Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

"Χειροπέδες" σε απόστρατο συνταγματάρχη για αρχαιοκαπηλία

Αρχαιολογικό θησαυρό, ανεκτίμητης αξίας, παζάρευε να πουλήσει αντί 5.000.000 ευρώ 57χρονος απόστρατος συνταγματάρχης του στρατού, ο οποίος έπεσε προχθές στην παγίδα που του έστησαν αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής.

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν δύο μαρμάρινα αρχαία αντικείμενα, τα οποία, σύμφωνα με αρχαιολόγους του υπ. Πολιτισμού, χαρακτηρίζονται σπάνια και εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας. Ειδικότερα, στην κατοχή του απόστρατου βρέθηκαν:
  • Ενα αρχιτεκτονικό μέλος με ανάγλυφη παράσταση σφίγγας, διαστάσεων 0,59 μ. Χ 0,43 μ. Η παράσταση αποδίδεται σε χαμηλό ανάγλυφο και με λεπτομέρειες το πρόσωπο και η κόμη της σφίγγας.
  • Ενα άνω τμήμα επιτύμβιας στήλης «με σύμφυη ανθεμωτή απόληξη και δύο ανάγλυφους ρόδακες». Μεταξύ των ροδάκων και του γείσου διακρίνονται γράμματα: Ο ΟΥΚ Ο ΣΜΗ?, ΚΡΑΤΗΤΟΣ (στη δεύτερη γραμμή).
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα αντικείμενα χρονολογούνται στους υστεροκλασικούς-ελληνιστικούς χρόνους (περίπου 2ος π.Χ. αιώνας).
Ειδικά η σφίγγα θεωρείται ανεκτίμητο εύρημα αλλά και η επιτύμβια στήλη προέρχεται πιθανότατα από αρχαίο τάφο και έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες ότι ο απόστρατος συνταγματάρχης αναζητούσε αγοραστές για κάποια αρχαία αντικείμενα, γι' αυτό τον προσέγγισαν έντεχνα ως ενδιαφερόμενοι. Ο 57χρονος αρχικά τους ζήτησε 5 εκατομμύρια, αλλά έπειτα από πολλά παζάρια... συμβιβάστηκε στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Στο ραντεβού που κλείστηκε συνελήφθη μόλις παρέλαβε τα χρήματα και κατασχέθηκαν τα αρχαία, ενώ στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επίσης ένα πιστόλι και 74 φυσίγγια. Ο συλληφθείς αρχικά ισχυρίστηκε ότι είχε βρει τα αρχαία στον Μαραθώνα, ενώ στη συνέχεια είπε ότι τα βρήκε στα κτήματά του στην Κοζάνη.

Πηγή Εθνος
2.4.2011

Σημείωση δική μας :
Σίγουρα το πρώτο θέμα είναι να συλλαμβάνονται οι αρχαιοκάπηλοι. Στην περίπτωση όμως του απόστρατου συνταγματάρχη θα ήθελα να δω το ελληνικό δημόσιο αντί της συνήθους παραγραφής να προχωράει σε στέρηση των προνομίων που απολαμβάνει λόγω της προνομιακής του θέσης ο απόστρατος συνταγματάρχης. Επομένως κατά τη γνώμη μου το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να προβεί για παραδειγματισμό σε στέρηση της παχουλής σύνταξης που εισπράττει από το ελληνικό δημόσιο ο απόστρατος εφ΄όσον διέπραξε το αδίκημα της αρχαιοκαπηλίας πράξη απόλυτα εχθρική ρπος την πατρίδα του. Αντί επομένως της συνήθους παραγραφής ή της απλής επίπληξης που  συνήθως ακολουθεί τα αδικήματα ατόμων που έχουν υπηρετήσει σε καίρια πόστα  να υποβληθεί σε στέρηση της σύνταξής του τουλάχιστον για 2 χρόνια σαν τιμωρία για την πράξη του. Επίσης επειδή όλοι οι απόστρατοι έχουν το δικαίωμα ακόμη και μετά την συνταξιόδοτησή τους να διαθέτουν μπόλικους παρατρεχάμενους (οδηγούς-φρουρούς κλπ) θα επιθυμούσα να δω στα πλαίσια της τιμωρίας του να στερηθεί αυτής της προνομιακής μεταχείρησης που απολαμβάνουν όλοι οι απόστρατοι αξιωματικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis