε να καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και πλέον θα καταβάλλεται σε βάρος των καταναλωτών - που θα το πληρώνει κανείς ακόμη και στη περιπτωση που κάποιος συντηρεί έναν ηλεκτροδοτούμενο σταύλο με ένα γαϊδουράκι. (Περισσότερα διαβάστε εδώ)
Αυτό φυσικά και έχει αποτέλεσμα την αύξηση των λειτουργικών δαπανών  και κατά συνέπεια την αύξηση των τιμών.

Για να ξέρουμε τι λέμε....

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Παλιά και ανοιχτή πληγή τα κλειστά επαγγέλματα


Προειλημμένη υποχρέωση της χώρας μας να εναρμονιστεί με τα ισχύοντα στην Ευρώπη αποτελεί το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που τώρα επισπεύδεται με αφορμή τις ασφυκτικές και ανελαστικές προθεσμίες που επιβάλλουν το Mνημόνιο και οι απορρέουσες από αυτό δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων στον χώρο των μεταφορών έφεραν και πάλι στο προσκήνιο το καυτό θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, που για χρόνια «σέρνεται» σε αέναες διαπραγματεύσεις της χώρας μας με την Ε. Ε., ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί παραπομπή της Ελλάδας στο Eυρωδικαστήριο.

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που σχετίζεται ως αναγκαιότητα πλέον με την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση της ανεργίας, αποτελεί ζητούμενο και προ Mνημονίου, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας μας με τα ισχύοντα στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρατάσεις επί παρατάσεων προκειμένου οι ελληνικές κυβερνήσεις να νομοθετήσουν για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, με την τελευταία να λήγει πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποστείλει τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση ώς τις 7 Ιουλίου να προχωρήσει σε νομοθετικά μέτρα για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, απειλώντας την ευθέως ότι θα προσφύγει –αυτή τη φορά– στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η προθεσμία αυτή παρήλθε άπρακτη, η Ελλάδα παραπέμφθηκε σε δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η επιβολή τσουχτερού προστίμου θεωρείται από όλους μονόδρομος.

Παραπομπή στο Eυρωδικαστήριο
Kατά τις ίδιες πληροφορίες, η εισήγηση του αρμόδιου γενικού εισαγγελέα αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ ήδη η χώρα μας μετράει μία ακόμη καταδίκη για καθυστέρηση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που αφορά τους συμβολαιογράφους και το θέμα της απαγόρευσης στην άσκηση του επαγγέλματός τους από πολίτες που δεν έχουν την ελληνική υπηκοότητα.

Εν όψει της επερχόμενης καταδίκης και του μεγάλου προστίμου που αυτή συνεπάγεται για το δημόσιο ταμείο, αλλά και της ασφυκτικής προθεσμίας που έχει θέσει το Mνημόνιο για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ώς το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση, μεσούντος του θέρους, επισπεύδει τις σχετικές διαδικασίες ξεκινώντας από τον χώρο των μεταφορών, ενώ ανάλογες διαδικασίες αναμένεται να δρομολογηθούν από τον Σεπτέμβριο και σε δεκάδες άλλα επαγγέλματα.

Η παραπομπή της χώρας μας στο Eυρωδικαστήριο, άλλωστε, δεν επιτρέπει και πολλά περιθώρια για νέες κωλυσιεργίες και χρονικές καθυστερήσεις, καθώς, όπως δήλωνε αρμόδια πηγή στην «Κ», «οι καταδίκες στο εξής θα είναι δεδομένες και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η όποια ανοχή έχει πλέον εξαντληθεί».

Το γεγονός ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί χρόνια υποχρέωση της χώρας μας προς την Ε. Ε., ανεξαρτήτως των δεσμεύσεων στο πλαίσιο του Mνημονίου, δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να επιχειρήσει για άλλη μια φορά να λάβει κι άλλη προθεσμία όταν τέθηκε το τελεσίγραφο της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, με «όπλο» το Mνημόνιο, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και νέα προθεσμία, η οποία και δεν τους δόθηκε, επικαλούμενοι ότι η συμφωνία με την «τρόικα» επιβάλλει νομοθετικά μέτρα για τα κλειστά επαγγέλματα μέχρι το τέλος του χρόνου και έναρξη εφαρμογής τους το α΄ εξάμηνο του 2011.

Το εύρος των κλειστών επαγγελμάτων για τα οποία επίκειται η απελευθέρωση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανάγει τις συγκεκριμένες επιλογές στο δεύτερο μεγάλο, μετά το ασφαλιστικό, μέτωπο που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αμέσως μετά τη θερινή ραστώνη.

Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ορκωτοί εκτιμητές, αρχιτέκτονες, φαρμακοποιοί και δεκάδες άλλα επαγγέλματα ακολουθούν μετά τους μεταφορείς και τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, με χρονικό ορίζοντα το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η απελευθέρωσή τους. Σε άλλα επαγγέλματα από αυτά, η απελευθέρωση αφορά τις κατώτατες προσδιορισμένες αμοιβές ή γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς ή και άλλα θέματα, όπως η απαγόρευση της διαφήμισης.

Της Ιωαννας Mανδρου
28.7.2010

Γελιογραφίες : Απεργοί vs απεργών

Σκίτσο Α.Πετρουλάκη - Καθημερινή 27-7-2010

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Τρεις γενιές λυροποιοί του Ρεθύμνου

Είναι τρεις γενιές κατασκευαστής λύρας και συνεχίζει ακάθεκτος. Ο Μανώλης Σταγάκης, διατηρώντας την παράδοση που κληρονόμησε από τον παππού και τον πατέρα του, συντηρεί το ομώνυμο οργανοποιείο και μάλιστα, προσπαθώντας να κρατήσει με σύγχρονα μέσα την ποιότητα ενός αποκλειστικά χειροποίητου οργάνου, συνώνυμου της κρητικής παράδοσης.

Ο Μανώλης Σταγάκης από το 1945, ο Μιχάλης Σταγάκης από το 1970 και ο Μανώλης Σταγάκης ο νεότερος από το 2000, ήταν και παραμένει για τους λυράρηδες η πιο περιζήτητη οικογένεια κατασκευαστών λύρας στην Κρήτη. Οι λύρες που έχουν κατασκευάσει οι τρεις γενιές ξεπερνούν τις 5.000 σε αριθμό και η πιστότητα της απόδοσης του ήχου που παράγουν, δηλώνουν ότι παραμένει αναλλοίωτη εδώ και 65 χρόνια.

Πρωτομάστορας και εμπνευστής του οργάνου με τη σημερινή του μορφή, είναι ο Μανώλης Σταγάκης ο οποίος κατασκεύασε το πρώτο του μουσικό όργανο το 1940. Πώς το αποφάσισε; Επειδή δεν του άρεσαν ιδιαίτερα οι λύρες της εποχής! Ο Μανώλης Σταγάκης ήταν ένας από τους πιο γνωστούς οργανοπαίχτες εκείνα τα χρόνια, όμως το 1945 διέκοψε το παίξιμο της λύρας και ξεκίνησε να ασχολείται συστηματικά με την κατασκευή της. Το πρώτο του οργανοποιείο βρισκόταν στη Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου, από όπου «παρέλασαν» οι πιο ξακουστοί λυράρηδες της Κρήτης.

Στη μετέπειτα πορεία του οργανοποιείου, περί το 1970-72, τη σκυτάλη πήραν οι Μιχάλης και Δημήτρης Σταγάκης, γιοι του Μανώλη, οι οποίοι εργάστηκαν παράλληλα με τον πατέρα τους. Ο Μιχάλης Σταγάκης έθεσε με τη σειρά του τη δική του σφραγίδα στην ιστορία της κατασκευής της λύρας, αλλά και σε συνεργασία του με τον οίκο κατασκευής μουσικών χορδών DΟGΑL κατασκεύασε τις χορδές που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως και είναι γνωστές διεθνώς ως Lira di Creta.

Δυστυχώς το 1995 διεκόπη η συνεχής παραγωγή των περίφημων μουσικών οργάνων των Σταγάκηδων λόγω του απροσδόκητου θανάτου του Μιχάλη. Πέντε χρόνια αργότερα, σειρά παίρνει ο γιος του Μιχάλη, Μανώλης (όπως και ο παππούς του), ο οποίος είναι ήδη ένας οργανοποιός τον οποίο έχουν προτιμήσει πολλοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες του χώρου. Ο Μανώλης Σταγάκης φέρνει στη μνήμη του εκείνες τις στιγμές και μιλώντας στο «ΒΗΜΑ» θυμάται ένα περιστατικό: «Πήγαινα στο οργανοποιείο και παρακολουθούσα τον παππού μου και τον πατέρα μου να κατασκευάζουν τις λύρες, αλλά δυστυχώς όταν ήμουν 12 ετών ο πατέρας μου πέθανε. Μετά τα 17 μου έτη και έπειτα από παρότρυνση κάποιων καλλιτεχνών και φίλων του πατέρα μου, άρχισα να σκέφτομαι πως πρέπει να συνεχίσω την παράδοση της οικογένειάς μου. Θυμάμαι μου είπαν "Μανώλη, αυτό το όνομα δεν πρέπει να το αφήσεις να σβήσει". Ετσι, μόλις ενηλικιώθηκα ξεκίνησα μαζί με τον παππού μου να κατασκευάζω τις πρώτες μου λύρες».

Πώς φτιάχνεται η κρητική λύρα

Ο Μ. Σταγάκης λέει για το δημιούργημά του: «Το νέο οργανοποιείο θα έχει εκπαιδευτικούς σκοπούς καθώς θα μπορούν να έρχονται μικροί και μεγάλοι για να διαπιστώσουν από κοντά πώς κατασκευάζεται το πιο φημισμένο όργανο της Κρήτης»
Οι λύρες είναι χειροποίητες. Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται διαλέγονται προσεκτικά ώστε να μην είναι αλλοιωμένα από την παλαιότητα και τις καιρικές συνθήκες. Το σκάφος της λύρας (πίσω μέρος) κατασκευάζεται από ξύλο ηλικίας τουλάχιστον 10-15 χρόνων και συνήθως χρησιμοποιούνται κορμοί δέντρων από καρυδιά, μουρνιά, ασφένδαμο ή αλλιώς κελεμπέκι (απόχρωση σε ανοιχτό καφέ) και άγρια αχλαδιά.

Το καπάκι (εμπρόσθιο μέρος) είναι αυτό που επηρεάζει άμεσα τον ήχο του οργάνου και το ξύλο με το οποίο κατασκευάζεται είναι ο κέδρος του Λιβάνου ή αλλιώς κατράνι, ηλικίας άνω των 300 ετών, που προέρχεται από δοκάρια παλαιών κτισμάτων της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.

Η ταστιέρα (ή αλλιώς γραβάντα) είναι το πάνω μέρος της λύρας και το σημείο όπου τοποθετούνται τα δάχτυλα του οργανοπαίκτη. Είναι και αυτό από ξύλο κατράνι με επένδυση πλαστικής μεμβράνης για να προστατεύεται από την αλλοίωση κατά το παίξιμο. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζουν η κόλλα και το λούστρο. Η κόλλα που χρησιμοποιείται στο οργανοποιείο προέρχεται από λέπια ψαριών και το λούστρο από ρητίνη δένδρου. Για τον χρόνο κατασκευής της λύρας απαιτούνται συνήθως από επτά ως εννέα ημέρες, ενώ καθεμία κατασκευάζεται και ρυθμίζεται ξεχωριστά ώστε να παράγει τον επιθυμητό ήχο (πρίμο, μεσαίο, μπάσο κτλ.) και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του οργανοπαίκτη.

Ενα μουσείο για το ξακουστό όργανο της Κρήτης

Ο Μ. Σταγάκης δουλεύει το «σκάφος» της λύρας
O Μανώλης Σταγάκης ως κατασκευαστής έχει ενσωματώσει το πολύτιμο κεφάλαιο της γνώσης, των μυστικών, της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας των δύο προηγούμενων γενεών. Ξεκίνησε το έργο του από ένα μικρό εργαστήριο στην περιοχή Καστελλάκια Ρεθύμνου, το οποίο όμως σύντομα κατάλαβε ότι δεν αρκούσε για να στεγάσει μια ολόκληρη ιστορία. Οι λύρες της οικογένειας, με σήμα κατατεθέν τον κρητικό αετό, θα συνεχίσουν να κατασκευάζονται σε ένα νέο οργανοποιείο στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα είναι παράλληλα εκθεσιακός και μουσειακός χώρος. Το σημείο ιδανικό, καθώς πρόκειται για το παλαιό σπίτι του παππού του, Μανώλη. Στο νέο οργανοποιείο οι επισκέπτες μπορούν να δουν τον παλαιότερο πάγκο εργασίας, ο οποίος χρονολογείται από το 1910 και υπολογίζεται ότι ο Μανώλης και ο Μιχάλης Σταγάκης είχαν κατασκευάσει πάνω σ΄ αυτόν περισσότερες από 3.500 λύρες. Λύρες με τις οποίες έχουν παίξει ο Ξυλούρης, ο Σκορδαλός, ο Μουντάκης, ο Ψαραντώνης και άλλο πολλοί. Υπάρχουν επίσης όλα τα παλαιά εργαλεία κατασκευής του οργάνου, όπως και λύρες του 1955, του 1970, αλλά και από τις τελευταίες που κατασκεύασαν ο παππούς και ο πατέρας του Μανόλη, το 1995.

Εκείνο που κάνει ξεχωριστές τις λύρες Σταγάκη είναι ότι ακόμη και σήμερα διατηρούν τα ίδια χαρακτηριστικά, τόσο όσον αφορά την κατασκευή τους όσο και την ποιότητα του ήχου. «Στο θέμα κατασκευής του οργάνου δεν έχει αλλάξει το παραμικρό. Η μακέτα του ξύλου είναι ακριβώς όπως αποτυπωνόταν το 1950, το 1960, και το 1970. Τα υλικά είναι επίσης τα ίδια και όσον αφορά την τέχνη πιστεύω πως είχα τον καλύτερο δάσκαλο. Ο παππούς μου είναι εκείνος που δημιούργησε την κρητική λύρα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα» επισημαίνει ο Μανόλης. Στη συνέχεια εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να δημιουργήσει μουσειακό χώρο: «Το νέο οργανοποιείο θα έχει εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς θα μπορούν να έρχονται μικροί και μεγάλοι για να διαπιστώσουν από κοντά πώς κατασκευάζεται το πιο φημισμένο όργανο της Κρήτης. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα δουν τα πιο παλιά εργαλεία, τον πιο παλιό πάγκο εργασίας, καθώς και λύρες με μεγάλη ιστορία».

*Στη φωτό ο πρεσβύτερος Σταγάκης διδάσκει την τέχνη του οργανοποιού στον νεότερο

Πηγή Το Βήμα
27.7.2010

Δείτε επίσης σχετικά βίντεο για τα οποία μας πληροφόρησε ο φίλος  Αντώνης :
1. Ιστορία της κρητικής λύρας



2. Μανώλης Σταγάκης - Κατασκευή Κρητικής λύρας

3. Το μυστικό - Μανώλης-Μιχάλης Σταγάκης

ShareThis