Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Η υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου βρόχος για εμπόρους, ξενοδόχους

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των επιχειρήσεων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας έκρουσαν, χθες, οι εκπρόσωποι ξενοδόχων, εμπόρων και άλλων μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τη συνεχή υποβάθμιση της περιοχής ζητώντας από την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα.

Σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και συμμετείχαν εκπρόσωποι και των άλλων παραγωγικών τάξεων, παρουσιάστηκε μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με θέμα «Γκετοποίηση Tμήματος του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας και οι οικονομικές συνέπειες του φαινομένου στην οικονομική ζωή της πόλης».

Σύμφωνα με τη μελέτη, σε παράνομες δραστηριότητες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας πραγματοποιείται ένας ετήσιος τζίρος της τάξης του 1 δισ. ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε ετήσιες απώλειες εσόδων της τάξης των 450 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο. Τα δύο τελευταία χρόνια, τα καταστήματα του κέντρου απώλεσαν περίπου το 25% της πελατείας τους και ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 31%. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι ο τζίρος στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 μειώθηκε κατά 25%. Στα ομοειδή καταστήματα του υπόλοιπου λεκανοπεδίου, η μείωση περιορίζεται στο 11,1% και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις στο 7,5%. 

Οι μεγάλες και πολυτελείς μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή της Ομόνοιας διαθέτουν το προϊόν τους από 52% έως 62% χαμηλότερα από τα ξενοδοχεία της ίδιας κατηγορίας που λειτουργούν στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.

3.3.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis