Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ολημερίς τ΄ανοίγουμε...(κλειστά επαγγέλματα)

Από προχθές, στις μεταβιβάσεις όλων των σπιτιών άνω των πενήντα τετραγωνικών μέτρων πρέπει να υπάρχει και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Χρήσιμο θα είναι. Αν μη τι άλλο, ο αγοραστής ενός σπιτιού ή ενός διαμερίσματος θα ξέρει ότι μακροπρόθεσμα δεν θα πληρώσει τον κούκο αηδόνι διά των λογαριασμών θέρμανσης. Εδώ όμως τελειώνουν τα θετικά και αρχίζουν τα παράδοξα. Κι αυτό διότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) έφτιαξε ένα νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της συντεχνίας των μηχανικών.

Κατ’ αρχάς, σε μια εποχή που ζητούμενο είναι η κατάργηση των υποχρεωτικών κατώτατων αμοιβών –και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα τις καταργήσει– το ΥΠΕΚΑ έθεσε νέες. Eτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών (κατώτατες αμοιβές) διαμορφώνεται ως εξής: Διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ. Μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ. μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ κ. λπ. Με άλλα λόγια, ολημερίς ανοίγουμε τα κλειστά επαγγέλματα και το βράδυ, με διάφορες υπουργικές διατάξεις, αυτά κλείνουν.

Αυτό όμως δεν είναι καν το χειρότερο. Επειδή η χώρα άργησε απελπιστικά και σ’ αυτόν τον τομέα (η πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων είναι κοινοτική οδηγία που, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στην εθνική μας νομοθεσία το 2006) δημιουργήθηκε ως ενδιάμεση λύση ένα προσωρινό μητρώο μηχανικών ενεργειακής απόδοσης. Για να ενταχθεί σ’ αυτό κάποιος μηχανικός πρέπει να έχει δεκαετή πιστοποιημένη εμπειρία. 

Γιατί δεκαετή και όχι πενταετή ή εικοσαετή; Κανείς δεν ξέρει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δεκαετής εμπειρία αποκλείει ένα μεγάλο αριθμό νέων παιδιών και ωφελεί τους παλιότερους. Προς δόξαν, φυσικά, του Τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) που κατά τα άλλα μάχεται κατά του ανοίγματος του επαγγέλματος του μηχανικού, στο όνομα των νέων ανθρώπων, οι οποίοι (όπως ισχυρίζεται το ΤΕΕ) χωρίς κατώτατες αμοιβές θα... πεθάνουν της πείνας. Oταν όμως πρόκειται για νέες δουλειές, αυτομάτως αποκλείονται και διά νόμου. 

Κι αν κάποιος έχει πιστοποιημένη 30ετή εμπειρία, π. χ., σε θέματα κλιματισμού, γιατί αποκλείεται από το να μετεκπαιδευθεί και να αποκτήσει τα προσόντα; Επειδή δεν είναι μέλος του ΤΕΕ; Συνεχίζεται η παράδοση του ΥΠΕΧΩΔΕ να μοιράζει λεφτά στους μηχανικούς; Υπάρχουν βέβαια και χειρότερα. Η οδηγία αναφέρει ότι η πιστοποίηση μπορεί να γίνει από δημόσιους φορείς ή ιδιωτικούς εμπειρογνώμονες και είναι ευτύχημα που το ΥΠΕΚΑ δεν έκανε κάποιον Εθνικό Οργανισμό Ενεργειακής Απόδοσης. Αλλά αυτό δεν αναιρεί το αρνητικό του αποκλεισμού των νέων ανθρώπων και τη δυνατότητά τους να ανταγωνιστούν χωρίς κατώτατες αμοιβές και άλλες ανοησίες.

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει κι ένα ακόμη έλλειμμα. Το νομοσχέδιο για την ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων βγήκε σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Μάρτιο. Το ΤΕΕ, φυσικά, δεν έφερε αντιρρήσεις στον αποκλεισμό των νέων (κάθε συντεχνία φροντίζει πρώτα την κατεστημένη τάξη), αλλά ούτε οι νέοι μηχανικοί έφεραν αντιρρήσεις, επειδή ακριβώς δεν έχουν φωνή. Τώρα που ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή, κατάλαβαν ότι βρέθηκαν ριγμένοι. 

Δικαίως διαμαρτύρονται, αλλά άργησαν...

Του Πάσχου Μανδραβέλη
12.1.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis