Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Η άλωση του τραπεζικού συστήματος

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οποτεδήποτε γίνουν εκλογές, θα υπάρξει κυβερνητική αλλαγή. Η νέα κυβέρνηση θα κληρονομήσει εκρηκτικά δημοσιονομικά προβλήματα. Θα κληρονομήσει επίσης τις συμμετοχές στο κεφάλαιο των τραπεζών που μεθόδευσε η σημερινή κυβέρνηση. Το δέλεαρ να χρησιμοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, για να ξελασπώσει τα δημόσια οικονομικά, θα είναι ισχυρό και φοβάμαι λαϊκά αποδεκτό. Οι τράπεζες και οι τραπεζίτες θα αποδειχθούν θαυμάσια εξιλαστήρια θύματα για τα προβλήματα που προκάλεσε η δημοσιονομική ανευθυνότητα των τελευταίων ετών.
Ενα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της τελευταίας εικοσαετίας υπήρξε η «άνδρωση» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Θα είναι ολέθριο να διευκολυνθεί το πολιτικό σύστημα να ελέγξει το τραπεζικό. Με τη συμμετοχή στο κεφάλαιο των τραπεζών έχει γίνει το πρώτο κρίσιμο βήμα. Υποστηρίζω ότι όποια τράπεζα δεν χρειάζεται τα κρατικά κεφάλαια πρέπει να τα επιστρέψει. Αμέσως! Η αρχή πρέπει να γίνει με την Εθνική Τράπεζα».
Στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άρεσε όμως να έχει τον άνθρωπό της στις τράπεζες. Ολο και κάποιο ρουσφέτι θα κανόνιζε. Ετσι δεν άφησε τις τράπεζες να επιστρέψουν τις κρατικές συμμετοχές και έστρωσε το χαλί στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει σημαντικά τον ρόλο των κυβερνητικών επιτρόπων στις τράπεζες. Ο επίτροπος θα μπορεί για παράδειγμα να αναγκάσει την ALPHA να δεχθεί τις όποιες προτάσεις της Εθνικής.
Η κυβέρνηση, στην απελπισία της, θα προσθέσει στη δημοσιονομική κρίση, τραπεζική κρίση. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την Ελλάδα. Ενα πρόβλημα (το δημοσιονομικό) που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από μια σοβαρή κυβέρνηση σε μια διετία, θα μετατραπεί σε συστημικό, που θα χρειαστεί τουλάχιστον 10-15 χρόνια για να ξεπεραστεί.  
Υποστηρίζω ότι οι αμιγώς ιδιωτικές τράπεζες (στις οποίες δεν συγκαταλέγεται η Εθνική) πρέπει να δημιουργήσουν μια Ενωση Ιδιωτικών Ελληνικών Τραπεζών και ενωμένες να πολεμήσουν με όλες τους τις δυνάμεις (κινητοποιώντας μετόχους και καταθέτες) στο εσωτερικό και στο εξωτερικό εναντίον της κυβερνητικής πρόθεσης να αλώσει το τραπεζικό σύστημα.

Του Στέφανου Μάνου ( Ο κ. Στέφανος Μάνος είναι πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ)

5.4.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis