Σάββατο 23 Απριλίου 2011

"Καμπανάκι" για 21 προορισμούς (Τα αδήλωτα ακίνητα θα περάσουν στο Δημόσιο)

Σε τρεισήμισι μήνες από σήμερα, οι περιουσίες που δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο στο Πολύκαστρο και στο Πευκοδάσος Κιλκίς θα περάσουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Το ίδιο θα συμβεί μέχρι το τέλος του έτους σε ακόμη 19 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες κτηματογραφήθηκαν με το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα και απέκτησαν κτηματολογικό γραφείο το 2003. Η ηγεσία της «Κτηματολόγιο Α. Ε.», πάντως, ζητεί να δοθεί και δεύτερη παράταση, πλέον της οκταετίας που ισχύει σήμερα για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα, που υπολογίζονται σε 130.000 σε όλη τη χώρα.
Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα κτηματογράφησης ξεκίνησε το 1995 με επιλεγμένες περιοχές σε όλη τη χώρα, ώστε να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία διαφορετικών περιπτώσεων δικαιωμάτων γης (περιοχές αστικές, αγροτικές κ. λπ.). Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2003, οι πρώτες 21 από τις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν απέκτησαν το (μεταβατικό) κτηματολογικό γραφείο, που αντικατέστησε το υποθηκοφυλακείο για τις συγκεκριμένες περιοχές.
Για όσες ιδιοκτησίες δεν είχαν δηλωθεί σε μια περιοχή κατά την κτηματογράφησή της, τα λεγόμενα «αγνώστου ιδιοκτήτη», η νομοθεσία έδινε αρχικά προθεσμία 5 ετών για τους κατοίκους εσωτερικού και 7 για τους κατοίκους εξωτερικού, η οποία παρατάθηκε επί υπουργίας ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά σε 8 και 10 έτη αντίστοιχα. Φέτος, λοιπόν, σε αυτές τις 21 περιοχές ολοκληρώνεται η παρέλευση των 8 ετών, επομένως το μεταβατικό κτηματολογικό γραφείο πρέπει να μετατραπεί σε οριστικό και οι εγγραφές του σε αμάχητο τεκμήριο. Επιπλέον, όσες ιδιοκτησίες δεν έχουν δηλωθεί περιέρχονται στο Δημόσιο και δεν μπορούν να διεκδικηθούν παρά μόνον διά της δικαστικής οδού.
Πόσα είναι, όμως, τα αγνώστου ιδιοκτήτη; Στο Πολύκαστρο Κιλκίς, όπου ιδρύθηκε και το πρώτο κτηματολογικό γραφείο, το 2003 τα αγνώστου ιδιοκτήτη ήταν περίπου 1.400 επί συνόλου 9.850 ιδιοκτησιών, ενώ σήμερα έχουν μειωθεί στα 950, περίπου στο 10% του συνόλου. Ωστόσο, σε εθνικό επίπεδο τα αγνώστου ιδιοκτήτη είναι πολύ λιγότερα, καθώς υπολογίζονται σε 130.000 επί συνόλου 6,2 εκατομμυρίων δικαιωμάτων, δηλαδή στο 2%.

Σε κάθε περίπτωση, η «Κτηματολόγιο Α. Ε.» έχει ζητήσει νέα παράταση πλέον της 8ετίας. «Ηδη ετοιμάζονται και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσει εντός του έτους τις λήξεις των προθεσμιών για τις περιοχές όπου οριστικοποιήθηκαν οι πρώτες εγγραφές», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Απόστολος Αρβανίτης.

Πάντως, δεν είναι ασυνήθιστο πολλοί πολίτες να πληροφορούνται για την κτηματογράφηση της περιοχής τους... πολλά χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κ. Κικής Κώνστα στον Αγιο Δημήτριο, περιοχή στην οποία ιδρύθηκε κτηματολογικό γραφείο το 2007. «Δεν δηλώσαμε την ιδιοκτησία μας γιατί ήταν οι πρώτες περιοχές που πέρασαν κτηματολόγιο, δεν είχε δοθεί σημασία και ούτε υπήρχε ανάλογη ενημέρωση, όπως σήμερα», λέει στην «Κ». «Είναι άδικο να ζητούν από τη νομοθεσία να προβούμε σε δικαστική προσφυγή μέσω αγωγής προκειμένου να αναγνωριστεί η ιδιοκτησία μας, όταν έχουμε νόμιμους τίτλους κτήσεως που έχουν νόμιμα μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο». «Οταν σε μια περιοχή ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, για λόγους ασφαλείας έχει προβλεφθεί μια τυπική δικαστική διαδικασία για τα αγνώστου ιδιοκτήτη. Υπό προϋποθέσεις, λ. χ., αν έχει δηλωθεί ένα από τα κοινά δικαιώματα σε ένα ακίνητο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η απλή διαδικασία του προδήλου σφάλματος», είναι η απάντηση της εταιρείας.

21.4.2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis