Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Την απειλή στάσης πληρωμών αντιμετωπίζουν 225.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΠEPIΣΣOTEPEΣ από 225.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κλεισίματος, ενώ επιπλέον 215.000 είναι αρκετά πιθανό να τον αντιμετωπίσουν. Σε κίνδυνο βρίσκονται επίσης περισσότερες από 320.000 θέσεις εργασίας εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων, αλλά και μισθωτών, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ποσοστό που φθάνει το 51,7%, προκρίνουν ως μέσο αντίδρασης στη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά την οργανωμένη στάση πληρωμών προς το Δημόσιο. 
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την εξαμηνιαία έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), που γίνεται σε συνεργασία με την εταιρία MARC σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 50 άτομα και δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, το εμπόριο και τις υπηρεσίες.
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Tύπου από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της MARC Θωμά Γεράκη, αποτυπώνει το βαρύ κλίμα αλλά και την επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά, που εμφανίζει πλέον έντονα τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας όχι μόνο για τις μικρές αλλά και για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Oπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ασημακόπουλος, με πρόσχημα την τρόικα και τα αναγκαία, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης προωθείται από το τραπεζικό κεφάλαιο σενάριο «δημιουργικής καταστροφής» μέσω του οποίου θα υπάρξει αναδιανομή του τζίρου από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προς τα πολυεθνικά μεγαθήρια. «Επιχειρείται βίαιη υποβάθμιση των εισοδημάτων αλλά και των αξιών», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, χαρακτήρισε αυτιστική τη λογική που προσπαθεί να επιβάλει η Τράπεζα της Ελλάδος και κάλεσε την κυβέρνηση να αντιδράσει σε όλα αυτά και να μην κάμπτεται από το άγος του δανεισμού, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσει τους δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς.
Αναφερόμενος ειδικότερα στις πιέσεις για περικοπές των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, υπογράμμισε την κατηγορηματική αντίθεση του επιχειρηματικού κόσμου, τόσο των μικρομεσαίων όσο και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, ενώ σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μέτρου των επιχειρησιακών συμβάσεων ανέφερε ότι ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει μετά το Πάσχα αν και από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει το συμπέρασμα ότι «οι επιχειρήσεις έχουν κάψει το λίπος και τώρα προχωρούν σε απολύσεις ή λουκέτα τρώγοντας πλέον από τις σάρκες τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεράκης.
Σύμφωνα με την έρευνα, η μείωση του τζίρου εμφανίζεται να έχει φτάσει στο 30%, κατά μέσο όρο, το 2010. Σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων, περίπου 30%, δηλώνει ότι έχει καθυστερημένες υποχρεώσεις και οφειλές, ενώ οι 4 στους 10 αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας. Ακόμα, 3 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε μείωση των ωρών ή και των ημερών απασχόλησης.
Η έλλειψη ρευστότητας και η πτώση του τζίρου έχουν αποτυπωθεί και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις βασικές τους υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, 1 στις 4 επιχειρήσεις έχει οφειλές στο ΙΚΑ, 3 στις 10 έχουν οφειλές στην εφορία, σε δάνεια και σε ενοίκιο. Οφειλές σε ΔΕΚΟ και σε προμηθευτές έχουν πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ σχεδόν 4 στις 10 έχουν καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ. Μάλιστα, ο κ. Ασημακόπουλος επανέλαβε την πρόταση για ειδική ρύθμιση των οφειλών των επιχειρηματιών προς το ταμείο, με την καταβολή επιπλέον 20% των εισφορών τους.
Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και σε ό,τι αφορά την τραπεζική χρηματοδότηση αφού μόνο 2 στις 10 απευθύνθηκαν στις τράπεζες και από αυτές έλαβε δάνειο μόνο το 31,8%. Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη στις τράπεζες, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και το 60% των ερωτηθέντων θέλουν έναν κρατικό φορέα που θα βοηθήσει τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και ο οποίος θα αποτελείται από την Εθνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι 9 στους 10 απαντούν ότι προτιμούν να κλείσει μια τράπεζα για να στηριχθεί μια μικρομεσαία επιχείρηση και το 68% των επιχειρήσεων «βλέπουν» το μέλλον γκρίζο ή μαύρο.
Ανησυχητικό χαρακτηρίζεται και το γεγονός ότι το 41,3% των επιχειρηματιών εκτιμούν ότι δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία, ενώ υπάρχει δυσπιστία για τη δυνατότητα απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, του ΕΤΕΑΝ και των τραπεζικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Κατά τη ΓΣΕΒΕΕ, το καλύτερο κίνητρο για να σπάσει ο πάγος της αποεπένδυσης που υπάρχει τώρα στην αγορά είναι η δημιουργία αφορολόγητου αποθεματικού για πάγιες επενδύσεις.
Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, σημειώνεται ότι από τις απαντήσεις των επιχειρηματιών προκύπτει ότι το 36% των επιχειρήσεων θέλουν οι μεταχρονολογημένες επιταγές να είναι το πολύ δίμηνες, ενώ σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του Τειρεσία, εκτιμάται ότι δεν είναι ακριβή αφού σχεδόν οι μισοί από τους επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με επιταγές δηλώνουν ότι κατέχουν επιταγές που είτε είναι ήδη ακάλυπτες είτε επισφαλείς. 

Της Πηνελόπης Μητρούλια
Πηγή ΕΞΠΡΕΣ
10.2.2011

3 σχόλια:

αντωνης είπε...

Λογω της δουλειας μου, ζω καθημερινα ολα αυτα που γραφει το κειμενο.
Πολλες επιχειρησεις που αντιμετωπιζουν ταμειακες δυσκολιες, το πρωτο που κανουν ειναι να καθυστερουν τις πληρωμες ΦΠΑ, ΦΜΥ, ΙΚΑ και λοιπων φορων ή εισφορων.
Δε λεω πως ειναι το σωστο, αλλά και τι να κανουν; Να μην πληρωσουν το προσωπικο ή να μην αγορασουν πρωτες υλες ή εμπορευματα;

Προσωπικα δεν βλεπω κανενα φως στο τουνελ για παρα παρα πολυ κοσμο. Και μιλαω αποκλειστικα ως επαγγελματιες που ζω εδω και πανω απο 15 χρονια την οικονομικη καθημερινοτητα των επιχειρησεων, ειτε προκειται για ενα μικρομαγαζο ειτε για ΑΕ.

dyosmaraki είπε...

@αντώνης
Πολύ παραστατική η κατάσταση που περιγράφεις Αντώνη.
Να προσθέσω στα λόγια σου πως ένς ακόμη λόγος που οι επιχειρήσεις καθυστερούν τις πληρωμές ΦΠΑ είναι πως το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο καθυστερεί την επιστροφή του ΦΠΑ που οφείλει στις επιχειρήσεις. Λέγεται πως ΘΑ ρυθμιστεί το θέμα και πως ΘΑ γίνεται συμψηφισμός αντί να υποχρεώνεται ο επιχειρηματίας να καταβάλλει το ΦΠΑ και να περιμένει μήνες για την επιστροφή από το Δημόσιο κάτι το οποίο του εντείνει τις δυσκολίες στη ρευστότητά του. Μέχρι όμως να υλοποιηθεί το ΘΑ πολύ αμφιβάλλω αν οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να επιβιώσουν....

αντωνης είπε...

Επισης το Δημοσιο (ή οι διαφοροι οργανισμοι) πληρωνουν με μεταχρονολογημενες επιταγες (εδω που εργαζομαι τωρα ενας πελατης-οργανισμος του δημοσιου μας πληρωνει με 8μηνες ή 9μηνες επιταγες) ενω ταυτοχρονα ζητανε το ΦΠΑ ειτε τον επομενο μηνα ειτε σε 3 μηνες, αναλογα με την κατηγορια των βιβλιων.
Τρελλα!!!

ShareThis